Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Vindslager och hissbommar i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Vindslager och hissbommar

Information om Vindslager och hissbommar

Prästgatan 12
GPS: 59.325604, 18.069184

De mera välbeställda köpmännen som ägde egna hus i staden och som hade värdefulla varor att lagra gjorde det på sina vindslager. Andra mindre välbeställda köpmän samt för produkter som inte var så värdefulla lagrades dessa oftast i förrådshusen på den egna gården eller längst ner på vattugränderna (vattugränd var en gränd som slutade vid vattenkanten) vid vattnet.

Det går än idag att se resterna av de gamla vindslagren när man går längs gatorna och gränderna i Gamla Stan, det är i form av hissbommarna som fortfarande skjuter ut från fasaderna längst upp under takkanten. En gata med många hissbommar är Prästgatan, speciellt delen från längst i norr och söderut till korsningen med Kåkbrinken.

Idag kan det kännas konstigt att man hade lagren på vinden men med en hissbom där man vinschade varorna upp och ner från lagret vinden till gatan nedanför var det inte mycket extra arbete som krävdes, samtidigt gav det gav många fördelar. Risken för stölder var avsevärt mycket mindre, problem med råttor och andra skadedjur minskade och risken för översvämningar var obefintlig. Det var också mycket enklare att ta fram varuprover till kunder som besökte huset där köpmannen bodde.

Ett typiskt köpmanhus var ordnat med utrymmen för att ta emot kunder längst ner i gatuplanet, på våningen ovanför bodde familjen och ovanför den våningen ev. tjänstefolk, överst låg som sagt lagret. Denna ordning finns i många andra städer som t.ex. Venedig, Brugge, Amsterdam m.fl. För dig som går runt på gatorna och gränderna i Gamla Stan och ser ett hus med en hissbom är det rimligt att anta att det vid någon tid bodde en köpman i huset.Test