Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 24

Information om Portalen vid Skeppsbron 24

Skeppsbron 24

GPS: 59.324498, 18.075321

Portalen vid Skeppsbron 24 sitter i det äldsta huset på Skeppsbron, det byggdes redan år 1631 av handelsmannen Robert Rind (även kallad för Albrecht Rindh). Tomten existerade inte förrän när Skeppsbron började anläggas på order av kung Gustav II Adolf som ville ha en ståtlig fasad mot infarten till staden från havet.

Före anläggande fanns här den s.k. Östersjömuren och före det hade inte markutfyllnaden börjat så det här var en del av Stockholms ström. År 1628 revs den gamla muren och tomterna längs Skeppsbron skapades och under åren 1629-1630 såldes dessa till ett antal rika borgare i staden och en av dem var Robert Rind som köpte tomten vid Skeppsbron 24 för 313 daler kopparmynt och 28 ören. Han fick lagfart den 6:e november år 1630 och började bygga stenhuset år 1631.

På 1670-talet köper vinhandlaren Henrik van Santen huset och låter bygga om det och det är sannolikt då som den övre delen av portalen skapas. Vi vet inte vem som arkitekten/stenhuggaren var men under halvbågen syns vinrankor vilket både symboliserar rikedom men även verksamheten som vinhandlare van Santen hade. Även i kartuschen under den s.k. "Gröna mannen" syns två män bärande på en vinranka som associerar till vinhandeln.

Kartuschen i mitten av den övre delen av portalen är i själva verket munnen hos den "Gröna mannen". Den gröna mannen var vid den här tiden en vanlig symbol för fruktsamhet och växtlighet och kallades därför för den gröna mannen.

Den undre delen av portalen byggdes sannolikt på 1700-talet när huset ägdes av den kungliga sekreteraren Dångert som lät bygga till en våning på huset, ersätta det tidigare sadeltaket med ett säteritak mm. Huset har även renoverats under 1800-talet och 1900-talet.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3039 x 4703 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test