Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Sexskulpturerna i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Sexskulpturerna

Information om Sexskulpturerna

Slottsbacken 1
GPS: 59.326354, 18.072252

De 4 skulpturerna som egentligen heter "Enleveringsgrupperna" och som står på var sin sida om ingången till det Kungliga slottet via det Södra valvet symboliserar män som för bort kvinnor mot deras vilja i avsikt att ha sex med dem. Idag skulle vi kalla det kidnappning och våldtäkt. Man kan undra vad kung Oskar II som var den som tog initiativet att ställa dit dem år 1897 tänkte? Kanske var det så här.

Kung Oskar II, nuvarande kung Karl XVI Gustafs farfarsfarfar, höll sig med en krets av skådespelerskor, skeppsredar- och grosshandlarfruar att ha regelbundet sex med1. Det påstods att han var orsaken till över 100 barn varav några blev kända personer i det svenska kulturlivet. Ett av hans stora intressen var m.a.o. sex och han brydde sig inte så mycket om de äkta män som han bedrog, det vägde lätt i kungen ögon. Kanske tyckte han att det var kvinnornas ansvar och han var oskyldig, vem vet. Vad vi vet är att hans regeringstid (1872-1907) var tämligen misslyckad, det var då Norge förlorades, kungamakten försvagades kraftigt och trots det levde han i tron att han var Guds utsända att styra riket mm.

Kanske var statyerna framför ingången till det Kungliga slottets södra valv han sätt att få sin vilja igenom och göra något radikalt? Statyerna står dock där sedan dess framför den södra ingången till det Kungliga slottet och nästan inga besökare tänker på vad de representerar, vilket troligen är bra för annars hade de säkert blivit borttagna så du inte fått se dem. Läs mer om Enleveringsgrupperna här.Test