Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm

Guidning och stadsvandring - Gamla Stans portaler

I guidningen och stadsvandringen "Gamla Stans portaler" berättar vi om livet i Gamla Stan förr i tiden, ofta på 1600-talet. Det blir berättelser om hur människorna som byggde och bodde i husen levde, deras framgångar och deras motgångar, hur området såg ut och förändrades mm. Själva portalerna var dåtidens konstverk som ofta användes för att imponera på grannar och andra i staden, vi använder dem som utgångspunkt för våra berättelser. Du får uppleva Gamla Stan på ett ofta helt nytt sätt. Läs mer nedan

Gamla Stans portaler

Gamla Stan portaler

Visste du att det låg en bordell i huset där portalen är? Ja, där fanns också Stockholms första bokaffär och där gavs en av de första tidningarna ut. Det var ett hotell under en tid men i en annan del av huset bodde även fyllot Fredman som gjorde att klockan i Storkyrkan inte visade samma tid som klockan i Riddarholmskyrkan vilket ställde till ett herrans problem. Undrar du vilket huset var? Det får du reda på när du följer med oss på guidningen och stadsvandringen "Gamla Stans portaler" där du verkligen får reda på hur människorna i staden hade det förr i tiden.

En annan portal i Gamla Stan har en gåta som inskription, det kanske inte är så konstigt för där låg en skola en gång i tiden. Här berättar vi om de små odågorna och vad de ställde till med. Har du hört talas om "slangbella"? Men att "stifta stolen" vet du väl vad det var? Inte det heller, men "hartsfiol" vet du väl vad det var? Inte det heller! Vi berättar om detta och mycket annat som hände i Gamla Stan förr i tiden och vi gör det alltid kring en portal. Normalt så hinner vi med ca 5-10 portaler per guidning, det beror lite på hur mycket frågor ni ställer.

Tid: 1,5 - 2 timmar
Pris: 2 000 SEK + moms (hela gruppen)
Språk: Svenska eller Engelska

 

Vi är intresserade av mat

Jag accepterar villkoren här

 Test