Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 24

Information om Portalen vid Skeppsbron 24

Skeppsbron 24

GPS: 59.324498, 18.075321

Portalen vid Skeppsbron 24 byggdes samtidigt med huset pÄ 1630-talet av vinhandlaren Henrik van Santen. Det var det första huset i den s.k. Skeppsbroraden som kom till pÄ initiativ av kung Gustav II Adolf för att ge Stockholm ett mÀktigare och rikare första intryck för dem som anlÀnda med fartyg.

Högst upp i portalens stora kartusch ser man den s.k. Gröna mannen. Tittar man nÀrmare ser man ett mansansikte ur vars mungipor det vÀxer vinrankor. Detta var en vanlig symbol av fruktbarhet och vÀxlighetens vÀxande i sydligare lÀnder och mannen kallades dÀr för den Gröna mannen.

Mitt i den Gröna mannens stora mun ser man tvÄ mÀn som bÀr pÄ en vinranka, en symbol för Henrik van Santens verksamhet, vinhandel.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3039 x 4703 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test