Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Österlånggatan 47

Information om Portalen vid Österlånggatan 47

Österlånggatan 47

GPS: 59.323289, 18.073786

Portalen vid Österlånggatan 47 är en av de "moderna" portalerna i Gamla Stan. Huset ritades år 1935 av arkitekten Joel Lundeqvist åt Generaltullstyrelsen i en arkitekturstil som var ett mellanting mellan 20-tals klassicism och funktionalismen. Joel Lundeqvist var en av Byggnadsstyrelsens arkitekter och vid tiden för denna byggnad ritade han mestadels i en funktionalistisk stil men han hade sina rötter i 20-klassicismen.

Portalskulpturen ritades även den av Joel Lundeqvist men höggs i granit av skulptören Stig Blomberg. Den är precis som huset stramt utformad utan extra utsmyckningar, funktion före form som funktionalismen predikar. På portalskulpturens vänstra sida syns en sittande man som håller upp en vapensköld med Generaltullstyrelsens vapen, ett lejon prytt med krona (i färg är lejonet gult på en blå bakgrund och håller ett galler framför sig som saknas på skulpturen) på. Han symboliserar tullens verksamhet till lands. Till höger syns en sjöjungfru med vågor som bakgrund symboliserande tullens verksamhet längs de svenska kusterna.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3630 x 5399 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test