Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid von der Lindeska Palatset

Information om Portalen vid von der Lindeska Palatset

VÀsterlÄnggatan 68

GPS: 59.323157, 18.072016

Portalen vid von der Lindeska Palatset pĂ„ VĂ€sterlĂ„nggatan 68 Ă€r en av de rikaste utsmyckade i Gamla Stan. Även sjĂ€lva palatset Ă€r ett av de mest eleganta och var en förebild för andra förmögna personer nĂ€r de planerade sina hus/palats i staden. Portalen och huset byggdes av Erik von der Linde (Erik Larsson före han blev adlad) efter den stora branden Ă„r 1625 som ödelade stora delar av vĂ€stra Stadsholmen.

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 68 Àr den stora entrén in till palatset och det var hÀr Erik von der Linde vill tala om för alla som passerade eller kom in i huset vem som bodde dÀr.

Högst upp sitter en puttin (liten pojke som oftast Àr kopplade till det religiösa) ovanför det von der Lindeska vapnet som bestÄr av tvÄ lindar och en druvklase. Under vapnet finns en maskaron omgiven pÄ bÄda sidor av en hel del ornamentik. Ovanför sjÀlva porten finns en manshuvud som mÄnga tror kan vara en bild av Erik von der Linde sjÀlv.

PÄ var sin sida om manshuvudet finns portrÀttbysterna förestÀllande Neptunus, sjöfartens gud (den vÀnstra) och Merkurius, handelns gud (den högra). Erik von der Linde var en av de rikaste handelsmÀnnen i Sverige och sjöfart och handel var hans verksamhet. Man skall ocksÄ notera att Neptunus Àr en Àldre vis man medan Merkurius Àr en yngre skön man. Kanske ville von der Linde sÀga att visheten som den Àldre mannen representerar tillsammans med kraften hos den yngre behövdes bÄda tvÄ för att nÄ framgÄng i affÀrer.

Den observante kanske lÀgger mÀrke till att det vilar en kudde pÄ huvudet av de bÄda portrÀttbysterna, kuddarna skall symbolisera att bördan som vilar pÄ dem bÄda lÀttare skall kunna bÀras med denna hjÀlp. Under portrÀttbysterna hÀnger frukter som symboliserar husets innevÄnares vÀlstÄnd. Kanonerna som stÄr framför respektive pilaster ingÄr inte i portalen utan var endast till för att skydda dem mot skador orsakade av kuskarna som körde hÀst och vagn utanför pÄ gatan.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3521 x 5233 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test