Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm

Guidning och stadsvandring - Gamla Stans sevärdheter

I guidningen och stadsvandringen "Gamla Stans sevärdheter" besöker vi och berättar om de viktigaste sevärdheterna i Gamla Stan, några du säkert redan vet vilka de är men inte kanske kan allt om och några som du troligen har missat. Vi på redaktionen kan kanske mer än några andra om Gamla Stan i Stockholm. Vi kan berätta lite mer än vad som står i turistbroschyrer och på Internet, inkl. vår egen webbplats, om välkända sevärdheter som t.ex. det Kungliga slottet, Storkyrkan, Riksdagshusen, Riddarhuset mm. Vi kan också berätta om sevärdheter du kanske har missat som t.ex. Sveagruppen, maskaronerna, Annexet och några andra. Läs mer nedan.

Gamla Stans sevärdheter

Gamla Stans sevärdheter

I guidningen och stadsvandringen "Gamla Stans sevärdheter" berättar vi och besöker de viktigaste sevärdheterna i Gamla Stan, samt några till som är värda att se och veta mer om men få får chansen då turistbroschyrer mm inte nämner dem. Vi berättar t.ex. om att det Kungliga slottet egentligen är delat i två delar, vi berättar också varför. Vi berättar om Storkyrkan och varför den heter just Storkyrkan.

Vi kommer under guidningen och stadsvandringen "Gamla Stans sevärdheter" gå i Gamla Stans mysiga gränder och små torg. Vi berättar om människor, byggnader och händelser. Vi lyssnar också gärna på önskemål om att se något speciellt som just din din grupp är intresserad av, t.ex. de stora palatsen på Riddarholmen eller husen där dagspressen som Dagens Nyheter och Aftonbladet grundades. Sevärdheter kan ju betyda olika för olika människor.

Tid: 1,5 - 2 timmar
Pris: 2 000 SEK + moms (hela gruppen)
Språk: Svenska eller Engelska

 

Vi är intresserade av mat

Jag accepterar villkoren här

 

 

Lite om Sevärdheterna

Val av sevärdheter

Ja, när vi går en guidning där vi tittar på Gamla Stans sevärdheter så brukar vi alltid fråga om det finns ett speciellt intresse bland de som skall med på den guidade turen. Om inte så går vi till de största och viktigaste sevärdheterna i Gamla Stan som är det Kungliga slottet, Storkyrkan, Stortorget, Börhuset, Riksdagshuset, Riddarhuset och Riddarholmskyrkan. Hinner vi så tittar vi på några fler sevärdheter som t.ex. Västerlånggatan och Tyska kyrkan.

Om det är så att det finns ett speciellt intresse bland de i gruppen som går med på stadsvandringen för vissa typer av sevärdheter så försöker vi prioritera dessa så långt det går. Nedan har vi skrivit om några typer av sevärdheter som kan vara intressant att titta på lite speciellt.

Riksdagshus och Riksdagsplatser

En guidning där vi tittar på Gamla Stans sevärdheter men prioriterar Riksdaghus och Riksdagsplatser innebär att vi fortfarande går till det Kungliga slottet, Storkyrkan och Stortorget med Börhuset mm. Det vi sedan gör att att tittar på Sveriges första permanenta riksdaghus, vi går till de byggnader där ståndsriksdagens borgare, bönder, präster och adel samlades före en riksdag, vi besöker Riddarhustorget och berättar om hur riksdagsmännen möttes, diskuterade och skvallrade på torget och sedan går vi självfallet till dagens riksdagshus och berättar dess historia. Det är en den perfekta guidade turen för den som är intresserad av hur Sverige styrdes, varifrån det styrdes och varifrån det fortfarande styrs.

Kyrkor och kloster

På en guidning om Gamla Stans sevärdheter där vi prioriterar Kyrkor och kloster så går vi självfallet ändå det Kungliga slottet, Stortorget med bl.a. Börhuset mm. Det vi gör dessutom är att besöka platserna där alla Gamla Stans 6 kyrkor idag finns och berättar deras historia. Vi tittar även på det som finns kvar av de gamla Fransicanerklostret på Riddarholmen och berättar om det.

Under en guidad tur i Gamla Stan går vi normalt aldrig in i en byggnad men vi berättar även om kyrkornas utseeden inne vilket ger en hel del info och större upplevelse för dem som vill gå in i en av kyrkorna efter vår stadsvandring.

Sevärdheter & konstverk

En gudning där vi tittar på de största sevärdheterna i kombination med de största kosntverken har blivit ganska populär, en kul mix verkar det som. På den här guidade turen besöker vi de största sevärdheterna som det Kungliga slottet, Storkyrkan, Stortorget med Börhuset mm. Men, sedan besöker vi också de största och viktigaste konstverken i Gamla Stan och där finns bl.a. det första offentliga konstverket i Sverige, det minsta offentliga konstverket i Sverige, det första offenliga konstverket föreställande en kvinna i Sverige o.s.v. Det här är den perfekta guidade turen för de som vill ha lite av varje.Test