Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Svartmangatan 6

Information om Portalen vid Svartmangatan 6

Svartmangatan 6

GPS: 59.324668, 18.071287

Portalen vid Svartmangatan 6 installerades av fĂ€ltmarskalken Carl Mauritz Lewenhaupt i mitten av 1650-talet nĂ€r han köpte huset av sin hustrus (i andra giftemĂ„let) far, kammarrĂ„det Johan Jespersson Cruus af Harfvila. Carl Mauritz Lewenhaupt och hans hustru Anna Maria Cruus vapensköldar sitter ovanför överstycket pĂ„ portalen, Lewenhaupts till vĂ€nster och Cruus till höger. Äktenskapet var lyckligt och de fick 7 barn tillsammans. De ligger bĂ„da begravna i det Lewenhaupska gravkoret i Riddarholmskyrkan.

Ovanför vapensköldarna finns en glob och under den hÀnger en klase vindruvor som symboliserar familjens vÀlstÄnd. PÄ var sin sida om överstycket finns ett lejon vilket symboliserar Carl Mauritz status som fÀltmarskalk. Portalens sidor bestÄr av en kolonn som avlutas med en liten maskaron.

Huset Ă€r ursprungligen frĂ„n 1400-talet och Ă€gdes under slutet av 1400-talet av RiksförestĂ„ndare Sten Sture d.Ă€. PĂ„ 1620-talet byggs huset om av Johan Jespersson Cruus och senare Ă€ven av Carl Mauritz Lewenhaupt pĂ„ 1660-talet nĂ€r bl.a. portalen installerades. Även under 1800-talet byggs huset om och det Ă€r detta utseende som det har idag frĂ„nsett portalen frĂ„n 1650-talet.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3342 x 5209 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test