Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Riddarhusets sydportal

Information om Riddarhusets sydportal

Riddarhustorget

GPS: 59.325878, 18.065826

Portalen pÄ Riddarhuset södra sida Àr ritade av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz Är 1762. Det Àr dock inte den ursprungliga portalen frÄn 1660-talet som ritades av arkitekten Jean de la Vallée. PÄ Riddarhusets norra sida finns den ursprungliga portalen kvar, ritad av de la Vallée, vilket kan ge en förestÀllning om hur Àven den södra sidans ursprungliga portal sÄg ut.

Det var i samband med en större ombyggnad pÄ 1760-talet som den gamla portalen, svÄrt söndervittrad, ersattes med dagens mera strama och raka portal. Högst upp syns den stora kartuschen med inskriptionen "ARTE ET MARTE" vilket betyder "KONST OCH KRIG" vilket Àr en anspelning pÄ de tvÄ sÀtt som ett adelskap normalt kunde uppnÄs. Runt kartuschen syns sedan krigiska attribut som hjÀlmar, sköl dar, svÀrd, fanor mm. Notera gÀrna att vÀggen bakom kartuschen (syns ej pÄ bilden, mÄste ses i verkligheten) inte Àr gjord av tegel utan det Àr mÄlat pÄ vÀggen, den riktiga tegelvÀggen börjar utanför linjerna till höger resp. vÀnster om kartuschen.

Ovanför porten ser man festonger i typisk barockstil och dÀrunder en rak inramning av dörren. Portalen Àr gjord i sandsten.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2840 x 4500 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test