Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Gränsstenen i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Gränsstenen

Information om Gränsstenen

Västerlånggatan 27
GPS: 59.325199, 18.069205

Gränsstenen sitter där på väggen bredvid skyltfönstret, den har suttit där sedan 1680-talet (eller har den det?) och har inskriptionen "UPLANDz och SUDERMANNALANDz SKILLNAD".

Före 1680-talet fanns det en åttakantig gränssten från år 1625 med inskriptionen "TERMINUS INTER UPLANDIA ET SUDERMANNIAM", fast den stod ca 150 meter från Mynttorget mot Storkyrkobrinken1. Har gränsen ändras och vad är det för gräns som avses?

Det hela handlar om några biskopar som ville att Stockholm, då i huvudsak ön Stadsholmen som Gamla Stan till största delen ligger på, skulle tillhöra dem. Biskopen i Strängnäs (Södermanland) och ärkebiskopen i Uppsala (Uppland) hade helt enkelt en dragkamp om staden.

Går vi tillbaka i tiden till vikingatiden och fram till 1000-talet ägdes ön Stadsholmen troligen av byn Väsby som låg vid nuvarande Hötorget. Kanske hade man sina djur här på somrarna (praktiskt på en ö då de inte kunde springa iväg) på samma sätt som man hade det på nuvarande Riddarholmen, som en gång hette Kiddaskär efter just fåren som gick där. Helt säkert är att fiskevattnen runt ön var värdefulla.

När så de första befästningarna/bosättningarna byggdes på ön eller närliggande öar (läs mer om detta under Stockholms grundande) så var det mot norr ön vände sig och bosättningarna där. På Södermalm fanns i stort sätt ingenting då det var ett ogästvänligt och svårtillgängligt ställe. Sannolikt gick den gamla gränsen mellan Uppland och Södermanland söder om Södermalm (då kallat för Åsön) vid nuvarande Skanstull.

Det var först efter Stockholms grundande som biskoparna började tvista om själarna i staden, det handlade ju om makt för biskoparna. Stockholm var en rik stad med slott och befästningar och inte minst en plats dit kungen kom ofta. Biskoparna kunde inte komma överens och på 1620-talet delade man helt sonika staden mellan sig. Den norra delen med slottet, Norrbro och bebyggelsen på nuvarande Norrmalm fick tillhöra ärkebiskop Petrus Kenicius medan den södra delen, huvuddelen av alla bebyggelse på Stadsholmen, fick tillhöra biskop Laurentius Paulinius i Strängnäs2.

För att göra detta tydligt för alla satte man upp gränsstenen som först stod mellan Mynttorget och Storkyrkobrinken men när Laurentius Paulinus själv blev ärkebiskop lite senare flyttades gränsstenen lite söder ut till nuvarande platsen, lite mer själar till ärkebiskopen m.a.o. Gränsstenen hade m.a.o. från början inget med landskapen att göra fast det trodde de ansvariga under många hundra år, från 1620-talet till början på 1800-talet, och drog landskapsgränsen tvär igenom ön Stadsholmen2. Numera går landskapsgränsen vid Slussen och hela ön Stadsholmen tillhör Uppland, precis som den gjorde en gång före biskoparna.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 826 x 2104 pixlar i 300 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test