Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Svartmangatan 6

Information om Portalen vid Svartmangatan 6

Svartmangatan 6

GPS: 59.324668, 18.071287

Portalen vid Svartmangatan 6 Àr sannolikt gjord av stenhuggarmÀstaren Johan Wendelstam i samband med att huset byggdes om av fÀltmarskalken och riksrÄdet Carl Mauritz Lewenhaupt nÀr han Àgde huset pÄ slutet av 1650-talet.

De Ă€ldsta byggnaderna pĂ„ tomten kan spĂ„ras tillbaka till 1450-talet nĂ€r Ludvig Koch Ă€ger huset, det har dock sĂ€kert funnits hus tidigare Ă€n sĂ„ men dessa har sannolikt varit trĂ€hus som försvunnit i nĂ„gon av de mĂ„nga brĂ€nderna under medeltiden. År 1480 sĂ€ljer Karin Lindholm fastigheten till riksförestĂ„ndaren Sten Sture d.Ă€. (den Ă€ldre) och huset kommer dĂ€rmed att bli en del av den svenska 1400-tals historien dĂ€r det hĂ„lls en rad sammankomster mm.

År 1593 Ă€r troligt att det var i detta hus som kung Sigismund I bodde nĂ€r han besökte Stockholm, huset Ă€gdes dĂ„ av Brita De la Gardie som Ă€rvt det av sin far, Pontus De la Gardie som i sin tur fick det som en gĂ„va av kung Sigismunds far, kung Johan III. Huset skulle Ă€ven i framtiden fungera som tillfĂ€llig bostad för gĂ€stande utlĂ€ndska sĂ€ndebud m.fl. och fick av sĂ„vĂ€l kung Gustav II Adolf (Ă„r 1621) och Karl XI (Ă„r 1679) privilegier avseende detta.

Åren 1614-1622 Ă€gs huset av riksskattemĂ€staren Jesper Mattson Cruus (1577-1622) som kommit över det via sin hustrus, Brita (1587-1640), arv efter sin far Pontus De la Gardie (1520-1585). Huset kallas Ă€n idag för det Cruuska huset. Han genomför en rad ombyggnader om de sista genomförs Ă„r 1620 vilket ankarslutarna i fasaden vittnar om som har Jesper Mattson Cruus och Brita De la Gardies initialer ingraverade. Efter Jesper Mattson Cruus död Ă„r 1622 Ă€rvs huset av sonen Johan Jespersson (1616-1644) som bl.a fĂ„r dottern Anna Maria (1642-1716) som Ă„r 1657 gifter sig med Carl Mauritz Lewenhaupt (i hans andra Ă€ktenskap). Han genomför en större ombyggnad av det gamla stenhuset som nu fĂ„r nya vĂ„ningar, portalen vid Svartmangatan 6 mm.

Portalen som sannolikt görs av Johan Wendelstam som vid den hÀr tiden var stadens högst ansedda och mest anlitade mÀstarstenhuggare Àr gjord i sandsten. Högst upp syns en glob och under den hÀnger en klase vindruvor som symboliserar familjens vÀlstÄnd, under detta kommer den stora kartuschen dÀr det till vÀnster syns den Lewenhaupska vapenskölden och till höger den De la Gardiska vapenskölden. Vapensköldarna Àr sjÀlvfallet de för Carl Mauritz Lewenhaupt och hans hustru, Brita De la Gardie.

PĂ„ var sin sida om den stora kartuschen syns tvĂ„ lejon liggande, dessa symboliserar Carl Mauritz Lewenhaupts yrke som svensk fĂ€ltmarskalk. Under portalens överstycke syns tvĂ„ kolonner, en pĂ„ vardera sidan om porten, och högst upp pĂ„ dessa syns tvĂ„ maskaroner. Över sjĂ€lva porten syns ocksĂ„ en maskaron i form av ett lejonhuvud, vilket var en vanlig symbol för styrka och makt pĂ„ den hĂ€r tiden.

Huset skulle Äterkomma i slÀkten Cruus Àgo Är 1729 dÄ Sidona Juliana Lewenhaupt gifte sig med friherre Gustaf Cruus (hennes egen kusin). Hon blev dock den sista ur slÀkten som Àgde huset och Är 1735, nÀr hon var 80 Är gammal, sÄlde hon fastigheten till handelsmannen Anders Holmberg.

PÄ 1800-talet byggs det gamla stenhuset om ytterligare en gÄng och dÄ fÄr fasaden dagens utseende, lÄngt ifrÄn det vackra 1600-tals utseendet med fasadutsmyckningar mm. Portalen bevaras dock och Àr dÀrför idag ett ypperligt exempel pÄ 1600-talets portalkonst.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3342 x 5209 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test