Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 8

Information om Portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 8

ÖsterlĂ„nggatan 8

GPS: 59.325626, 18.07384

Portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 8 Ă€r gammal, i alla fall avseende mĂ€rket som sitter ovanför portalen. I mĂ€rket sitter till vĂ€nster Per BanĂ©rs slĂ€ktvapen och till höger sitter hans hustrus, fru Hebbla Fleming, slĂ€ktvapen. Men mĂ€rket har flyttats hit vid ett senare tillfĂ€lle. Det satt ursprungligen troligen över portalen pĂ„ nuvarande ÖsterlĂ„nggatan 2.

Per Banér levde Är 1588 - 1644 och gifte sig med Hebbla Är 1615 men huset som mÀrket sitter pÄ byggdes i början av 1700-talet av handelsmannen Ostkin och en Hans Joeger. Det kallas idag för det Ullströmska huset efter skrÀddarmÀstaren Eric Ullström som Är 1810 lÀt bygga om huset.

Ta en promenad till BollhusgrĂ€nd 3 (eller titta hĂ€r pĂ„ webbplatsen) och titta pĂ„ portalen dĂ€r, det Ă€r samma mĂ€rke över portalen med samma personers slĂ€ktvapen. Även den portalen Ă€r flyttad men bara ett kort stycke frĂ„n BollhusgrĂ€nd 1 till BollhusgrĂ€nd 3.

Det ursprungliga huset som Per BanĂ©r och hans hustru Hebbla lĂ€t bygga Ă„r 1635 strĂ€ckte sig frĂ„n nuvarande BollhusgrĂ€nd 1 till ÖsterlĂ„nggatan 2 och huvudingĂ„ngen var mot BollhusgrĂ€nd och baksidan var mot ÖsterlĂ„nggatan. Det var över den enklare portalen pĂ„ baksidan som sannolikt mĂ€rket, som idag sitter över ingĂ„ngen pĂ„ ÖsterlĂ„nggatan 8, en gĂ„ng satt.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3225 x 5518 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test