Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid von der Lindeska huset

Information om Portalen vid von der Lindeska huset

VÀsterlÄnggatan 68

GPS: 59.323157, 18.072016

Portalen vid von der Lindeska huset vid VÀsterlÄnggatan 68 Àr en av de mest utsmyckade i Gamla Stan, sjÀlva huset Àr ocksÄ ett av de mest praktfulla och kanske borde det kategoriseras som ett palats, grÀnsdragningen Àr hÄrfin men vi har valt att beteckna det som ett hus.

PÄ 1300- och 1400-talet gick MÀlaren nÀstan hela vÀgen upp till VÀsterlÄnggatan och dÄ fanns det i stort sÀtt bara bryggor pÄ det hÀr omrÄdet. NÀr marken började fyllas ut och landhöjningen gjorde sitt till blev det mer och mer fast mark pÄ omrÄdet och det började bebyggas med uthus, fiskebodar mm. NÄgon gÄng pÄ 1500-talet byggdes det bostadshus dÀr och den första kÀnda Àgaren till en del av tomten var Margareta Pedersdotters far som hade ett enkelt hus och nÄgra bodar pÄ platsen i början av 1600-talet. NÀr fadern dog, troligen Är 1616, fick Margareta Àrva tomten med huset och bodarna och sonen, Erik Larsson (adlad von der Linde Är 1631), kunde dessutom köpa till grannen, Daniel Slemans, tomt efter branden Är 1625 och pÄ det viset fÄ den stora tomten som gjorde det möjligt för honom att pÄ slutet av 1620-talet bygga dagens stora stenhus. Huset stod klar i början 1630-talet och detta gÀllde Àven portalen.

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 68 Àr husets huvudentré och det var hÀr som Erik von der Linde vill tala om för alla som passerade pÄ gatan eller som kom pÄ besök vem som bodde dÀr och hur förmögen, mÀktig han var.

Tittar vi nĂ€rmare pĂ„ portalen sĂ„ ser vi att allra högst upp syns ett litet ansikte av en putti, det Ă€r en religiös symbol som talade om att familjen Ă€r gudfruktig. Under putti sĂ„ syns den stora kartuschen med den von der Lindeska vapenskölden. Skölden bestĂ„r av en stor lind högst upp, under det huvudet pĂ„ en rustning och dĂ€runder en mindre sköld med tvĂ„ lindar över en druvklase. PĂ„ var sin sida om kartuschen finns symboler för vindar och under sjĂ€lva kartuschen sannolikt en symbol för havet, Erik von der Linde var ju en handelsman med fartyg som fraktade laster pĂ„ Östersjön.

Under kartuschen syns en maskaron omgiven av en rad festonger och utsmyckningar. Ovanför sjÀlva porten finns en manshuvud som mÄnga tror kan vara en bild av Erik von der Linde sjÀlv fast det sÀgs Àven om manshuvudet som utgör slutstenen ovanför det sydligaste fönstret pÄ första vÄningen. Notera gÀrna att slutstenen pÄ motsvarande vÄning men pÄ den norra sidan Àr en kvinnohuvud, kanske Àr det hans hustru - Vendela Lohrman?

PÄ portalen och pÄ var sin sida om manshuvudet finns portrÀttbysterna förestÀllande Neptunus, sjöfartens gud (den vÀnstra) och Merkurius, handelns gud (den högra). Erik von der Linde var en av de rikaste handelsmÀnnen i Sverige och sjöfart och handel var hans verksamhet. Man skall ocksÄ notera att Neptunus Àr en Àldre vis man medan Merkurius Àr en yngre skön man. Kanske ville von der Linde sÀga att visheten som den Àldre mannen representerar tillsammans med kraften hos den yngre behövdes bÄda tvÄ för att nÄ framgÄng i affÀrer.

Den observante kanske lÀgger mÀrke till att det vilar en kudde pÄ huvudet av de bÄda portrÀttbysterna, kuddarna skall symbolisera att bördan som vilar pÄ dem bÄda lÀttare skall kunna bÀras med denna hjÀlp. Under portrÀttbysterna hÀnger frukter som symboliserar husets innevÄnares vÀlstÄnd. Kanonerna som stÄr framför respektive pilaster ingÄr inte i portalen utan var endast till för att skydda dem mot skador orsakade av kuskarna som körde hÀst och vagn utanför pÄ gatan.

Erik von der Linde dog Är 1636 och kort dÀrefter sÀljer hans arvingar huset Är 1637 till riksdrotsen Gabriel Gustavsson Oxenstierna som i sin tur Àrvdes av sin son, Gabriel Gabrielsson Oxenstierna, Är 1640. Det Àr hans som Är 1646 sÀljer huset till drottning Kristina som samma Är skÀnker det till sin halvbror Gustaf Gustafsson af Wasaborg. Det Àr han som Är 1650 lÄter bygga ut flygel som strÀcker sig utefter TorgdragargrÀnden mot Kornhamnstorg och kanske Àr det nu som den s.k. kanarpen kommer till pÄ flygelns kortsida mot torget (eller sÄ var det von der Linde som lÀt göra den i den tidigare krotare flygeln?). Vi vet dock att kanarpen fanns Är 1650.

År 1682 köper köpmannen Johan Scharenberg huset pĂ„ auktion och lĂ„ter göra en hel del tillbyggnader och renoveringar. Det Ă€r bl.a. nu som det stora stenhuset vid Kornhamnstorg byggs och via den gamla flygeln fĂ„r en förbindelse med det ursprungliga von der Lindeska huset. NĂ€r han dör Ă€rver hans hustru, Catharina, bĂ„da husen och nĂ€r hon dör Ă„r 1712 kommer husen att delas mellan hennes arvingar. von der Lindeska huset Ă€rvs av vinskĂ€nken Christopher Sacharenberg som Ă„r 1727 sĂ€ljer det till Margareta Svenners. Idag Ă€ger MurmestarĂ€mbetet huset sedan Ă„r 1975 och har det som sitt stamhus.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3521 x 5233 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test