Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Tessinska palatsets portal

Information om Tessinska palatsets portal

Slottsbacken 4

GPS: 59.325894, 18.072778

Nicodemus Tessin d.y. lät bygga palatset åren 1694-1701 och det är ett av de mest unika i Gamla Stan och Stockholm (Läs mer om Tessinska palatset under menyn Byggnader/Palatsen). Själva portalen vid Slottsbacken var självfallet mycket viktig för att imponera på besökare men också för att tala om vem som bodde där.

Tessin lät en av slottsskulptören Jacques Fouquet d.ä utföra merparten av arbetet på portalen men det har sannolikt varit även andra skulptörer och gravörer (gravörerna har säkert gjort relieferna på bl.a. entablementet) inbladade i arbetet. Själva portalen är skapad av en driven arkitekt, Tessin själv, det märker man om man börjar titta lite närmare för det finns saker att upptäcka som man inte ser vid första blicken. Den stora triangeln är en av dessa saker, ser du den?

Det är atlanternas* armar som är basen i den stora triangeln. Dra en linje från den vänstra atlantens vänstra hand till den högra atlantens högra hand och dra sedan spetsen upp till ansiktet på den översta putti (ängeln som flyger högst upp) och du har den stora triangeln. Det är triangeln som skapar harmonin och figuren som portalen framhäver för besökaren. Men låt oss titta närmare för det finns mer att se.

Tessin hämtade sannolikt inspirationen till portalen från Palazzo Spada i Rom och dess trädgårdsportal som har en i det närmaste identisk geometrisk uppbyggnad. Tittar vi på de två atlanterna så ser vi att de tittar mot varandra, det är avsiktligt för att betona var ingången är samt att de ser in i triangeln. De är dessutom muskellösa och har en mantel draperad runt sig, mantel betonar sannolikt det kallare klimatet i Stockholm då de normalt inte bär någon mantel på mer sydliga breddgrader (t.ex. i Rom).

Atlanterna är pelare i funktionen och de bär ett entablement på sina huvuden, ovanpå det entablementet ser vi två putti. Den översta svävande putti som för täckelsen åt sidan är "Amour de Vertu" vilket betyder ungefär "Kärlekens dygd" medan den undre putti skriver på en plafond vilket skall symboliserar att här bor en arkitekt/konstnär.

Så, då avslutar vi med något ännu mera dolt. Ser du att på själva entablementet finns det ett antal reliefer med tre vertikala pelare? Ser du också att under varje sådan relief så finns det 6 st ändar som avslutar nedåt. Det är ingen tillfällighet. Nicodemus Tessin d.y. och hans hustru, Hedvig Eleonora, flyttade in i palatset år 1697 och de hade 4 barn. Familjen bestod alltså av 6 personer. Tänk så mycket det finns att se i en portal bara man vet vad man skall titta efter.

*Atlanter är en arkitektonisk benämning på den pelare som är utformad som en mansgestalt som bär upp något, i det här fallet bär de båda atlanterna upp entablementet (överliggaren).

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2704 x 4082 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test