Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Tyska kyrkans sydportal

Information om Tyska kyrkans sydportal

Svartmangatan 16

GPS: 59.324044, 18.07192

Tyska kyrkans sydportal Àr en av de mesta utsmyckade och dekorerade i Gamla Stan. Den gjordes av Jost Henne Ären 1638 - 1642 (samtidigt med kyrkan) i sandsten efter ritningar av Hans Jacob Kristler och liknade mycket den vÀstra portalen vid Riddarholmskyrkan som ocksÄ gjordes av Joest Henne men som förstördes Är 1840. Portalen stod ursprungligen nÀrmare kyrkans huvudbyggnad men flyttades fram Är 1768 dÄ det nuvarande vapenhuset byggdes.

Överst pĂ„ portalen syns 3 gudinnor, frĂ„n vĂ€nster KĂ€rleken, Tron och Hoppet. KĂ€rleken avbildas som en kvinna hĂ„llande ett barn. Tron avbildas som en kvinna hĂ„llande ett kors och en Bibel. Hoppet avbildas som en kvinna med blicken lyft mot himlen.

I kartuschen ovanför texten pĂ„ portalens övre del syns ansikten av tvĂ„ putti som förstĂ€rker gudinnornas koppling till himlen. Texten lyder: "VERBUM DOMINI MANET IN AETERNUM" som betyder "GUDS ORD ÖVERLEVER I EVIGHET", vilket ocksĂ„ Ă€r den lutherska reformationens motto.

Över sjĂ€lva porten syns tvĂ„ putti dĂ€r bĂ„da hĂ„ller horn i hĂ€nderna för att förkunna Guds ord. PĂ„ var sin sida om porten finns tvĂ„ skulpturer. Den vĂ€nstra Ă€r Jesus som hĂ„ller ett klot med ett kors överst symboliserande att guds ord skall predikas över hela vĂ€rlden. PĂ„ den högra sidan Ă€r Moses som bĂ€r pĂ„ stentavlorna med de 10 budorden som alla rĂ€ttrogna kristna skall följa.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3835 x 5000 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test