Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 52

Information om Portalen vid VÀsterlÄnggatan 52

VÀsterlÄnggatan 52

GPS: 59.323836, 18.070976

Portalen vid VÀsterlÄnggatan 52 Àr en av Gamla Stans mest slitna portaler men dess historia Àr intressant och lite rörig. Huset byggdes pÄ 1650-talet och Àgdes Är 1694 av bokhÄllaren Henric Meurman d.y. och troligen byggdes det dÄ om med fler vÄningar och det var sannolikt Àven dÄ som portalen sattes in i huset. Henric Meurmans bokmÀrke var tre pÀrlor.

Nu finns det dock en alternativ tolkning till hur pĂ€rlan kom till i portalens överkant. År 1660 kom juveleraren Valentin Toutin d.Ă€. (1619 - 1679) till Stockholm frĂ„n Frankrike och etablerade en juvelerarverkstad i huset pĂ„ VĂ€sterlĂ„nggatan 52. Det var han som lĂ€t bygga om huset pĂ„ 1670-talet nĂ€r han blev hovjuvelerare till Ă€nkedrottningen Hedvig Eleonora och dĂ„ Ă€ven byggde portalen och satte in pĂ€rlan i dess överstycke.

Det som Àr sÀkert Àr att Valentins dotter, Maria Toutin, gifte sig i andra Àktenskapet med Henric Merumans son kaptenen Peter Meurman, adlad Mannerstedt och de bodde i huset med sina 7 barn. Troligen bodde Àven hennes bror, Valentin Toutin d.y. (1679 - 1710) i huset och han var, sidenfabrikör. Det som ocksÄ Àr sÀkert Àr att huset kallas Àn idag för Silkeshuset PÀrlan.

I mitten över portalen sitter en pÀrla omgiven av en krans och pÄ var sin sida ser vi festonger med frukter som symboliserar vÀlstÄnd. Den som Àr skarpsynt ser ocksÄ att det övers sitter en maskaron med stora mustascher, det Àr inga mustascher. Denna figur kallas för den Gröna mannen (finns Àven i portalen vid Skeppsbron 24) och ur mannens mungipor vÀxer en vÀxtlighet som symboliserar fruktbarhet och vÀlstÄnd.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3272 x 4960 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test