Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Storkyrkobrinken 3

Information om Portalen vid Storkyrkobrinken 3

Storkyrkobrinken 3

GPS: 59.325746, 18.069431

Portalen på Storkyrkobrinken 3 har en krona i mitten högst upp och det finns flera teorier om varför kronan sitter där den gör.

Enligt en gammal sägen så har det mer kung Karl XII:s kröning den 14:e december år 1697 att göra. "När kung Karl XII, efter sin kröning den 14:e december år 1697 där han satte på sig kronan själv, red tillbaka till Kungshuset (Wrangleska palatset) skall ha tappat kronan på den här platsen. Kronan nådde dock aldrig marken då den fångades upp av riksmarskalken Johan Gabriel Stenbock. Trots detta sågs händelsen som ett dåligt omen inför framtiden och spådde oroliga tider där kungen till slut skulle tappa makten".

Fast det där är inte sant, men en kul sägen att berätta för andra är det ju i alla fall. Nej, portalen vid Storkyrkobrinken 3 är gjord av två gesäller till stenhuggarämbetets ålderman, Jost Henne, i början av 1640-talet. Gesällerna var Johan Andersson (född i Stockholm) och Hans Lytke (född i Lübeck), de hade utfört en rad andra portaler mm för sin mästare och var erfarna stenhuggare.

År 1616 säljer guldsmeden Lars Eriksson huset till stensidaren och kopparstickaren Mårten Weiler som bor där fram till sin död på slutet av 1630-talet. Det ärvs av hans son, riksverdien Hans Weiler, som också äger en del andra hus i staden. Han låter dock bygga om huset under första delen av 1640-talet och det är, som sagt, då som portalen kommer på plats. Faktum är att han beställer två portaler till huset, det finns nämligen en till på gården och han betalar Jost Henne 60 dalar för vardera portalen, fast någon krona ovanpå portalen ingår inte uppdraget. Den kommer senare.

Efter ombyggnaden kommer huset att benämnas för det Weilerska huset vilket det gör än idag även om Hans Weiler dör redan år 1656 och huset ärvs av hans hustru Sara som kommer att bo där fram till sin död år 1677. Deras dotter, Margareta, som gifte sig med Johan Gabriel von Beijer fick hela 8 barn och ett av dessa är Johan Gustaf von Beijer och det är han som ärver huset vid sin mormors död år 1677 (hans mor Margareta dog år 1675).

År 1673 har han övertagit sin mors tjänst som direktör över det svenska postväsendet och utgivare av världens äldsta periodiska tidskrift "Ordinarie post Tijdender". Han låter bygga om huset till att bli stadens postkontor och det är sannolikt nu som kronan kommer på plats ovanför portalen, en symbol för den Kungliga Posten. Det fungerar som stadens postkontor fram i början av 1700-talet när Posten flyttar till Stora Nygatan 44 för att år 17196 flytta till Lilla Nygatan 6 som var centralpostkontoret i Stockholm fram till år 1875.

Portalen är relativt enkel med två urnor högst upp på vardera sidan av porten och med två mindre utsmyckningar på vardera sidan om portnumret. Om det inte var för kronan skulle den knappast väcka något större uppmärksamhet, kanske ville Hans Weiler inte skryta med sin rikedom när han lät göra portalen?

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2751 x 4788 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test