Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Skeppsbron 16

Information om Portalen vid Skeppsbron 16

Skeppsbron 16

GPS: 59.325106, 18.075428

Portalen vid Skeppsbron 16 byggdes på slutet av 1910-talet då det äldre huset som en gång ägdes av handels- och köpmannen Joachim Sutthoff revs. Det äldre huset hade 5 våningar inklusive vindsvåning + källare och var 3 fönsteraxlar brett och på 1900-talet fram till rivningen låg där Hotell de Frankfurt. Detta hus hade vid tiden för rivningen ingen portal eller portalskulptur.

I slutet av 1910-talet, troligen år 1919, byggdes dagens hus som är betydligt högre. Bottenvåningen är rusticerad och har tre fönsteraxlar medan de övre våningarna har 2 fönsteraxlar. Över ingången i bottenvåningen sitter portalen som gjordes samtidigt med huset.

Portalskulpturen tar upp motsvarande det högra övre fönstret i bottenvåningen och sitter ovanför ingången, det är därmed ingen äkta portal utan bör snarare kallas för en fasadskulptur. Avsikten med den var dock sannolikt att koppla dagens nya hus till det äldre och dess ägare på 1700-talet, Joachim Sutthoff.

Längst upp sitter guden Mercurius (handel och köpmännens beskyddare) med sina stiliserade vingar. Därunder kommer den stora skulpturen med två putti som håller ett handelsfartyg, en kogg, i sina händer. Notera vindruveklasarna på var sin sida om figurerna som symboliserar välstånd.

Både koggen som figurerna håller i sina händer som guden Mercurius symboliserar sjöfart och handel och det var exakt det som Joachim Sutthoff sysslade med, framförallt vinimport.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2187 x 5422 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test