Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 44

Information om Portalen vid Skeppsbron 44

Skeppsbron 44

GPS: 59.322358, 18.074151

Portalen vid Skeppsbron 44 byggdes år 1909-1910, samtidigt som huset, och ritades av arkitekten Fredrik Dahlberg (1857-1932) i Jugendinspirerad stil för byggmästare Carl Smitt som bodde där.

Portalen har, till skillnad från den omgivande fasadens råhuggna väggar, släthuggna röda stenar som är dekorerade med överdåd av frukter och bär för att berätta om ägarens välstånd. Till stor del flyter portalen in i den omgivande fasaden, speciellt i den nedre delen. Högst upp sitter en puttiansikte och tittar på de passerande och där under finns en kartusch som verkar sakna något, årtalet 1910 är uppdelat på två halvor men det finns inget däremellan?

På var sin sida om kartuschen finns också två puttiansikten som verkar blåsa mot kartuschen, samma sak gäller för puttiansiktet under kartuschen.

Motorbåt

På var sin sida om portalens nedre del (finns ej med på stora bilden utan visas separat ovan och under detta stycke) finns till vänster en man körande en motorbåt och till höger en man i en segelbåt. Båda är typiska för jugendstilen där man många gånger avbildar det vardagliga i dekoren.

Seglare

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2841 x 4483 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test