Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riddarhusets sydportal

Information om Riddarhusets sydportal

Riddarhustorget

GPS: 59.325878, 18.065826

Portalen på Riddarhuset södra sida är ritade av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz år 1762. Det är dock inte den ursprungliga portalen från 1660-talet som ritades av arkitekten Jean de la Vallée. På Riddarhusets norra sida finns den ursprungliga portalen kvar, ritad av de la Vallée, vilket kan ge en föreställning om hur även den södra sidans ursprungliga portal såg ut.

Det var i samband med en större ombyggnad på 1760-talet som den gamla portalen, svårt söndervittrad, ersattes med dagens mera strama och raka portal. Högst upp syns den stora kartuschen med inskriptionen "ARTE ET MARTE" vilket betyder "KONST OCH KRIG" vilket är en anspelning på de två sätt som ett adelskap normalt kunde uppnås. Runt kartuschen syns sedan krigiska attribut som hjälmar, sköl dar, svärd, fanor mm. Notera gärna att väggen bakom kartuschen (syns ej på bilden, måste ses i verkligheten) inte är gjord av tegel utan det är målat på väggen, den riktiga tegelväggen börjar utanför linjerna till höger resp. vänster om kartuschen.

Ovanför porten ser man festonger i typisk barockstil och därunder en rak inramning av dörren. Portalen är gjord i sandsten.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2840 x 4500 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test