Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 8

Information om Portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 8

ÖsterlĂ„nggatan 8

GPS: 59.325626, 18.07384

Portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 8 hĂ€nger samman med portalen vid BollhusgrĂ€nd 3. De Ă€r bĂ„da portaler i samma ursprungliga hus som strĂ€ckte sig frĂ„n BollhusgrĂ€nd dĂ€r huvudingĂ„ngen lĂ„g ner till ÖsterlĂ„nggatan dĂ€r ingĂ„ngen frĂ„n baksidan lĂ„g. Vi beskriver dem under var sin rubrik men vi rekommenderar att du som lĂ€sare lĂ€ser om bĂ„da portalerna för att fĂ„ hela husets beskrivning.

Fram till 1400-talet sĂ„ fanns det inga byggnader pĂ„ den hĂ€r platsen, den var en del av den s.k. Sanden som vi numera kallar för Slottsbacken, den gick m.a.o. mycket lĂ€ngre söderut pĂ„ den tiden. Det var först i.o.m. rivningen av den Ă€ldre stadsmuren som gick mellan nuvarande BollhusgrĂ€nd och ÖsterlĂ„nggatan pĂ„ 1500-talet som man upplĂ€t tomter i omrĂ„det. Vi vet att pĂ„ 1550-talet köpte Axel Nilsson BanĂ©r en tomt pĂ„ platsen, lĂ€get var ju utmĂ€rkt mitt emot slottet, och han lĂ€t bygga ett mindre stenhus ungefĂ€r dĂ€r det nuvarande huset stĂ„r, det huset kom senare pĂ„ 1600-talet att kallas för "her Pehr BanĂ©rs wonehus" till skillnad frĂ„n "salig BanĂ©rs halfbyggde hus" som lĂ„g pĂ„ den södra delen av tomten dĂ€r dagens Myntkabinett ligger.

NĂ€r Per(Peder) Gustafsson BanĂ©r (1588-1644) fick Ă€rva huset efter sin fars död Ă„r 1600 bosatte han sig dĂ€r och nĂ€r han Ă„r 1615 gifte sig med Hebbla Klasdotter Fleming (1582-1639) lĂ€t det bygga till och om huset i omgĂ„ngar. Det var vid renoveringen Ă„r 1635 som de satte in den stora portalen vid BollhusgrĂ€nd 3, nĂ€r portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 8 sattes in kĂ€nner vid inte till men sannolikt kan det vara vid samma tidpunkt.

Portalens kartusch Àr det som kvarstÄr frÄn den ursprungliga portalen, resten har försvunnit i nÄgot av renoveringarna eller ombyggnaderna. I kartuschen syns till vÀnster greve Per Banérs slÀktvapen och till höger hans hustru Hebbla Klasdotter Flemings slÀktvapen.

Portalens arkitekt och stenhuggare framgÄr inte av nÄgot kÀnt dokument men det Àr troligt att det var stenhuggarmÀstaren Joest Henne sjÀlv som gjorde portalen, del för att den Àr att högsta tÀnkbara kvalitet och dels för att Per Banér sÀkert bara ville engagera den bÀsta möjliga stenhuggaren till portalen vid sitt hus

Efter BanĂ©rs död Ă„r 1644 Ă€rvdes huset av sannolikt av sonen Klas BanĂ©r (1620-1675) som Ă€ven bodde i huset, efter hans död Ă„r 1675 Ă€rvdes huset av hans barn men vi vet inte vad som hĂ€nde med det förrĂ€n i början av 1700-talet nĂ€r handelsmannen Ostkin och senare Hans Joeger Ă€gde huset. År 1810 Ă€gdes det av skrĂ€ddarmĂ€staren Eric Ullström som lĂ€t bygga om det till dagens utseende och dĂ€rför kallas ocksĂ„ huset numera för det Ullströmska huset.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3225 x 5518 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test