Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 65

Information om Portalen vid VÀsterlÄnggatan 65

VÀsterlÄnggatan 65

GPS: 59.323688, 18.071351

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 65 gjordes högst sannolikt Är 1660 av stenhuggarmÀstaren Johan Wendelstam, det finns inget dokument som sÀger det men den har stor liknelse med Wendelstams andra portaler frÄn den tiden sÄ antagandet Àr mycket troligt.

Huset som portalen sitter i byggdes samma Är, 1660, men det var inte den första byggnaden pÄ platsen. PÄ den östra sidan av VÀsterlÄnggatan gick frÄn stadens grundande fram till 1400-talet den Àldsta stadsmuren. Stadsmuren revs dÄ staden vÀxte ut och en ny mur började byggas nÀrmare dagens Stora Nygatan och marken dÀr den Àldsta stadsmuren hade stÄtt pÄ blev ledig för bostadsbyggande. Det var dock inte sÄ lÀtt att bygga just pÄ den hÀr platsen dÄ det Àr hÀr som brinken upp till platÄn pÄ ön gÄr, höjdskillnaden mellan VÀsterlÄnggatan och PrÀstgatan Àr ca 6 meter och det mellan dessa tvÄ gator som tomten Àr belÀgen.

PÄ mitten av 1500-talet lÄg det med största sÀkerhet ett hus pÄ tomten, vi vet dock ingen om det hÀr huset utan det Àr först Är 1659 nÀr tomten Àgdes av borgaren Herman Brendt som det Äret sÄlde den till den holsteinska köpmannen och klÀdeshandlaren Peter Hanssen. Tomten betecknas i böckerna som "en afbrÀnd tomt" d.v.s. den var obebyggd p.g.a. en tidigare eldsvÄda. Vilket sÀkert innebÀr att det förra huset var ett trÀhus och hade brunnit ner vid ett tidigare tillfÀlle. Kanske redan Är 1625 nÀr stora delar av vÀstra Stadsholmen förstördes i en stor brand.

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 65 liknar portalen vid Stortorget 18 (Schantzska huset) som Àven den Àr typiskt för Wendelstam men saknar de bÄda skulpturerna pÄ de snedstÀllda sidostyckena. Dessa har sannolikt fallit bort i samband med en renovering av huset.

Portalen Ă€r gjord i röd sandsten som högst upp har en kartusch dĂ€r det stĂ„r: "IHS, ANNO 1660, SOLI DEO GLORIA", IHS Ă€r ett monogram och förkortning av namnet Jesus. ANNO 1660 Ă€r Ă„rtalet dĂ„ huset och portalen byggdes och "SOLI DEO GLORIA" betyder "GUD ALLENA ÄRAN". DĂ€runder kommer initialerna PH och ASH. PH stĂ„r för köpmannen och klĂ€deshandlaren Peter Hanssen som byggde huset. ASH stĂ„r för Anna Stecker Hansdotter som var hans hustru. Mellan initialerna syns Peter Hanssons bomĂ€rke.

I rundbÄgen ovanför porten syns ett ansikte av en putti som visar att de som bodde i huset var gudfruktiga. De mÄnga religiösa tecknen kommer frÄn att Peter Hansson var djup troende och Àven kyrkvaktmÀstare i Tyska Kyrkan, nÀr han dog Är 1662 donerades till den Tyska kyrkan dagens predikstol av honom och hans efterlevande hustru.

Peter Hanssen dog redan Är 1662 och hans Ànka, Anna Stecker, drev dÄ klÀdeshandeln vidare med hjÀlp av Johan Scharenberg som senare öppnade egen verksamhet i staden men köpte Är 1672 huset nÀr Ànkan dog och han bodde i huset tillsammans med sin familj fram till sin död Är 1688. Johan Scharneberg Àgde bl.a. von der Lindeska huset och hans Ànka bodde kvar i huset vid VÀsterlÄnggatan 65 fortfarande vid sin död Är 1712.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3022 x 4726 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test