Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riksdagshusets portal vid Riksplan

Information om Riksdagshusets portal vid Riksplan

Riksplan

GPS: 59.327815, 18.068733

Riksdagshuset stora portal vid Riksplan är den största i Gamla Stan. Den byggdes samtidigt som Riksdagshuset (nuvarande Östra Riksdagsbyggnaden) och stod klar år 1905. Arkitekten var Aron Johansson som även ritade båda riksbyggnaderna (Östra- och Västra Riksbyggnaderna).

Portalen vid Riksplan är huvudingången till Riksdagshuset, eller så var det tänkt en gång i alla fall. Från den stora järnporten leder gången innanför direkt upp till det stora trapphuset. Denna ingång används numera bara i samband med Riksmötets öppnande då kungen och drottningen anländer till Riksdagen.

Högst upp på portalen finns en maskaron som snarare är en övergång till den stora skulpturen/reliefen ovanför med Sveriges riksvapen omgivet av lejon och högst upp en krona. Nedanför maskaronen syns bronsreliefen "Fosterlandets altare" som är beskrivet under rubriken Utomhuskonst i menyn.

På var sin sida om den stora järnporten finns två kolonner.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3272 x 4131 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test