Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Själagårdsgatan 2

Information om Portalen vid Själagårdsgatan 2

Själagårdsgatan 2

GPS: 59.325018, 18.072971

Portalen vid Själagårdsgatan 2 är gjord av stenhuggarmästaren Johan Wendelstams när huset byggdes/byggdes om av köpmannen Lydert Bartel år 1658.

Redan på 1400-talet fanns det ett stenhus på den här platsen och med största säkerhet fanns det trähus på platsen som dock har brunnit ner i någon av alla bränderna som härjade staden på medeltiden. Det ursprungliga stenhuset låg ut mot Köpmangatan medan det vid den här tiden låg ett trähus väg-i-vägg mot Kindstugatan. Vi vet att båda dessa hus revs på slutet av 1540-talet och ersattes med ett enda stenhus, byggt år 1549, som låg på samma plats som dagens hus.

År 1637 köps stenhuset av friherre Axel Lillie som lät renovera huset, det är bl.a. nu som ett fortfarande bevarat bjälktak med ätten Lillies vapen (den franska liljan) sätts in i huset. Det är detta hus som Lydert Bartel köper år 1658 av Lillie och låter delvis riva och delvis bygga om till det hus som står där idag. Det är också i samband med denna ombyggnad som portalen vid Själagårdsgatan 2, husets nya huvudentré, skapas av Johan Wendelstam. Det är också Wendelstam som utför fasadutsmyckningen på huset.

Portalen, i sandsten, är typisk för Wendelstam och tiden efter palatset Makalös byggnation. Till skillnad från många andra portaler i Gamla Stan är här hela portalen bevarad, d.v.s. både överstycket och den nedre delen. I mitten av överstycket ser vi en stor kartusch, idag är den tom men den innehöll med all säkerhet någon form av inskription ursprungligen som gått förlorad vid någon av husets ombyggnader och renoveringar.

På var sin sida om kartuschen ser vi två s.k. romaner, romerska soldater, som med all säkerhet är inspirerade av motsvarande skulpturer som fanns på palatset Makalös. Läs gärna vår artikel om "En Makalös figur" här. Vid tiden när portalen skapades var dessa figurer högsta mode och något många ville ha på sina hus.

Den nedre delen av portalen består av en inre båge som omsluter porten och på var sin sida om den övre delen av bågen syns två putti, den västra håller en lagerkrans och den högra en vinranka. De symboliserar dels ägarens gudfruktighet samt dennes välstånd, båda passar bra in på Lydert Bartel.

I mitten över porten på själva bågen finns en mindre kartusch som också en gång säkert haft någon form av inskription eller liknande men även den är antingen borta eller oläslig. För dig som är intresserad av liknande portaler av Wendelstam i Gamla Stan rekommenderar vi även portalen vid Stortorget nr 20, Storkyrkobrinken 6, Österlånggatan 37, Västerlånggatan 65 samt Svartmangatan 6.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3257 x 4971 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test