Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Storkyrkobrinken 3

Information om Portalen vid Storkyrkobrinken 3

Storkyrkobrinken 3

GPS: 59.325746, 18.069431

Portalen pÄ Storkyrkobrinken 3 har en krona i mitten högst upp och det finns flera teorier om varför kronan sitter dÀr den gör.

Enligt en gammal sÀgen sÄ har det mer kung Karl XII:s kröning den 14:e december Är 1697 att göra. "NÀr kung Karl XII, efter sin kröning den 14:e december Är 1697 dÀr han satte pÄ sig kronan sjÀlv, red tillbaka till Kungshuset (Wrangleska palatset) skall ha tappat kronan pÄ den hÀr platsen. Kronan nÄdde dock aldrig marken dÄ den fÄngades upp av riksmarskalken Johan Gabriel Stenbock. Trots detta sÄgs hÀndelsen som ett dÄligt omen inför framtiden och spÄdde oroliga tider dÀr kungen till slut skulle tappa makten".

Fast det dĂ€r Ă€r inte sant, men en kul sĂ€gen att berĂ€tta för andra Ă€r det ju i alla fall. Nej, portalen vid Storkyrkobrinken 3 Ă€r gjord av tvĂ„ gesĂ€ller till stenhuggarĂ€mbetets Ă„lderman, Jost Henne, i början av 1640-talet. GesĂ€llerna var Johan Andersson (född i Stockholm) och Hans Lytke (född i LĂŒbeck), de hade utfört en rad andra portaler mm för sin mĂ€stare och var erfarna stenhuggare.

År 1616 sĂ€ljer guldsmeden Lars Eriksson huset till stensidaren och kopparstickaren MĂ„rten Weiler som bor dĂ€r fram till sin död pĂ„ slutet av 1630-talet. Det Ă€rvs av hans son, riksverdien Hans Weiler, som ocksĂ„ Ă€ger en del andra hus i staden. Han lĂ„ter dock bygga om huset under första delen av 1640-talet och det Ă€r, som sagt, dĂ„ som portalen kommer pĂ„ plats. Faktum Ă€r att han bestĂ€ller tvĂ„ portaler till huset, det finns nĂ€mligen en till pĂ„ gĂ„rden och han betalar Jost Henne 60 dalar för vardera portalen, fast nĂ„gon krona ovanpĂ„ portalen ingĂ„r inte uppdraget. Den kommer senare.

Efter ombyggnaden kommer huset att benÀmnas för det Weilerska huset vilket det gör Àn idag Àven om Hans Weiler dör redan Är 1656 och huset Àrvs av hans hustru Sara som kommer att bo dÀr fram till sin död Är 1677. Deras dotter, Margareta, som gifte sig med Johan Gabriel von Beijer fick hela 8 barn och ett av dessa Àr Johan Gustaf von Beijer och det Àr han som Àrver huset vid sin mormors död Är 1677 (hans mor Margareta dog Är 1675).

År 1673 har han övertagit sin mors tjĂ€nst som direktör över det svenska postvĂ€sendet och utgivare av vĂ€rldens Ă€ldsta periodiska tidskrift "Ordinarie post Tijdender". Han lĂ„ter bygga om huset till att bli stadens postkontor och det Ă€r sannolikt nu som kronan kommer pĂ„ plats ovanför portalen, en symbol för den Kungliga Posten. Det fungerar som stadens postkontor fram i början av 1700-talet nĂ€r Posten flyttar till Stora Nygatan 44 för att Ă„r 17196 flytta till Lilla Nygatan 6 som var centralpostkontoret i Stockholm fram till Ă„r 1875.

Portalen Àr relativt enkel med tvÄ urnor högst upp pÄ vardera sidan av porten och med tvÄ mindre utsmyckningar pÄ vardera sidan om portnumret. Om det inte var för kronan skulle den knappast vÀcka nÄgot större uppmÀrksamhet, kanske ville Hans Weiler inte skryta med sin rikedom nÀr han lÀt göra portalen?

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2751 x 4788 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test