Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Utomhuskonst i Gamla Stan Stockholm

Gamla stan är full med konst utomhus, på nästan varenda gata finns det något konstverk. Det kan vara en staty, en plakett, en portal, en obelisk, en stentavla, en runsten mm. Ja, här finns det verkligen mycket konst att gå och se på och nedan hittar du dem alla från Sveriges minsta offentliga konstverk, Järnpojken, till ett av det största, Obelisken.

Via menyn, som finns längst upp till vänster på denna sida, kan du välja vilket utomhuskonstverk du vill veta mer om.

Du kan också välja ett konstverk via knappen "Välj konstverk här" ovanför rubriken på denna sida eller en konstnär via knappen "Välj konstnär här". Väljer du inget visas denna text som standard. Notera att om du väljer en konstnär så visas alla konstnärens konstverk med små bilder på denna sida där du sedan kan välja det konstverk du vill veta mer om. På kartan längst ner på sidan visas då också alla den valda konstnärens konstverk utplacerade på kartan, även där kan du välja det konstverk du vill veta mer om.

Bild på ett lejonmaskaroner i Gamla Stan
Copyright © 2016 www.stockholmgamlastan.se

Info om utomhuskonstverk i Gamla Stan

I Gamla Stan som består av de 4 öarna Stadsholmen, Helgeandsholmen, Riddarholmen och Strömsborg finns 80 konstverk av 41 konstnärer som står på offentlig plats eller kan ses från offentlig plats. Ja, egentligen är de många fler för det är bara hur vi på redaktionen definierar ett konstverk och då blir en t.ex. en grupp av statyer som Enleveringsgruppen ett enda konstverkt trots att det består av 4 statyer eller Slottsrelieferna som består av hela 16 bronsreliefer. Det finns m.a.o. massor av konstverk att titta på i Gamla Stan.

Hitta konstverket på kartan

På kartan nedan är alla konstverken markerade, det går bra att klicka på dem så kommer en länk till konstverket på webbplatsen upp. Vi beskriver varje konstverk på en egen sida tillsammans med konstnärern (om sådan är känd) och gjutaren (om sådan är känd/finns). Det äldsta konstverket är från 1400-talet, eller för att vara mer korrekt så är det en kopia av ett konstverk från 1400-talet. Det senaste konstverket är på planeringsstadiet, det tillkommer hela tiden fler konstverk i Gamla Stan. Det finns en grupp konstverk som vi inte visar här och det är maskaronerna på Riksdagshusets fasad, maskaronerna har en egen sida på webbplatsen här för att de är så många och att det finns så mycket att berätta om dem.

Äldsta och minsta konstverket

Det minsta konstverket är "Järnpojken" på Finska kyrkans gård (Bollhustäppan) och det är också ett av de mest populäraste. Här kommer snälla mäniskor och klär på pojken mössa och tröja när det är riktigt kallt. Det mest kända är S:t Göran och Draken vid Köpmantorget/Köpmanbrinken och det som är svårast att se är Amor Patriae på Riddarhusets tak.

Fotografierna av konstverken

De stora fotografierna på konstverken kan du många gånger bläddra i och se samma konstverk från flera olika vinklar mm. Alla fotografierna är tagna av oss själva (finns i högupplöst format) och alla går att köpa för en billig peng, för vissa har dock konstnären fortfarande den konstnärliga rätten till konstverket och då måste även konstnären få en ersättning. Mer info hittar du under bilden på resp. konstverk.

Konstgjuterier

En ofta förbisedd del av att skapa ett konstverk i brons, zink eller betong är konstgjuteriet. Det är inte bara att skapa en form och sedan är allt klart utan det är mycket mer än så. Konstgjuteriet är en viktig del av processen att få fram ett bra konstverk och många gånger arbetar man mycket nära konstnären.

Läs specialartikteln om konstgjuterier här
Vi har skrivit en specialartikel bara om konstgjuterierna som har tagit fram konstverken som du ser i Gamla Stan, från 1600-talet och fram till idag. Klicka på symbolen ovan eller välj länken till artikeln här. Utan dessa konstgjuterier hade merparten av all utomhuskonst varit huggen i granit, marmor eller sandsten vilket gjort den mindre uttrycksfull och enklare i sin utformning.

 Test