Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Stora Hoparegränd 6

Information om Portalen vid Stora Hoparegränd 6

Stora Hoparegränd 6

GPS: 59.324696, 18.074538

Portalen vid Stora Hoparegränd 6 står på fel ställe, tror många. Men så är det inte. Nr 85 = 6. År 1729 kom den första enhetliga husnumreringen i Stockholm och då var detta hus nr 85 i kvarteret Östra. Det var m.a.o. inte placeringen efter gatan som räknades utan huset i ordningen inom kvarteret.

De äldsta uppgifterna om ett hus på den här platsen går tillbaka till någon gång mellan år 1585 och 1602 då ett bostadshus och troligen ett magasin byggdes samman efter en större ombyggnad till ett enda bostadshus i sten. Det har dock funnits bebyggelse här ännu tidigare, sedan 1400-talet, men då som magasin, förråd, sjöbodar etc. som mynnade ut i en brygga ut i vattnet.

Åren 1585-1602 var tiden före att den s.k. Saltsjömuren revs vilket betyder att gränden utanför huset, Stora Hoparegränd, vid den tiden gick mellan Österlånggatan och Stadsmuren. Muren revs först år 1630 och då kom gränden att mynna ut, som idag, på Skeppsbron. År 1602 säljer köttmånglaren Jören Thommesson ett stenhus till rådmannen Jöns Eriksson. På 1630- och 1640-talet ägdes huset av rådmannen Påfvel Henriksson och sedan följer ett antal andra ägare (Jacob Barkman, Peder Pederson, Erik Olofsson, Erik Nilsson Holm, Mattias Casselius, John Wilson, Peter Memma, Johan Wilson m.fl.).

År 1747 ägs huset av stenhuggaren Hans Hiortenberg och det är hans som låter rusta upp och bygga om huset och då sätta in den portalen (det är säkert han själva som både ritat och huggit den i sandsten) som syns där idag. Han hugger in sitt namn "HIORTENBERGISKA" i den övre delen av portalen under initialerna D.A.D. I själva överstycket på portalen hugger han in texten "HUSET NO 85 & AUG ANNO 174" vilket självfallet står för adressen samt månaden och året då han lät göra portalen och troligen även då ombyggnaden av hela huset sker.

År 1827 köper Vindragarämbetet huset men redan år 1818 finns deras härbärge på husets första våning. Det var också år 1827 som Vindragarämbetet låter sätta in sina verktyg, stockkniven och sughäverten, i kartuschen på portalens övre del. Under Vindragarämbetets tid hade de sina lokaler på bottenvåningen och på våningen ovanför bodde deras ålderman. Vindragarskrået upplöstes år 1930 men Samfundet S:t Erik tog över huset redan år 1923.

Huset kallas än idag för Hiortenbergiska huset alternativt Vindragarlagets hus.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3134 x 4699 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test