Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Ryningska palatsets portal

Information om Ryningska palatsets portal

Stora Nygatan 2

GPS: 59.325429, 18.067145

Ryningska palatset huvudportal vid Stora Nygatan 2 är sannolikt ritad av arkitekten Simon de la Vallée då det var han som ritade palatset år 1640 för riksamiralen Erik Ryning.

Portalen är bredare och lägre än de flesta andra portaler och har två dominerande kvinnoskulpturer, Tron och Hoppet, på var sin sida. Sannolikt är dessa två skulpturer gjorda av skulptören Aris Claezon. Den vänstra skulpturen är Tron som håller båda händerna på korset. Den högra skulpturen Hoppet håller den högra handen på en sköld med ett kors på medan den vänstra handen håller en duva.

Längs upp på portalen finns amiralen Erik Eriksson Ryning och hans hustru Maria Elisabeth Kurzels vapensköldar, Erik Rynings till vänster och Maria Elisabet Kurzel till höger. Under dessa kommer en del ornamentik, en maskaron och sedan den stora valvbågen.

Tomten som palatset ligger på fanns inte före år 1625 när den stora branden på den västra delen av Stadsholmen brände ner stora delar av bebyggelsen och möjliggjorde stora förändringar. Det är nu som de två stora huvudgatorna, Stora- och Lilla Nygatorna dras fram (de kallas från början Stora- och Lilla Konungsgatorna) och ett antal stora tomter skapas istället för det stora antalet småtomter som fanns där tidigare.

Erik Ryning ägde före branden fyra olika stenhus i området som alla förstördes och som ersättning fick han den stora tomten där dagens palats står, hela kvarteret Atomena. Det nya palatset stod klart år 1644 och så också portalen. Ryning dog dock redan år 1654 och hans änka sålde palatset till landshövdingen Henrik Falkenberg (1637-1691) år 1670, när han dog år 1691 ärvdes det av hans dotter Eva Katarina men förvaltades av hennes farbror Gabriel Falkenberg (1643-1714) fram tills hon blev vuxen. År 1760 köps huset av Johan Bergstral som låter bygga om det till dagens sorgliga utseende, det är numera ett av de mest vanställda byggnaderna i Gamla Stan om man jämför med hur det en gång såg ut.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2419 x 2684 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test