Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Tyska kyrkans sydportal

Information om Tyska kyrkans sydportal

Svartmangatan 16

GPS: 59.324044, 18.07192

Tyska kyrkans sydportal är en av de mesta utsmyckade och dekorerade i Gamla Stan. Den gjordes av Jost Henne åren 1638 - 1642 (samtidigt med kyrkan) i sandsten efter ritningar av Hans Jacob Kristler och liknade mycket den västra portalen vid Riddarholmskyrkan som också gjordes av Joest Henne men som förstördes år 1840. Portalen stod ursprungligen närmare kyrkans huvudbyggnad men flyttades fram år 1768 då det nuvarande vapenhuset byggdes.

Överst på portalen syns 3 gudinnor, från vänster Kärleken, Tron och Hoppet. Kärleken avbildas som en kvinna hållande ett barn. Tron avbildas som en kvinna hållande ett kors och en Bibel. Hoppet avbildas som en kvinna med blicken lyft mot himlen.

I kartuschen ovanför texten på portalens övre del syns ansikten av två putti som förstärker gudinnornas koppling till himlen. Texten lyder: "VERBUM DOMINI MANET IN AETERNUM" som betyder "GUDS ORD ÖVERLEVER I EVIGHET", vilket också är den lutherska reformationens motto.

Över själva porten syns två putti där båda håller horn i händerna för att förkunna Guds ord. På var sin sida om porten finns två skulpturer. Den vänstra är Jesus som håller ett klot med ett kors överst symboliserande att guds ord skall predikas över hela världen. På den högra sidan är Moses som bär på stentavlorna med de 10 budorden som alla rättrogna kristna skall följa.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3835 x 5000 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test