Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Stora HoparegrÀnd 6

Information om Portalen vid Stora HoparegrÀnd 6

Stora HoparegrÀnd 6

GPS: 59.324696, 18.074538

Portalen vid Stora HoparegrĂ€nd 6 stĂ„r pĂ„ fel stĂ€lle, tror mĂ„nga. Men sĂ„ Ă€r det inte. Nr 25 = 6. År 1729 kom den första enhetliga husnumreringen i Stockholm och dĂ„ var detta hus nr 25 i kvarteret Östra 85. Det var m.a.o. inte placeringen efter gatan som rĂ€knades utan huset i ordningen inom kvarteret.

Huset byggdes nÄgon gÄng mellan Är 1585 och 1602, osÀkert nÀr. Det restaurerades Är 1747 av dÄvarande Àgaren Hans Hiortenberg och det var dÄ portalen kom pÄ plats vilket ocksÄ stÄr hugget i sten precis ovanför dörren.

Ovanför portalen finns en kartusch som sattes dit nÄgon gÄng Ären 1818-1820 i samband med att VindragarskrÄet köpte huset. LÀngs ner hade skrÄet sina lokaler pÄ vÄningen ovanför bodde Äldermannen. Det var VindragarskrÄet som satte dit kartuschen och symbolerna förestÀllande en stockkniv och en sughÀvert som var deras arbetsredskap.

I kartuchsens nedre del stÄr det "HIORTENSBERGISKA" vilket ocksÄ Àr namnet pÄ Àgaren av huset som satte in portalen Är 1747, stenhuggaren Hans Hiortenberg. Huset kallas Àn idag för Hiortenbergiska huset.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3134 x 4699 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test