Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 16

Information om Portalen vid Skeppsbron 16

Skeppsbron 16

GPS: 59.325106, 18.075428

Portalen vid Skeppsbron 16 byggdes pÄ slutet av 1910-talet dÄ det Àldre huset som en gÄng Àgdes av handels- och köpmannen Joachim Sutthoff revs. Det Àldre huset hade 5 vÄningar inklusive vindsvÄning + kÀllare och var 3 fönsteraxlar brett och pÄ 1900-talet fram till rivningen lÄg dÀr Hotell de Frankfurt. Detta hus hade vid tiden för rivningen ingen portal eller portalskulptur.

I slutet av 1910-talet, troligen Ă„r 1919, byggdes dagens hus som Ă€r betydligt högre. BottenvĂ„ningen Ă€r rusticerad och har tre fönsteraxlar medan de övre vĂ„ningarna har 2 fönsteraxlar. Över ingĂ„ngen i bottenvĂ„ningen sitter portalen som gjordes samtidigt med huset.

Portalskulpturen tar upp motsvarande det högra övre fönstret i bottenvÄningen och sitter ovanför ingÄngen, det Àr dÀrmed ingen Àkta portal utan bör snarare kallas för en fasadskulptur. Avsikten med den var dock sannolikt att koppla dagens nya hus till det Àldre och dess Àgare pÄ 1700-talet, Joachim Sutthoff.

LÀngst upp sitter guden Mercurius (handel och köpmÀnnens beskyddare) med sina stiliserade vingar. DÀrunder kommer den stora skulpturen med tvÄ putti som hÄller ett handelsfartyg, en kogg, i sina hÀnder. Notera vindruveklasarna pÄ var sin sida om figurerna som symboliserar vÀlstÄnd.

BÄde koggen som figurerna hÄller i sina hÀnder som guden Mercurius symboliserar sjöfart och handel och det var exakt det som Joachim Sutthoff sysslade med, framförallt vinimport.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2187 x 5422 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test