Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 8

Information om Portalen vid Skeppsbron 8

Skeppsbron 8

GPS: 59.3259, 18.07502

Portalen vid Skeppsbron 8 är från när huset byggdes år 1901-1902. Det första huset på platsen byggdes dock redan på 1650-talet när den första ägaren, rådmannen Johan Eriksson Furubohm, byggde ett stenhus som var en kopia - fast spegelvänd - av grannhuset på Skeppsbron 6 som ägdes av hans svärson Josef Månsson. Båda husen hade nästan identiska portaler, det var sannolikt endast inskriptionen under överstycket som skiljde sig åt.

Tomterna existerade inte förrän när Skeppsbron började anläggas på order av kung Gustav II Adolf som ville ha en ståtlig fasad mot infarten till staden från havet. Före anläggande fanns här den s.k. Östersjömuren och före det hade inte markutfyllnaden börjat så det här var en del av Stockholms ström. År 1628 revs den gamla muren och tomterna längs Skeppsbron skapades och under åren 1629-1630 såldes dessa till ett antal rika borgare i staden och en av dem var rådmannen Johan Eriksson Furubohm.

Den ursprungliga portalen skall enligt uppgift finnas kvar som en relief i puts inne i trapphuset men är då inte tillgänglig för allmänheten.

Dagens portal kom till när det nuvarande huset byggdes åren 1901-1902 och den nya ägaren, Aktiebolaget Mälarprovinsernas bank, rev det gamla. Arkitekten var Erik Josephson som bl.a. också hade ritat Industri-Kredit-Aktie-Bolagets (Industribanken) bankhus på Munkbron 9 i Gamla Stan som uppfördes åren 1891-1893.

Portalen är gjord i röd sandsten från Orsa i Dalarna och högst upp blickar Jonas Alströmer iförd en hatt ner på passerande. Troligen sitter han där för sin insatser i landets handel och industriverksamhet, något som även var en av bankens hörnstenar. Notera vingarna på hatten som är den romerska guden Mercurius vingar, Mercurius var handel och köpmännens gud.

Under Alströmer finns ett stor runt fönster för att släppa in ljus i bankens entré och på var sin sida finns s.k. ymnighetshorn ur vilka det kommer frukter, bär mm. Ymnighetshornen symboliserar välståndet hos banken. På flera ställen finns ornament som anspela på sjöfart och handel med t.ex. tångruskor som slingrar sig runt hela porten. Den skarpögda kan även hitta snäckor i portalens ornamentik som har samma symbolik.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2897 x 5656 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test