Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 37

Information om Portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 37

ÖsterlĂ„nggatan 37

GPS: 59.324104, 18.073829

Portalen vid ÖsterlĂ„nggatan 37 byggdes ursprungligen pĂ„ mitten av 1600-talet av stenhuggarmĂ€staren Johan Wendelstam. Den Ă€r gjord i röd granit. UngefĂ€r Ă„r 1700 var Ă€garen till huset vinskĂ€nken Johan Suck som lĂ€t bygga om det och kanske var det dĂ„ skulpturerna pĂ„ överstyckets sidor försvann. Huset fick dĂ„ ocksĂ„ sitt namn "Suckiska huset".

I kartuschen över porten stÄr det pÄ hollÀndska: "GAET HET WEL MEN HEEFT VEEL VRINDEN KERT HET LUCK WIE KAN SE VINDEN". I översÀttning blir det ungefÀr: "NÀr det gÄr vÀl har man mÄnga vÀnner, vÀnder lyckan var finns de dÄ".

PÄ överstyckets bÄda snedstÀllda Àndar saknas uppenbart en skulptur av nÄgot slag, troligen har den försvunnit i samband med en renovering, kanske den i början av 1700-talet. Under överstycket mitt ovanför porten finns ocksÄ ett litet ansikte som kan ev. vara den ursprungliga Àgaren.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3255 x 4695 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test