Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 24

Information om Portalen vid Skeppsbron 24

Skeppsbron 24

GPS: 59.324498, 18.075321

Portalen vid Skeppsbron 24 sitter i det Àldsta huset pÄ Skeppsbron, det byggdes redan Är 1631 av handelsmannen Robert Rind (Àven kallad för Albrecht Rindh). Tomten existerade inte förrÀn nÀr Skeppsbron började anlÀggas pÄ order av kung Gustav II Adolf som ville ha en stÄtlig fasad mot infarten till staden frÄn havet.

Före anlĂ€ggande fanns hĂ€r den s.k. Östersjömuren och före det hade inte markutfyllnaden börjat sĂ„ det hĂ€r var en del av Stockholms ström. År 1628 revs den gamla muren och tomterna lĂ€ngs Skeppsbron skapades och under Ă„ren 1629-1630 sĂ„ldes dessa till ett antal rika borgare i staden och en av dem var Robert Rind som köpte tomten vid Skeppsbron 24 för 313 daler kopparmynt och 28 ören. Han fick lagfart den 6:e november Ă„r 1630 och började bygga stenhuset Ă„r 1631.

PĂ„ 1670-talet köper vinhandlaren Henrik van Santen huset och lĂ„ter bygga om det och det Ă€r sannolikt dĂ„ som den övre delen av portalen skapas. Vi vet inte vem som arkitekten/stenhuggaren var men under halvbĂ„gen syns vinrankor vilket bĂ„de symboliserar rikedom men Ă€ven verksamheten som vinhandlare van Santen hade. Även i kartuschen under den s.k. "Gröna mannen" syns tvĂ„ mĂ€n bĂ€rande pĂ„ en vinranka som associerar till vinhandeln.

Kartuschen i mitten av den övre delen av portalen Àr i sjÀlva verket munnen hos den "Gröna mannen". Den gröna mannen var vid den hÀr tiden en vanlig symbol för fruktsamhet och vÀxtlighet och kallades dÀrför för den gröna mannen.

Den undre delen av portalen byggdes sannolikt pÄ 1700-talet nÀr huset Àgdes av den kungliga sekreteraren DÄngert som lÀt bygga till en vÄning pÄ huset, ersÀtta det tidigare sadeltaket med ett sÀteritak mm. Huset har Àven renoverats under 1800-talet och 1900-talet.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3039 x 4703 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test