Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Trångsund 4

Information om Portalen vid Trångsund 4

Trångsund 4

GPS: 59.325522, 18.069774

Portalen vid Trångsund 4 är från ca 1620-talet vilket inte var den tiden som huset byggdes, huset byggdes på 1500-talet och den första kända ägaren är guldsmeden Erik Jöransson som köpte det år 1584. Vid den här tiden var huset endas hälften så djupt som idag och det låg ett annat hus på den västra delen av dagens tomt och det hade Erik Jöransson köpte år 1577, troligen slog han någon gång efter köpet år 1584 ihop de två husen till ett enda.

Problemet uppstår nu att identifiera vem som lät bygga portalen för nästa kända ägare är guldsmeden Alexande Clerck som köper huset ca år 1660 och då låter renovera och bygga om det. Vid den här tiden fanns dock redan portalen då åldern i denna har tidsbestämt till 1620-talets slut, tittar vi närmare på portalen finner vi följande:

Portalen är gjord i kalksten från Öland. Det är en s.k. rundbågeportal som har en rak s.k. gesims ovanför bågen. På gesimsen finns en platta där gatunumret är graverat och det är intressant för nr 4 fick denna port först år 1832 (läs mer om gatunummer mm i Gamla Stan i vår specialartikel om detta ämne här). Mellan år 1729 och år 1832 hade denna port numret 2 (det är fastigheten 2 i kvarteret Hippomenes) och före år 1729 hade porten inget nummer alls. Det innebär att gesimsen har kommit till efter år 1832 och ingick inte i den ursprungliga portalen.

Själva portalen är gjord i kalksten från Öland enligt uppgift men inte ens det är helt korrekt för dekorationerna eller ornamenten är sannolikt importerade från Nederländerna och där gjorda av stenhuggarmästaren Lieven de Key från Harlem, stenen i ornamenten är m.a.o. från Nederländerna. Det är troligen dessutom så att portalen ursprungligen haft fler ornament men dessa har suttit på utsidan av portalen och försvunnit i samband med någon ombyggnad eller renovering. Det innebär att portalen som ser ut att vara gjord i samma material är inte det, den övre plattan (gesimsen) är från någon gång efter år 1832 och resten är från 1620-talet men från två olika platser*.

Jämför man med andra mer utsmyckade portaler i Gamla Stan så har den här relativt lite ornament och det beror helt enkelt på att materialet kalksten är svårt att göra små detaljer i, normalt använder man sig istället av sandsten för dessa.

* Det kan vara så att ornamenten är alla gjorda i sandsten från Öland där man använt mallar från Nederländerna för att forma dem, då är även ornamenten gjorda i samma kalksten som resten av portalen.Test