Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Storkyrkobrinken 6

Information om Portalen vid Storkyrkobrinken 6

Storkyrkobrinken 6

GPS: 59.325801, 18.069173

Portalen vid Storkyrkobrinken 6 har en skiftande historia dÀr det hela börjar den 19:e oktober Är 1616 nÀr den hollÀndska hattstofferaren (utformar damhattar med band och dekorationer) Henrik Niet (Nijth) köpte det tidigare huset pÄ tomten av Börje Jönssons arvingar. Han gifter sig den 23:e november Är 1634 med Karin Eriksdotter och de fÄr barnen Kristoffer och Klas. Henrik dör före Är 1651 för dÄ nÀmns huset som Hindich Nijts Ànkas hus. Hon gifter om sig med rÄdmannen Nils Nilsson Emporagrius (RÄdmansgatan Àr uppkalla efter honom) nÄgon gÄng runt Är 1652-1653.

Huset som Henrik Niet köpte mÄste rivas Är 1651 dÄ regleringen av Storkyrkobrinken trÀder i kraft och gör att tomten huset Àr byggt pÄ minskas med 8 1/2 aln. ErsÀttning betalas av staden men ett av villkoren Àr att den skall anvÀndas till att bygga ett nytt hus pÄ tomten, vilket görs och det Àr huset som stÄr dÀr idag.

NÀr Nils Nilsson Emporagarius och Karin Eriksdotter bygger det nya huset pÄ 1650-talet (troligen Ären 1652 - 1654) anlitar de Johan Wendelstam för att göra portalen. Merparten av den portalen Àr borta idag, det Àr bara överstycket som finns kvar med sina skulpturer och kartusch. Hela den nedre delen försvann i en ombyggnad som gjordes av möbelhandlaren Grewesmiihl dÄ rusticeringen av undervÄningen kom till och den nedre delen av den ursprungliga portalen försvann. Möbelhandlaren blev kÀnd för att under kartuschen pÄ portalen sÀtta upp stadens, enligt mÄnga, fulaste skylt.

Portalen (liknar mycket den vid Stortorget 18 som ocksÄ Àr gjord av Wendelstam) har tvÄ liggande krigare och mellan dessa en kartusch som krönts av en krona. Troligen symboliserande Àgaren Nils Nilsson Emporagrius som var en av de mÀktigaste mÀnnen i staden. Kartushen Àr omgiven av festoner som symboliserar vÀlstÄndet hos Àgaren. I kartuchen finns brandstodsbolagets mÀrke, fÄgel Fenix som reser sig ur askan, dÄ huset var ett av det första som försÀkrades (redan Är 1746).Test