Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 8

Information om Portalen vid Skeppsbron 8

Skeppsbron 8

GPS: 59.3259, 18.07502

Portalen vid Skeppsbron 8 Àr frÄn nÀr huset byggdes Är 1901-1902. Det första huset pÄ platsen byggdes dock redan pÄ 1650-talet nÀr den första Àgaren, rÄdmannen Johan Eriksson Furubohm, byggde ett stenhus som var en kopia - fast spegelvÀnd - av grannhuset pÄ Skeppsbron 6 som Àgdes av hans svÀrson Josef MÄnsson. BÄda husen hade nÀstan identiska portaler, det var sannolikt endast inskriptionen under överstycket som skiljde sig Ät.

Tomterna existerade inte förrĂ€n nĂ€r Skeppsbron började anlĂ€ggas pĂ„ order av kung Gustav II Adolf som ville ha en stĂ„tlig fasad mot infarten till staden frĂ„n havet. Före anlĂ€ggande fanns hĂ€r den s.k. Östersjömuren och före det hade inte markutfyllnaden börjat sĂ„ det hĂ€r var en del av Stockholms ström. År 1628 revs den gamla muren och tomterna lĂ€ngs Skeppsbron skapades och under Ă„ren 1629-1630 sĂ„ldes dessa till ett antal rika borgare i staden och en av dem var rĂ„dmannen Johan Eriksson Furubohm.

Den ursprungliga portalen skall enligt uppgift finnas kvar som en relief i puts inne i trapphuset men Àr dÄ inte tillgÀnglig för allmÀnheten.

Dagens portal kom till nÀr det nuvarande huset byggdes Ären 1901-1902 och den nya Àgaren, Aktiebolaget MÀlarprovinsernas bank, rev det gamla. Arkitekten var Erik Josephson som bl.a. ocksÄ hade ritat Industri-Kredit-Aktie-Bolagets (Industribanken) bankhus pÄ Munkbron 9 i Gamla Stan som uppfördes Ären 1891-1893.

Portalen Àr gjord i röd sandsten frÄn Orsa i Dalarna och högst upp blickar Jonas Alströmer iförd en hatt ner pÄ passerande. Troligen sitter han dÀr för sin insatser i landets handel och industriverksamhet, nÄgot som Àven var en av bankens hörnstenar. Notera vingarna pÄ hatten som Àr den romerska guden Mercurius vingar, Mercurius var handel och köpmÀnnens gud.

Under Alströmer finns ett stor runt fönster för att slÀppa in ljus i bankens entré och pÄ var sin sida finns s.k. ymnighetshorn ur vilka det kommer frukter, bÀr mm. Ymnighetshornen symboliserar vÀlstÄndet hos banken. PÄ flera stÀllen finns ornament som anspela pÄ sjöfart och handel med t.ex. tÄngruskor som slingrar sig runt hela porten. Den skarpögda kan Àven hitta snÀckor i portalens ornamentik som har samma symbolik.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2897 x 5656 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test