Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid SjÀlagÄrdsgatan 2

Information om Portalen vid SjÀlagÄrdsgatan 2

SjÀlagÄrdsgatan 2

GPS: 59.325018, 18.072971

Portalen vid SjÀlagÄrdsgatan 2 Àr gjord av stenhuggarmÀstaren Johan Wendelstams nÀr huset byggdes/byggdes om av köpmannen Lydert Bartel Är 1658.

Redan pÄ 1400-talet fanns det ett stenhus pÄ den hÀr platsen och med största sÀkerhet fanns det trÀhus pÄ platsen som dock har brunnit ner i nÄgon av alla brÀnderna som hÀrjade staden pÄ medeltiden. Det ursprungliga stenhuset lÄg ut mot Köpmangatan medan det vid den hÀr tiden lÄg ett trÀhus vÀg-i-vÀgg mot Kindstugatan. Vi vet att bÄda dessa hus revs pÄ slutet av 1540-talet och ersattes med ett enda stenhus, byggt Är 1549, som lÄg pÄ samma plats som dagens hus.

År 1637 köps stenhuset av friherre Axel Lillie som lĂ€t renovera huset, det Ă€r bl.a. nu som ett fortfarande bevarat bjĂ€lktak med Ă€tten Lillies vapen (den franska liljan) sĂ€tts in i huset. Det Ă€r detta hus som Lydert Bartel köper Ă„r 1658 av Lillie och lĂ„ter delvis riva och delvis bygga om till det hus som stĂ„r dĂ€r idag. Det Ă€r ocksĂ„ i samband med denna ombyggnad som portalen vid SjĂ€lagĂ„rdsgatan 2, husets nya huvudentrĂ©, skapas av Johan Wendelstam. Det Ă€r ocksĂ„ Wendelstam som utför fasadutsmyckningen pĂ„ huset.

Portalen, i sandsten, Àr typisk för Wendelstam och tiden efter palatset Makalös byggnation. Till skillnad frÄn mÄnga andra portaler i Gamla Stan Àr hÀr hela portalen bevarad, d.v.s. bÄde överstycket och den nedre delen. I mitten av överstycket ser vi en stor kartusch, idag Àr den tom men den innehöll med all sÀkerhet nÄgon form av inskription ursprungligen som gÄtt förlorad vid nÄgon av husets ombyggnader och renoveringar.

PÄ var sin sida om kartuschen ser vi tvÄ s.k. romaner, romerska soldater, som med all sÀkerhet Àr inspirerade av motsvarande skulpturer som fanns pÄ palatset Makalös. LÀs gÀrna vÄr artikel om "En Makalös figur" hÀr. Vid tiden nÀr portalen skapades var dessa figurer högsta mode och nÄgot mÄnga ville ha pÄ sina hus.

Den nedre delen av portalen bestÄr av en inre bÄge som omsluter porten och pÄ var sin sida om den övre delen av bÄgen syns tvÄ putti, den vÀstra hÄller en lagerkrans och den högra en vinranka. De symboliserar dels Àgarens gudfruktighet samt dennes vÀlstÄnd, bÄda passar bra in pÄ Lydert Bartel.

I mitten över porten pĂ„ sjĂ€lva bĂ„gen finns en mindre kartusch som ocksĂ„ en gĂ„ng sĂ€kert haft nĂ„gon form av inskription eller liknande men Ă€ven den Ă€r antingen borta eller olĂ€slig. För dig som Ă€r intresserad av liknande portaler av Wendelstam i Gamla Stan rekommenderar vi Ă€ven portalen vid Stortorget nr 20, Storkyrkobrinken 6, ÖsterlĂ„nggatan 37, VĂ€sterlĂ„nggatan 65 samt Svartmangatan 6.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3257 x 4971 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test