Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Utomhuskonst i Gamla Stan Stockholm

Gamla stan är full med konst utomhus, på nästan varenda gata finns det något konstverk. Det kan vara en staty, en plakett, en portal, en obelisk, en stentavla, en runsten mm. Ja, här finns det verkligen mycket konst att gå och se på och nedan hittar du dem alla från Sveriges minsta offentliga konstverk, Järnpojken, till ett av det största, Obelisken.

Via menyn, som finns längst upp till vänster på denna sida, kan du välja vilket utomhuskonstverk du vill veta mer om.

Du kan också välja ett konstverk via knappen "Välj konstverk här" ovanför rubriken på denna sida eller en konstnär via knappen "Välj konstnär här". Väljer du inget visas denna text som standard. Notera att om du väljer en konstnär så visas alla konstnärens konstverk med små bilder på denna sida där du sedan kan välja det konstverk du vill veta mer om. På kartan längst ner på sidan visas då också alla den valda konstnärens konstverk utplacerade på kartan, även där kan du välja det konstverk du vill veta mer om.

Bild på ett lejonmaskaroner i Gamla Stan
Copyright © 2016 www.stockholmgamlastan.se


Info om utomhuskonstverk i Gamla Stan

I Gamla Stan, på Stadsholmen, Helgeandsholmen, Riddarholmen och Strömsborg finns 80 konstverk av 44 konstnärer som står på offentlig plats eller kan ses från offentlig plats. Ja, egentligen är de många fler för det är bara hur vi på redaktionen definierar ett konstverk och då blir en t.ex. en grupp av statyer som Enleveringsgruppen ett enda konstverkt trots att det består av 4 statyer. Det finns m.a.o. massor av konstverk att titta på i Gamla Stan.

På kartan nedan är alla konstverken markerade, det går bra att klicka på dem så kommer en länk till konstverket på webbplatsen upp. Vi beskriver varje konstverk på en egen sida tillsammans med konstnärern (om sådan är känd) och gjutaren (om sådan är känd/finns). Det äldsta konstverket är från 1400-talet, eller för att vara mer korrekt så är det en kopia av ett konstverk från 1400-talet. Det senaste konstverket är på planeringsstadiet, det tillkommer hela tiden fler konstverk i Gamla Stan. Det finns en grupp konstverk som vi inte visar här och det är maskaronerna på Riksdagshusets fasad, maskaronerna har en egen sida på webbplatsen här för att de är så många och att det finns så mycket att berätta om dem.

Det minsta konstverket är "Järnpojken" på Finska kyrkans gård (Bollhustäppan) och det är också ett av de mest populäraste. Här kommer snälla mäniskor och klär på pojken mössa och tröja när det är riktigt kallt. Det mest kända är S:t Göran och Draken vid Köpmantorget/Köpmanbrinken och det som är svårast att se är Amor Patriae på Riddarhusets tak.

 

 

Bildcensur

Censur

Ett antal av de konstverk som visas här på sidan om "Utomhuskonstverk" har tyvärr inga bilder. Detta är resultatet av en dom i Högsta Domstolen den 4:e april år 2016 (Mål nr Ö 849-15) där föreningen Bildupphovsrätt i Sverige, också kallat för BUS, stämde den ideella föreningen Wikipedia och för brott mot upphovsrätten och vann.

Du kan läsa mer om domen på vår sida om "Foto & Video". För att mildra effekterna av detta har vi lagt in länkar till bilder av dessa konstverk som privatpersoner har laddat upp på Instagram och/eller Wikipedia. Det är enligt domen tillåtet för privatpersoner att visa bilderna utan att tvingas betala ersättning till konstnärerna.

Vi hoppas längre fram få tillåtelse av de berörda konstnärerna så vi kan visa bilder av deras vackra konstverk här på vår webbplats.Test