Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Nygränd 2

Information om Portalen vid Nygränd 2

Nygränd 2

GPS: 59.325254, 18.074677

Portalen vid Nygränd 2 byggdes år 1651 av borgmästaren Hans Hansson (initialer HHS) och hans hustru Christina Jacobsdotter, född Schrimsnoor, (initialer CID) vars initialer syns ovanför årtalet (Anno 1651) över dörren på portalen.

Högst upp syns en rundel som också har sin motsvarighet på var sin sida om portalen. Under rundeln högst upp finns en ljusglugg som sannolikt är av senare datum än resten av portalen (det syns på den annorlunda byggstilen), troligen kom den till för att ge lite mer ljus till hallen innanför portalen.

Bredvid portalen på den vänstra sidan finns också den enda bevarade avloppsrännan i Gamla Stan (ej med på bilden). Läs mer om den under Utforska/Sevärdheter/Avlopp förr i tiden.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2705 x 4641 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test