Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 44

Information om Portalen vid Skeppsbron 44

Skeppsbron 44

GPS: 59.322358, 18.074151

Portalen vid Skeppsbron 44 byggdes Är 1909-1910, samtidigt som huset, och ritades av arkitekten Fredrik Dahlberg (1857-1932) i Jugendinspirerad stil för byggmÀstare Carl Smitt som bodde dÀr.

Portalen har, till skillnad frÄn den omgivande fasadens rÄhuggna vÀggar, slÀthuggna röda stenar som Àr dekorerade med överdÄd av frukter och bÀr för att berÀtta om Àgarens vÀlstÄnd. Till stor del flyter portalen in i den omgivande fasaden, speciellt i den nedre delen. Högst upp sitter en puttiansikte och tittar pÄ de passerande och dÀr under finns en kartusch som verkar sakna nÄgot, Ärtalet 1910 Àr uppdelat pÄ tvÄ halvor men det finns inget dÀremellan?

PÄ var sin sida om kartuschen finns ocksÄ tvÄ puttiansikten som verkar blÄsa mot kartuschen, samma sak gÀller för puttiansiktet under kartuschen.

MotorbÄt

PÄ var sin sida om portalens nedre del (finns ej med pÄ stora bilden utan visas separat ovan och under detta stycke) finns till vÀnster en man körande en motorbÄt och till höger en man i en segelbÄt. BÄda Àr typiska för jugendstilen dÀr man mÄnga gÄnger avbildar det vardagliga i dekoren.

Seglare

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2841 x 4483 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test