Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Rosenportalen

Information om Rosenportalen

Staffan Sasses grÀnd 6

GPS: 59.32533, 18.073164

Rosenportalen rÀknas som den Àldsta portalen i Gamla Stan, den Àr frÄn slutet av 1500-talet vilket Àr före den svenska stormaktstiden pÄ 1600-talet nÀr de första portalerna annars dateras till. KonstnÀren Àr okÀnd.

Det unika med portalen Àr att den har balusterformade sidostycken vilket annars Àr okÀnt pÄ portaler. Det Àr möjligt att dessa sidostycken ursprungligen satt pÄ sidorna om en öppen spis och har ÄteranvÀnts i portalen, inget ovanligt förr i tiden. I de övre högra och vÀnstra hörnet finns stiliserade rosor vilket har givit portalen dess namn. Portalen Àr relativt söndervittrad och detaljer som de smÄ kapitÀlen Àr svÄra att urskilja.

I huset som portalen leder in till bodde en gÄng Karin MÄnsdotter nÀr hon tjÀnstgjorde pÄ slottet och före hon gifte sig med kung Erik XIV.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format. Bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2562 x 4033 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test