Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Ett äkta 1300-tals hus i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Ett äkta 1300-tals hus

Information om Ett äkta 1300-tals hus

Stora Gråmunkegränd 5
GPS: 59.325374, 18.068143

Det finns inte många hus från 1300-talet bevarade, kyrkor finns det några stycken och klosterruiner mm, men inte hus som folk bodde i.

På Stora Gråmunkgränd 5 hittar du ett cinnoberrött hus där det medeltida murverket syns tydligt inklusive fönsterbågar mm. På medeltiden låg huset alldeles innanför Gråmunkeporten i den västra försvarsmuren och längs den väg som t.ex. gråmunkarna gick från sitt kloster till och från t.ex. Stortorget.

Här fanns troligen en sjukstuga p.g.a. skrifter som nämner sjukstugan på Gråmunkegränd år 1498. Huset byggdes till på 1500-talet och även senare men de två första våningarnas vägg ut mot gatan är intakta. Här syns de spetsiga fönsterbågarna tydligt mm. Se bilden till höger. Notera också utkragningen på 2:a våningen, orsaken till den är att det vid denna tiden var tillåtet att bygga huset lite bredare ett plan upp. Skillnaden var inte stor, ungefär en tegelstens bredd, men det utnyttjade man.

På Västerlånggatan 29 kan du se en gotisk fönsterrad från 1300-talet, se bilden till höger, över ett tegelförband i fiskbensmönster. Huset innanför är byggt i början av 1700-talet så det är bara en del av den ursprungliga fasaden som har bevarats. Det ger dock en bra inblick i hur fasaderna såg ut längs gatorna på den tiden.Test