Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Avlopp förr i tiden i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Avlopp förr i tiden

Information om Avlopp förr i tiden

Nygränd 2
GPS: 59.325265, 18.07472

Det där med avlopp har alltid funnits, antingen på ett ordnat sätt eller på det sättet som verkade bäst för stunden. Fram till 1870-talet så rann avlopp och annat rakt ut på gatan från husen och vidare i rännstenar och längs gatorna för att slutligen hamna i närmaste vattendrag.

På 1700-talet täcktes de med sten och plank och gick under namne "Skvalbänkar". Man kunde sitta på dem och det "skvalade" under av avloppet.

Före 1500-talet fanns inte ens rännstenarna och då hamnade avloppet rakt utanför huset för att stanna där tills regnet förde bort det. Det sägs att man kunde lukta Stockholm på flera mils avstånd på medeltiden och fram till 1700-talet.

Några hus i Gamla stan har kvar sin avlopp ut på gatan, ja de är ju inte i funktion längre men det går bra att se hur det såg ut när avloppet rann rakt ut på gatan. Ett bra ställe att se detta är Nygränd 2 där en avloppstrumma från 1600-talet är väl bevarad till vänster om porten. Se markering på bilden ovan.

Notera gärna också portalen i sandsten när ni ändå är där. Den byggdes år 1651 av borgmästare Hans Hansson och det är makarna Hanssons initialer som syns ovan portalen. HHS (Hans Hansson) och CID (Christina Jacobsdotter Schrimsnoor). Bakom porten finns Stockholms Snickarmästaresförening (SSF) där bl.a. deras museum "Gesällkammaren" finns att se.Test