Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Storkyrkobrinken 6

Information om Portalen vid Storkyrkobrinken 6

Storkyrkobrinken 6

GPS: 59.325801, 18.069173

Portalen vid Storkyrkobrinken 6 har en skiftande historia där det hela börjar den 19:e oktober år 1616 när den holländska hattstofferaren (utformar damhattar med band och dekorationer) Henrik Niet (Nijth) köpte det tidigare huset på tomten av Börje Jönssons arvingar. Han gifter sig den 23:e november år 1634 med Karin Eriksdotter och de får barnen Kristoffer och Klas. Henrik dör före år 1651 för då nämns huset som Hindich Nijts änkas hus. Hon gifter om sig med rådmannen Nils Nilsson Emporagrius (Rådmansgatan är uppkalla efter honom) någon gång runt år 1652-1653.

Huset som Henrik Niet köpte måste rivas år 1651 då regleringen av Storkyrkobrinken träder i kraft och gör att tomten huset är byggt på minskas med 8 1/2 aln. Ersättning betalas av staden men ett av villkoren är att den skall användas till att bygga ett nytt hus på tomten, vilket görs och det är huset som står där idag.

När Nils Nilsson Emporagarius och Karin Eriksdotter bygger det nya huset på 1650-talet (troligen åren 1652 - 1654) anlitar de Johan Wendelstam för att göra portalen. Merparten av den portalen är borta idag, det är bara överstycket som finns kvar med sina skulpturer och kartusch. Hela den nedre delen försvann i en ombyggnad som gjordes av möbelhandlaren Grewesmiihl då rusticeringen av undervåningen kom till och den nedre delen av den ursprungliga portalen försvann. Möbelhandlaren blev känd för att under kartuschen på portalen sätta upp stadens, enligt många, fulaste skylt.

Portalen (liknar mycket den vid Stortorget 18 som också är gjord av Wendelstam) har två liggande krigare och mellan dessa en kartusch som krönts av en krona. Troligen symboliserande ägaren Nils Nilsson Emporagrius som var en av de mäktigaste männen i staden. Kartushen är omgiven av festoner som symboliserar välståndet hos ägaren. I kartuchen finns brandstodsbolagets märke, fågel Fenix som reser sig ur askan, då huset var ett av det första som försäkrades (redan år 1746).Test