Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 6

Information om Portalen vid Skeppsbron 6

Skeppsbron 6

GPS: 59.325982, 18.074945

Portalen vid Skeppsbron 6, Wittmarckska huset, byggdes samtidigt med huset Är 1652 (det Ärtalet stÄr i portalens skylt). Det var rÄdmannen och stadsbokhÄllaren Joseph MÄnsson som lÀt bygga huset, det var hans son (kapten Erich Furugreen*) och dotter (Beata MÄnsson, gift Waller) som sÄlde det till handelsmannen Klas Wittmarch frÄn Riga den 20:e mars Är 1668** som flyttat till Stockholm. Huset har dÀrefter kommit att kallas för Wittmarckska huset.

NÀr huset byggdes var det sammanbyggt med Skeppsbron 8 (svÀrfaderns hus) och dÀr fanns en identisk portal men den delen av huset revs 1901.

Portalen har idag (fanns ej ursprungligen, har tillkommit vid nÄgon senare ombyggnad/renovering) en stiliserad skÄl med frukter och bÀr symboliserande vÀlstÄnd. DÀrunder kommer en kartusch med ett ansikte lÀngs ner och över det en sköld med ett trÀd ingraverat. Troligen en symbol för rÄdmannen MÄnsson. PÄ var sin sida om kartuschen finns tvÄ snedstÀllda överliggare med frukter och bÀr, ocksÄ symboliserande vÀlstÄnd.

Under kartuschen finns en skylt med följande inskription: "PSALM 118 VERS 7.8. TACKAR HERRANÖ TY HAN ÄR MILD OCH HANS GODHEET WAHRAR EWINNERLIGA J.E.S. K.E.D. A 1652". J.E.S syftar pĂ„ svĂ€rfadern Johan Eriksson och K.E.D syftar pĂ„ svĂ€rmodern Katarina Eriksdotter. Inskriptionen visar rĂ„dman MĂ„nssons fromhet och tacksamhet till svĂ€rförĂ€ldrarna, han var bl.a. initiativtagare och finansiĂ€r till bygget av Djurö kapell (kyrka) Ă„r 1659 var namn Ă€r S:t Josephae Maria Kyrka.

Ovanför porten finns slutligen en listen maskaron som var populÀrt vid den hÀr tiden och kan ses pÄ en rad samtida portaler.

*Sonen tog en variant pÄ sin mammas, Maria Johansdotter Furubohm, efternamn.
** Egentligen sÄldes huset pÄ auktion den 8:e november Är 1687 av Riksbanken dÄ Erich Furugren inte kunde betala sina skulder. Det köptes av stadskassören Waller (gift med Beata MÄnsson) som den 20:e mars Är 1688 sÄlde det till Klas Wittmarch.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3478 x 5598 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test