Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skomakargatan 9

Information om Portalen vid Skomakargatan 9

Skomakargatan 9

GPS: 59.324411, 18.070954

Portalen vid Skomakargatan 9 är från 1600-talet när det fortfarande främst var skomakare och skräddare som hade sina verksamheter längs gatan. Ägaren till nr 9 var på 1650-talet skräddaren Jonas Jönsson som bodde där tillsammans med sin hustru Karin Joensdotter och sina barn samt gesäller och lärlingar. Huset har också fått namnet efter honom och kallas för det Jönssonska huset.

De tre husen på Skomakargatan nr 5, 7 och 9 var alla trappgavelhus som på den här tiden hade stenar placerade runt fönstren i fasaden liknande de man ser i Schantzska huset vid Stortorget 18 idag. De var alla ungefär lika stora, tre fönsteraxlar breda och 6 våningar höga och var sannolikt byggda ungefär samtidigt. De var dock inte de första husen på platsen utan här fanns det säkert äldre hus från 1400-talet men som var byggda i trä och har blivit förstörda i någon av alla stadens bränder på medeltiden. Sannolikt var dessa de första stenhusen på tomterna.

Portalen vid Skomakargatan 9 har, precis som de för nr 5 och 7, bevarats trots senare renoveringar och ombyggnader. Det som saknas som vi vet fanns från början, är ett beslag med en stor ring hängande i till vänster om kartuschen över portalen, den finns utritad på en äldre skiss av huset men är idag borta.

I kartuschen ovanför portalen finns ingraverat "IISM" och "KIDG" och däremellan ett tecken. Tecknet är ett bomärke som användes av människor som inte kunde skriva sitt namn utan skrev under dokument genom sitt s.k. bomärke. Därför vet vi att skräddaren Jonas Jönsson kunde inte skriva. Bokstäverna IISM är skräddare Jonas Jönssons initialer och bokstäverna KIDG är hans hustrus, Karin Joensdotter, initialer. Resten av portalen har ett fåtal utsmyckningar som slutar i axelhöjd.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2820 x 4628 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test