Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 65

Information om Portalen vid VÀsterlÄnggatan 65

VÀsterlÄnggatan 65

GPS: 59.323688, 18.071351

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 65 Àr sannolikt gjord av stenhuggarmÀstaren Johan Wendelstams, den liknar portalen vid Stortorget 18 (Schantzska huset) som Àven den Àr typiskt för Wendelstam men saknar de bÄda skulpturerna pÄ de snedstÀllda sidostyckena. Dessa har sannolikt fallit bort i samband med en renovering av huset.

Portalen Ă€r gjord i röd sandsten som högst upp har en kartusch dĂ€r det stĂ„r: "IHS, ANNO 1660, SOLI DEO GLORIA", översatt "GUD ALLENA ÄRAN". IHS Ă€r ett monogram och förkortning av namnet Jesus. DĂ€runder kommer initialerna PH och ASH. PH stĂ„r för köpmannen och klĂ€deshandlaren Peter Hanssen som Ă„r 1659 köpte tomten av borgaren Herman Bendt och byggde huset Ă„r 1660. Tomten som var avbrĂ€nd enligt dokument hade sannolikt stĂ„tt obebyggd sedan den stora branden pĂ„ vĂ€stra Stadsholmen Ă„r 1625. ASH stĂ„r för Anna Stecker Hansdotter som var hans hustru. Under initialerna syns Peter Hanssons bomĂ€rke.

I rundbÄgen ovanför porten syns ett ansikte av ett barn, troligen förestÀllande en Àngel dÄ vingarna Àr stiliserade pÄ resp. sida om ansiktet. De mÄnga religiösa tecknen kommer frÄn att Peter Hansson var djup troende och Àven kyrkvaktmÀstare i Tyska Kyrkan, nÀr han dog Är 1662 donerades till den Tyska kyrkan dagens predikstol av honom och hans efterlevande hustru.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3022 x 4726 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test