Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Den Gyldene Freden i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Den Gyldene Freden

Information om Den Gyldene Freden

Österlånggatan 51
GPS: 59.323136, 18.073754

Den nuvarande Gyldene Freden grundades av Petter Hellberg men då hade en äldre krog med samma namn funnit i Ryningska palatset på nuvarande Stora Nygatan 2 sedan år 1572. Härifrån kan vi nog också, med största säkerhet, härleda vilken fred namnet kommer ifrån, freden i Stettin år 1570. Många tror annars att det är freden i Nystad år 1721 som namnet syftar på, inkl. restaurangen själva, men så är nog inte.

Restaurangen är idag mest känd för att den Svenska Akademien äter sin torsdags mat här och dessutom är ägare till den. På början av 1900-talet var restaurangen annars mötesplatsen för det man kallade den svenska konsteliten med Anders Zorn i spetsen. Han köpte och räddade restaurangen under en besvärlig tid när den var nära konkurs.

Tidigare har restaurangen haft stående gäster som t.ex. Carl Michael Bellman, Evert Taube, Fred Åkerström och *Cornelius Vreeswijk m.fl. Cornelius Vreeswijk har bl.a. sjungit om restaurangen i sina visor "Polaren Pär hos det sociala" och "På den Gyldene Freden".Test