Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Stortorget 20

Information om Portalen vid Stortorget 20

Stortorget

GPS: 59.324914, 18.070385

Portalen vid Stortorget 20, det s.k. Schantzska huset Àr en av Gamla Stans mest vÀlkÀnda portaler. Den Àr gjord av Är 1650 av bildhuggaren Johan Wendelstam, som har gjort en lÄng rad portaler i Gamla Stan dÀr vissa pÄminner en hel del av varandra.

De Ă€ldsta huset pĂ„ den hĂ€r platsen dateras tillbaka till mitten av 1400-talet men det fanns hus hĂ€r tidigare, troligen Ă€nda frĂ„n stadens grundande men de var dĂ„ trĂ€hus som har brunnit ner i nĂ„gon av alla brĂ€nderna pĂ„ medeltiden. År 1454 sĂ€ljer kanngjutare Paul Laurentzon ett hus pĂ„ tomten till Johan Kanngjutare, det Ă€r den första dokumenterade Ă€garen till ett hus pĂ„ tomten. År 1626 Ă€gs ett hus hĂ€r av riksrĂ„det Bo Ribbing som skĂ€nker det till sin systerson Bengt Kafle som sedan sjĂ€lv och via sina arvingar Ă€ger det fram till 1640-talet dĂ„ Hans Skinnare Seyfridz köper huset.

Efter hans död Är 1648 Àrver hans Ànka, Elisabeth Vallentinsdotter, huset men överlÄter det i sin tur pÄ sin dotter Maria Seyfridz och hennes man kung Karl X:s sekreterare Johan Eberhard Schantz. De lÄter riva det gamla stenhuset för att bygga det hus som stÄr dÀr idag. Det stod klart Är 1650 och det Àr ocksÄ Ärtalet som stÄr i kartushen pÄ portalens överstycke. Den fulla texten Àr "Psalm: 37. Befehl dem Herrn deine wege und hoffe auff Ihn, Er wirds wohl machen. J.E.S - M.S. A 1650" vilket betyder "Psaltaren: 37 (red:vers 34). Förbida Herren och hÄll dig pÄ hans vÀg sÄ skall han upphöja dig. Johan Eberhard Schantz - Maria Seyfritz Anno 1650".

Huset kallas idag för det Schantzka huset och det Àgdes fram till slutet av 1600-talet av Schantz och hans arvingar. Huset har under senare Àgare renoverats men varsamt sÄ att prÀgeln frÄn 1600-talet har bibehÄllits, framför allt avseende fasaden och portalen. Den senaste stora ombyggnaden var Ären 1904-1905 under Àgaren August Kindgren.

PÄ portalen, som Schantz lÀt göra, pÄ var sin sida om kartuschen syns de liggande romerska krigarna, s.k. romaner, som Wendelstam har i mÄnga av sina andra portaler, de symboliserar Àgarens manliga dygder som Àra, redbarhet, mod mm men Àr ocksÄ populÀra vid den hÀr tiden dÄ det stora palatset Makalös hade denna typ av utsmyckning. Notera ocksÄ den lilla maskaronen ovanför kartuschen som kanske skall efterlikna Johan Eberhard Schantz sjÀlv, vem vet.

Under sjÀlva överstycket finns ocksÄ en annan typisk detalj av Wendelstam, den rundade gesimsen dÀr det pÄ mitten stÄr No 20 för huset adress pÄ Stortorget. Denna har uppenbart kommit till vid ett senare skede för pÄ 1650-talet fanns inte denna gatunumrering, den kom först efter Är 1832.

För dig som Àr skarpsynt sÄ hittar du ocksÄ 4 ansikten, 2 pÄ vardera sidan om porten, i broskornamentiken. Du ser dem i siluett. Festonerna i portalen Àr relativt ÄterhÄllsamma vilket antyder att Schantz inte ville framhÀva sitt vÀlstÄnd som dessa annars symboliserar.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2641 x 4022 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test