Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skomakargatan 9

Information om Portalen vid Skomakargatan 9

Skomakargatan 9

GPS: 59.324411, 18.070954

Portalen vid Skomakargatan 9 Ă€r frĂ„n 1600-talet nĂ€r det fortfarande frĂ€mst var skomakare och skrĂ€ddare som hade sina verksamheter lĂ€ngs gatan. Ägaren till nr 9 var pĂ„ 1650-talet skrĂ€ddaren Jonas Jönsson som bodde dĂ€r tillsammans med sin hustru Karin Joensdotter och sina barn samt gesĂ€ller och lĂ€rlingar. Huset har ocksĂ„ fĂ„tt namnet efter honom och kallas för det Jönssonska huset.

De tre husen pÄ Skomakargatan nr 5, 7 och 9 var alla trappgavelhus som pÄ den hÀr tiden hade stenar placerade runt fönstren i fasaden liknande de man ser i Schantzska huset vid Stortorget 18 idag. De var alla ungefÀr lika stora, tre fönsteraxlar breda och 6 vÄningar höga och var sannolikt byggda ungefÀr samtidigt. De var dock inte de första husen pÄ platsen utan hÀr fanns det sÀkert Àldre hus frÄn 1400-talet men som var byggda i trÀ och har blivit förstörda i nÄgon av alla stadens brÀnder pÄ medeltiden. Sannolikt var dessa de första stenhusen pÄ tomterna.

Portalen vid Skomakargatan 9 har, precis som de för nr 5 och 7, bevarats trots senare renoveringar och ombyggnader. Det som saknas som vi vet fanns frÄn början, Àr ett beslag med en stor ring hÀngande i till vÀnster om kartuschen över portalen, den finns utritad pÄ en Àldre skiss av huset men Àr idag borta.

I kartuschen ovanför portalen finns ingraverat "IISM" och "KIDG" och dÀremellan ett tecken. Tecknet Àr ett bomÀrke som anvÀndes av mÀnniskor som inte kunde skriva sitt namn utan skrev under dokument genom sitt s.k. bomÀrke. DÀrför vet vi att skrÀddaren Jonas Jönsson kunde inte skriva. BokstÀverna IISM Àr skrÀddare Jonas Jönssons initialer och bokstÀverna KIDG Àr hans hustrus, Karin Joensdotter, initialer. Resten av portalen har ett fÄtal utsmyckningar som slutar i axelhöjd.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2820 x 4628 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test