Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Tyska SkolgrÀnd 4

Information om Portalen vid Tyska SkolgrÀnd 4

Tyska SkolgrÀnd 4

GPS: 59.32411, 18.072553

Portalen vid Tyska skolgrÀnd 4 Àr ingen portal, vi erkÀnner det men ville ha med den i alla fall p.g.a. den unika kartuschen som sÀkert en gÄng satt över en portal som idag har försvunnit.

Dagens hus fick sitt utseende vid en större ombyggnad Ären 1886-1887, arkitekterna var Magnus Isaeus och Carl Sandahl. Portalen vid Tyska skolgrÀnd 4 var redan dÄ försvunnen men överstycket i form av kartuschen bevarades vilket vi idag Àr tacksamma för. Det har dock funnits ett hus pÄ den hÀr platsen sedan Är 1445 och troligen Ànnu tidigare, dÄ var det sÀkert trÀhus som har blivit förstörda i nÄgon av brÀnderna som drabbade staden under medeltiden.

År 1645 köptes tomten av S:t Katarinas och S:t Knuts gillen för att dĂ€r gemensamt bygga en s.k. "Gillestuga". Ägare till tomten var Svartbrödraklostret som lĂ„g i nĂ€rheten (vid nuvarande Tyska Stallplan). Huset de byggde var inte ett stenhus utan ett korsvirkeshus.

Gillestugan som var en katolsk inrĂ€ttning togs över av kronan vid reformation pĂ„ 1500-talet som sedan skĂ€nkte den till staden som Ă€r Ă€gare Ă„r 1550. År 1576 vet vi att huset anvĂ€nds av Arnold Grothusen och troligen som skola för tyska barn, det var hit som bl.a. kung Johan III:s son, Sigismund, kom för att gĂ„ i lĂ€ra dĂ„ Grothusen var hans informator.

Efter att kung Karl IX har kastat ut Sigismund och blivit kung sĂ„ vet vi att tomten Ă€gs av kronan igen, sannolikt för att Grothusen bedrev en katolsk skola som nu inte lĂ€ngre var tillĂ„ten. År 1614 köper Grothusens svĂ€rson, Johannes Messenius, tillbaka huset frĂ„n kronan men sĂ€ljer det redan Ă„r 1616 till vinskĂ€nken Hans Meijer. NĂ€r denne dör Ă„r 1626 köps tomten med det gamla korsvirkeshuset av Tyska kyrkan som lĂ„ter riva det och bygga en stenhus pĂ„ platsen, avsikten Ă€r att hĂ€r inrĂ€tta en skola för tyska barn.

År 1653 byggs huset om till att bli större för att fĂ„ mer plats Ă„t barnen och Ă„r 1670, troligen i samband med en mindre renovering, sĂ€tts portalen in vid dagens Tyska skolgrĂ€nd 4. Denna portal var under Ă„ren 1653-1773 huvudingĂ„ngen in till Tyska skolan. Numera Ă„terstĂ„r endast kartuschen pĂ„ överstycket men den Ă€r mycket intressant.

Texten pÄ kartuschen Àr mycket konstig skriven, men av en orsak. Det stÄr "dVM sChoLa teVtonICI CoetVs eXstrVCta VIgesCIt eXsVrget stVdIIs gLorIa IVsta pIIs". Detta Àr ett verssprÄk som kallas för elegiskt distikon och pÄ vanlig latin stÄr det "Dum schola Teutonici coetus exstructa vigescit exsurget studiis gloria iusta piis" vilket betyder "SÄ lÀnge den av Tyska församlingen uppbyggda skolan blomstrar, skall med rediga studier Àra vinnas".

Men det Àr inte klart Ànnu trots alla förklaringar ovanför. I den ursprungliga texten blandas stora och smÄ bokstÀver och det har en anledning, de stora bokstÀverna ger tillsammans Ärtalet 1670 med romerska siffror (Äret nÀr kartuschen sattes upp).

V + M + C + L + V + I + C + I + C + V + X + V + C + V + I + C + I + X + V + V + I + I + L + I + I + V + I + I = 1670.

Allra överst pÄ kartuschen stÄr det nÄgra hebreiska tecken och de betyder YEHOVE vilket betyder GUD.

År 1736 renoveras skolhuset igen och kanske Ă€r det nu som merparten av portalen försvinner, troligen Ă€r den mycket sliten efter alla Ă„r med barn som sprungit in och ut. Nu fĂ„r bl.a. huset ytterligare en vĂ„ning.Test