Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Ryningska palatsets portal

Information om Ryningska palatsets portal

Stora Nygatan 2

GPS: 59.325429, 18.067145

Ryningska palatset huvudportal vid Stora Nygatan 2 Àr sannolikt ritad av arkitekten Simon de la Vallée dÄ det var han som ritade palatset Är 1640 för riksamiralen Erik Ryning.

Portalen Àr bredare och lÀgre Àn de flesta andra portaler och har tvÄ dominerande kvinnoskulpturer, Tron och Hoppet, pÄ var sin sida. Sannolikt Àr dessa tvÄ skulpturer gjorda av skulptören Aris Claezon. Den vÀnstra skulpturen Àr Tron som hÄller bÄda hÀnderna pÄ korset. Den högra skulpturen Hoppet hÄller den högra handen pÄ en sköld med ett kors pÄ medan den vÀnstra handen hÄller en duva.

LÀngs upp pÄ portalen finns amiralen Erik Eriksson Ryning och hans hustru Maria Elisabeth Kurzels vapensköldar, Erik Rynings till vÀnster och Maria Elisabet Kurzel till höger. Under dessa kommer en del ornamentik, en maskaron och sedan den stora valvbÄgen.

Tomten som palatset ligger pÄ fanns inte före Är 1625 nÀr den stora branden pÄ den vÀstra delen av Stadsholmen brÀnde ner stora delar av bebyggelsen och möjliggjorde stora förÀndringar. Det Àr nu som de tvÄ stora huvudgatorna, Stora- och Lilla Nygatorna dras fram (de kallas frÄn början Stora- och Lilla Konungsgatorna) och ett antal stora tomter skapas istÀllet för det stora antalet smÄtomter som fanns dÀr tidigare.

Erik Ryning Ă€gde före branden fyra olika stenhus i omrĂ„det som alla förstördes och som ersĂ€ttning fick han den stora tomten dĂ€r dagens palats stĂ„r, hela kvarteret Atomena. Det nya palatset stod klart Ă„r 1644 och sĂ„ ocksĂ„ portalen. Ryning dog dock redan Ă„r 1654 och hans Ă€nka sĂ„lde palatset till landshövdingen Henrik Falkenberg (1637-1691) Ă„r 1670, nĂ€r han dog Ă„r 1691 Ă€rvdes det av hans dotter Eva Katarina men förvaltades av hennes farbror Gabriel Falkenberg (1643-1714) fram tills hon blev vuxen. År 1760 köps huset av Johan Bergstral som lĂ„ter bygga om det till dagens sorgliga utseende, det Ă€r numera ett av de mest vanstĂ€llda byggnaderna i Gamla Stan om man jĂ€mför med hur det en gĂ„ng sĂ„g ut.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2419 x 2684 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test