Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Tessinska palatsets portal

Information om Tessinska palatsets portal

Slottsbacken 4

GPS: 59.325894, 18.072778

Nicodemus Tessin d.y. lÀt bygga palatset Ären 1694-1701 och det Àr ett av de mest unika i Gamla Stan och Stockholm (LÀs mer om Tessinska palatset under menyn Byggnader/Palatsen). SjÀlva portalen (entrén) var sjÀlvfallet mycket viktig för att imponera pÄ besökare men ocksÄ för att tala om vem som bodde dÀr.

Tessin lĂ€t en av slottsskulptören Jacques Fouquet utföra merparten av arbetet. PĂ„ var sin sida om porten finns en herm i skepnaden av en man och Ă€r inspirerad av Palazzo Spada i centrala Rom fast hermerna i Gamla Stan har en mantel runt axlarna vilket kanske syftar pĂ„ det kallare klimatet. Över huvudet pĂ„ hermerna finns en rund kolonn och ovanför den ett entablement bĂ€rande en pottigrupp.

Pottigruppens vÀnstra puttin, "Amour de Vertu", för en tÀckelse Ät sidan medan den högra skriver pÄ ett stora pergament. Pottigruppen visar att i detta hus bor en konstnÀr, d.v.s. Tessin sjÀlv.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2704 x 4082 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test