Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 6

Information om Portalen vid Skeppsbron 6

Skeppsbron 6

GPS: 59.325982, 18.074945

Portalen vid Skeppsbron 6 sitter i det som idag kallas för det Wittmackska huset. Det första huset pÄ tomten byggdes av rÄdmannen och stadsbokhÄllaren Josef MÄnsson Är 1653. Han hade Är 1652 köpt tomten av sin hustrus (Maria Johansdotter Furubohm) far, rÄdmannen Johan Eriksson Furubohm, som Àven Àgde granntomten vid Skeppsbron 8 dÀr han lÀt bygga sitt hus.

Tomterna existerade inte förrĂ€n nĂ€r Skeppsbron började anlĂ€ggas pĂ„ order av kung Gustav II Adolf som ville ha en stĂ„tlig fasad mot infarten till staden frĂ„n havet. Före anlĂ€ggande fanns hĂ€r den s.k. Östersjömuren och före det hade inte markutfyllnaden börjat sĂ„ det hĂ€r var en del av Stockholms ström. År 1628 revs den gamla muren och tomterna lĂ€ngs Skeppsbron skapades och under Ă„ren 1629-1630 sĂ„ldes dessa till ett antal rika borgare i staden och en av dem var rĂ„dmannen Johan Eriksson Furubom.

Huset som MÄnsson byggde vid Skeppsbron 6 var en spegelvÀnd kopia pÄ svÀrfaderns vid Skeppsbron 8 och sammanbyggt med detta. Husen hade Àven portaler med samma utseende och utsmyckning. Huset vid Skeppsbron 8 revs Är 1901 sÄ det Àr idag endast portalen vid Skeppsbron 6 som finns kvar att se frÄn gatan.

Portalen vid Skeppsbron 6 har idag (fanns ej ursprungligen, har tillkommit vid nÄgon senare ombyggnad/renovering) en stiliserad skÄl med frukter och bÀr symboliserande vÀlstÄnd. DÀrunder kommer en kartusch med ett ansikte lÀngs ner och över det en sköld med ett trÀd ingraverat. Troligen en symbol för rÄdmannen MÄnsson. PÄ var sin sida om kartuschen finns tvÄ snedstÀllda överliggare med frukter och bÀr, ocksÄ symboliserande vÀlstÄnd.

Under kartuschen finns en skylt med följande inskription: "PSALM 118 VERS 7.8. TACKAR HERRANÖ TY HAN ÄR MILD OCH HANS GODHEET WAHRAR EWINNERLIGA J.E.S. K.E.D. A 1652". J.E.S syftar pĂ„ svĂ€rfadern Johan Eriksson och K.E.D syftar pĂ„ svĂ€rmodern Katarina Eriksdotter. Inskriptionen visar rĂ„dman MĂ„nssons fromhet och tacksamhet till svĂ€rförĂ€ldrarna, han var bl.a. initiativtagare och finansiĂ€r till bygget av Djurö kapell (kyrka) Ă„r 1659 var namn Ă€r S:t Josephae Maria Kyrka efter honom sjĂ€lv och hans hustru. Ovanför porten finns slutligen en listen maskaron som var populĂ€rt vid den hĂ€r tiden och kan ses pĂ„ en rad samtida portaler.

Joseph MÄnsson dog Är 1682 och dÄ Àrvdes fastigheten av hans son Erik Furugren* och hans dotter Beata som var gift med stadskassören Nils Waller. Dessa sÄlde huset den 20:e mars Är 1688** till handelsmannen Klas Wittmack och det Àr efter honom som huset idag har sitt namn. Wittmack lÄter renovera huset och det Àr kanske dÄ som fruktskÄlen högst upp pÄ portalen kommer till dÄ den representerar just att det i huset bor en handelsman vilket inte de tidigare Àgarna var.

Vid Klas Wittmacks död Är 1707 Àrvdes huset av hans son Klas Wittmack d.y. som dock dör redan Är 1726 (endast 40 Är gammal). Han hade dock hunnit med tre Àktenskap och det Àr hans sista hustru som Àrver huset, hon gifter om sig med friherren Didrik von Yxkull och de sÀljer Är 1758 huset till grosshandlarna Daniel och Reinhold Hedberg. DÀrefter har huset en lÄng rad Àgare.

*Sonen tog en variant pÄ sin mammas, Maria Johansdotter Furubohm, efternamn.
** Egentligen sÄ köpte bancokommissarien Andreas Ehrenfelt den delen av fastigheten som Erik Furugren Àgde pÄ auktion den 8:e november Är 1687 av Riksbanken dÄ denne inte kunde betala sina skulder. TvÄ veckor senare köper han Àven Nils och Beata Wallers andel för att den 20:e mars Är 1688 sÀlja hela fastigheten till handelsmannen Klas Wittmack.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3478 x 5598 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test