Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Tessinska palatsets portal

Information om Tessinska palatsets portal

Slottsbacken 4

GPS: 59.325894, 18.072778

Nicodemus Tessin d.y. lÀt bygga palatset Ären 1694-1701 och det Àr ett av de mest unika i Gamla Stan och Stockholm (LÀs mer om Tessinska palatset under menyn Byggnader/Palatsen). SjÀlva portalen vid Slottsbacken var sjÀlvfallet mycket viktig för att imponera pÄ besökare men ocksÄ för att tala om vem som bodde dÀr.

Tessin lÀt en av slottsskulptören Jacques Fouquet d.À utföra merparten av arbetet pÄ portalen men det har sannolikt varit Àven andra skulptörer och gravörer (gravörerna har sÀkert gjort relieferna pÄ bl.a. entablementet) inbladade i arbetet. SjÀlva portalen Àr skapad av en driven arkitekt, Tessin sjÀlv, det mÀrker man om man börjar titta lite nÀrmare för det finns saker att upptÀcka som man inte ser vid första blicken. Den stora triangeln Àr en av dessa saker, ser du den?

Det Àr atlanternas* armar som Àr basen i den stora triangeln. Dra en linje frÄn den vÀnstra atlantens vÀnstra hand till den högra atlantens högra hand och dra sedan spetsen upp till ansiktet pÄ den översta putti (Àngeln som flyger högst upp) och du har den stora triangeln. Det Àr triangeln som skapar harmonin och figuren som portalen framhÀver för besökaren. Men lÄt oss titta nÀrmare för det finns mer att se.

Tessin hÀmtade sannolikt inspirationen till portalen frÄn Palazzo Spada i Rom och dess trÀdgÄrdsportal som har en i det nÀrmaste identisk geometrisk uppbyggnad. Tittar vi pÄ de tvÄ atlanterna sÄ ser vi att de tittar mot varandra, det Àr avsiktligt för att betona var ingÄngen Àr samt att de ser in i triangeln. De Àr dessutom muskellösa och har en mantel draperad runt sig, mantel betonar sannolikt det kallare klimatet i Stockholm dÄ de normalt inte bÀr nÄgon mantel pÄ mer sydliga breddgrader (t.ex. i Rom).

Atlanterna Àr pelare i funktionen och de bÀr ett entablement pÄ sina huvuden, ovanpÄ det entablementet ser vi tvÄ putti. Den översta svÀvande putti som för tÀckelsen Ät sidan Àr "Amour de Vertu" vilket betyder ungefÀr "KÀrlekens dygd" medan den undre putti skriver pÄ en plafond vilket skall symboliserar att hÀr bor en arkitekt/konstnÀr.

SÄ, dÄ avslutar vi med nÄgot Ànnu mera dolt. Ser du att pÄ sjÀlva entablementet finns det ett antal reliefer med tre vertikala pelare? Ser du ocksÄ att under varje sÄdan relief sÄ finns det 6 st Àndar som avslutar nedÄt. Det Àr ingen tillfÀllighet. Nicodemus Tessin d.y. och hans hustru, Hedvig Eleonora, flyttade in i palatset Är 1697 och de hade 4 barn. Familjen bestod alltsÄ av 6 personer. TÀnk sÄ mycket det finns att se i en portal bara man vet vad man skall titta efter.

*Atlanter Àr en arkitektonisk benÀmning pÄ den pelare som Àr utformad som en mansgestalt som bÀr upp nÄgot, i det hÀr fallet bÀr de bÄda atlanterna upp entablementet (överliggaren).

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2704 x 4082 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test