Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

De försvunna grändern som finns i Gamla Stan i Stockholm

Bild på De försvunna grändern som finns

Information om De försvunna grändern som finns

Prästgatan 6
GPS: 59.325976, 18.06854

Förvaltningshuset (hette tidigare Regeringskansliets annex efter Regeringskansliet som fanns här en tid) invigdes 1951 och är ritat av Artur von Schmalensee. Huset tar upp platsen för 4 tidigare kvarter och i samband med byggnationen försvann 3 gränder från Gamla Stans karta. Rester av dessa gränder finns dock kvar som gångar mellan Västerlånggatan och Branting torget mitt i byggnaden. Gångarna har kvar den ursprungliga markstenen mm.

Stenbastugränd: Namnet kommer från den stenbastu som faktiskt låg vid gränden på 1440-talet. Fram till år 1925 hette gränden Urvädersgränd men bytte då namn till det gamla namnet Stenbastugränd för att inte förväxlas med Urvädersgränd på Södermalm.

Klockgjutargränd: Namnet kommer från den tyska klockgjutaren Jurgen Putens som ägde ett hus i gränden på 1650-talet. 2 st. av storkyrkan klockor är gjutna av honom.

Kolmätargränd: Namnet kommer från Hans Kohlmeter som på 1650-talet bodde i gränden. På 1940-talet när kvarteren skulle rivas för att ge plats åt Förvaltningshuset blev också gränden känd genom Vera Siöcrona som ledde den s.k. kampen för Kolmätargrändens bevarande.Test