Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Storkyrkobrinken 3

Information om Portalen vid Storkyrkobrinken 3

Storkyrkobrinken 3

GPS: 59.325746, 18.069431

Portalen pÄ Storkyrkobrinken 3 har en krona högst upp och orsaken till att den sitter dÀr Àr en gammal sÀgen.

"NÀr kung Karl XII, efter sin kröning den 14:e december Är 1697 dÀr han satte pÄ sig kronan sjÀlv, red tillbaka till Kungshuset (Wrangleska palatset) skall ha tappat kronan pÄ den hÀr platsen. Kronan nÄdde dock aldrig marken dÄ den fÄngades upp av riksmarskalken Johan Gabriel Stenbock. Trots detta sÄgs hÀndelsen som ett dÄligt omen inför framtiden och spÄdde oroliga tider dÀr kungen till slut skulle tappa makten".

Portalen skapades sannolikt i samband med en ombyggnad av det gamla huset pĂ„ 1600-talet (det var ursprungligen frĂ„n 1500-talet). År 1616 köpte MĂ„rten Weiler huset (huset kallas för Weilerska huset) av guldsmeden Lars Eriksson och lĂ€t bygga om det och det var nog i samband med denna ombyggnad som portalen sattes in, dĂ„ utan krona. SjĂ€lva portalen Ă€r gjord i sandsten och visar upp ornament som frukter och vaser som Ă€r symboler för vĂ€lstĂ„nd.

Kronan har nog inget med kung Karl XII att göra utan troligare Àr att den sattes upp i samband med att det Kungliga PostmÀstarÀmbetet hade sitt huvudkontor hÀr frÄn Är 1677. Huset Àgdes dÄ av Generalpostdirektören Johan von Beijer som ocksÄ bodde dÀr med sin hustru och Ätta barn.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2751 x 4788 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test