Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riksdagshusets portal vid Riksplan

Information om Riksdagshusets portal vid Riksplan

Riksplan

GPS: 59.327815, 18.068733

Riksdagshuset stora portal vid Riksplan Ă€r den största i Gamla Stan. Den byggdes samtidigt som Riksdagshuset (nuvarande Östra Riksdagsbyggnaden) och stod klar Ă„r 1905. Arkitekten var Aron Johansson som Ă€ven ritade bĂ„da riksbyggnaderna (Östra- och VĂ€stra Riksbyggnaderna).

Portalen vid Riksplan Àr huvudingÄngen till Riksdagshuset, eller sÄ var det tÀnkt en gÄng i alla fall. FrÄn den stora jÀrnporten leder gÄngen innanför direkt upp till det stora trapphuset. Denna ingÄng anvÀnds numera bara i samband med Riksmötets öppnande dÄ kungen och drottningen anlÀnder till Riksdagen.

Högst upp pÄ portalen finns en maskaron som snarare Àr en övergÄng till den stora skulpturen/reliefen ovanför med Sveriges riksvapen omgivet av lejon och högst upp en krona. Nedanför maskaronen syns bronsreliefen "Fosterlandets altare" som Àr beskrivet under rubriken Utomhuskonst i menyn.

PÄ var sin sida om den stora jÀrnporten finns tvÄ kolonner.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3272 x 4131 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test