Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 8

Information om Portalen vid Skeppsbron 8

Skeppsbron 8

GPS: 59.3259, 18.07502

Portalen vid Skeppsbron 8 Àr frÄn husets byggnation Är 1901-1902 nÀr det tidigare gamla stenhuset revs för att ersÀttas av Aktiebolaget MÀlarprovinsernas banks nya bankpalats och huvudkontor. Arkitekten var Erik Josephson som bl.a. ocksÄ hade ritat Industri-Kredit-Aktie-Bolagets (Industribanken) bankhus pÄ Munkbron 9 i Gamla Stan som uppfördes Ären 1891-1893.

Portalen Àr gjord i röd sandsten frÄn Orsa i Dalarna och högst upp blickar Jonas Alströmer iförd en hatt ner pÄ passerande. Troligen sitter han dÀr för sin insatser i landets handel och industriverksamhet, nÄgot som Àven var en av bankens hörnstenar. Notera vingarna pÄ hatten som Àr den romerska guden Mercurius vingar, Mercurius var handel och köpmÀnnens gud.

Under Alströmer finns ett stor runt fönster för att slÀppa in ljus i bankens entré och pÄ var sin sida finns s.k. ymnighetshorn ur vilka det kommer frukter, bÀr mm. Ymnighetshornen symboliserar vÀlstÄndet hos banken. PÄ flera stÀllen finns ornament som anspela pÄ sjöfart och handel med t.ex. tÄngruskor som slingrar sig runt hela porten. Den skarpögda kan Àven hitta snÀckor i portalens ornamentik som har samma symbolik.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2897 x 5656 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test