Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 52

Information om Portalen vid VÀsterlÄnggatan 52

VÀsterlÄnggatan 52

GPS: 59.323557, 18.070959

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 52 Àr en av Gamla Stans mera slitna portaler och Àr i behov av en renovering, dess historia Àr dock allt annat Àn sliten utan snarare intressant men Àven lite rörig. Mitt pÄ portalens överstycke syns en pÀrla hÀngande (det Àr alltsÄ inget pÀron) och det Àr sammanfattat vad den hÀr portalen handlar om.

Ursprungligen var platsen dÀr den hÀr tomten ligger en del av MÀlaren, vattnet gick nÀmligen pÄ 1300- och 1400-talet i stort sÀtt hela vÀgen upp till VÀsterlÄnggatan. Det fanns endast plats för nÄgra bryggor. NÀr marken började fyllas ut och landhöjningen gjorde sitt till blev det mer och mer fast mark pÄ omrÄdet och det började bebyggas med uthus, fiskebodar mm. NÄgon gÄng pÄ 1500-talet kom de första bostadshusen, enkla och med bara en vÄning.

Det första dokumenterade huset pÄ tomten kallades för "krÄkehuset" och det hade sÀkert givit namn till grÀnden som i början av 1500-talet kallades just för KrÄkegrÀnden. Huset var kanske det första stenhuset pÄ platsen och Àgdes av Uppsala domkyrka och anvÀndes troligen som bostad, bl.a. för förestÄndaren för S:t Eriks kor i Storkyrkan. I samband med reformation pÄ 1500-talet drogs huset in till kronan och skÀnktes till riksrÄdet Knut Knutsson Lillie (död 1596).

År 1618 Ă€gs huset av Simon Depken medan Ă„r 1650 var Ă€garen Brita Nilsdotter Bielke (död 1670) som var gift med fĂ€ltmarskalken och friherren Gustaf Pedersson BanĂ©r (1618-1689). Kanske hade hon fĂ„tt det i arv efter sin far, Nils Turesson Bielke, dĂ„ det nĂ€mns som hennes hus.

Det Àr dock först pÄ 1660-talet nÀr silkes- och sidenhandlaren Henric Meurman d.À. lÄter bygga riva eller bygga om det gamla stenhuset pÄ tomten och bygga huset som stÄr dÀr idag som portalen vid VÀsterlÄnggatan 52 kommer pÄ plats. Huset kallas ocksÄ vid den hÀr tiden för "Silkeshuset". Den undre delen av portalen Àr endast en odekorerad inramning av sjÀlva porten, det Àr överstycket som Àr det intressanta.

Högst upp pÄ portalens överstycke syns den s.k. Gröna mannen. Den gröna mannen var en vanlig symbol för vÀlstÄnd och fruktbarhet dÄ det ur hans mungipor kommer vÀxtlighet. I det hÀr fallet Àr det sannolikt tÀnkt att hela den stora festongen under den gröna mannen kommer ur han mungipor, detta syns bÀttre pÄ bilden nedan som visar en fasadrelief över en av dörrarna inne pÄ gÄrden.

GÄrdsportalGÄrdsportalen vid VÀsterlÄnggatan 52. Foto av okÀnd Är 1902, bilden Àr beskuren.

Festongen innehÄller frukter och bör vilket Àven det symboliserar vÀlstÄnd men det intressanta Àr sjÀlvfallet den stora pÀrlan som sitter i mitten av festongen. Det Àr symbolen för Henric Meurman d.À. (hans bomÀrke var tre pÀrlor). NÀr han dör Är 1672 Àrvs huset av hans tvÄ söner, en av dem var bokhÄllaren Henric Meuman d.y. (Myhrman), och det Àr nu som det blir lite rörigt.

År 1675 övergĂ„r huset till en ny Ă€gare, det Ă€r dokumenterat men inte vem den nya Ă€garen Ă€r. Sannolikt Ă€r det hans son Henric Meurman d.y. Det Ă€r dokumenterat att Ă€nkedrottning Hedvig Eleonoras hovjuvelerare, Valentin Toutin, hade sin verkstad i huset pĂ„ 1670-talet och vid den tiden kallades huset för "PĂ€rlan" efter pĂ€rlan i portalen men kanske Ă€ven efter hovjuveleraren Valentin Toutin d.Ă€. Vi vet att Toutin Ă€gde en del av huset, kanske den delen dĂ€r hans verkstad lĂ„g samt en bostadsvĂ„ning, huset hade m.a.o. tvĂ„ Ă€gare vilket ocksĂ„ finns i dokument. Men lugn, det blir rörigare.

Toutins dotter, Maria, gifter sig med Henric Meurman d.y. son, Peter Meurman (adlad Mannerstedt) och pÄ det viset Àgs nu huset Äter helt och hÄllet av en Meurman. De bor i huset och fÄr 7 barn som vÀxer upp dÀr. Kanske Àr det sÄ att Marias bror, Valentin Toutin d.y. bor i huset Àven om han inte Àger det och han var sidenfabrikör. Vem som pÀrlan i portalen verkligen representerar Àr svÄrt att veta dÄ alla har liknande namn och liknande yrken, det som Àr sÀkert Àr att portalen gjordes pÄ 1660-talet och att pÀrlan Àr unik bland alla portaler i Gamla Stan.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3272 x 4960 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test