Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Munkbron 9

Information om Portalen vid Munkbron 9

Munkbron

GPS: 59.324701, 18.06736

Portalen vid Munkbron 9 byggdes Ären 1891 - 1893 samtidigt som huset för Àgaren Industrikreditaktiebolaget. Arkitekten var Erik Josephson som har ritat en rad andra bankhus mm. Den nedre vÄningen anvÀndes av banken medan de övre vÄningarna var bostÀder.

Portalen Àr precis som fasaden gjord i kalksten frÄn Yxhult i en nygotisk stil, sjÀlva husstommen Àr gjuten i armerad betong vilket var det första huset i Stockholm med den tekniken. Portalen Àr relativt rik pÄ ornament och utsmyckningar.

I den övre delen av portalen i mitten syns en gotisk tornspira som kanske skulle symbolisera banken bestÀndighet vilket inte kom att ske dÄ den redan 14 Är efter att huset stod klart fusionerades med Skandinaviska kreditaktiebolaget och numera ingÄr i SEB. PÄ var sin sida om spiran syns 2 reliefer och under dem ett överflöd av utsmyckningar för att visa bankens rikedom.

Den vÀnstra reliefen visar soldaten Martin av Tours (316 - 397) nÀr han skÀr sin mantel i tvÄ delar och ger den ena till tiggaren som sitter under honom. Martinus blev senare helgonförklarad och Àr idag Frankrikes nationalhelgon. Det Àr svÄrt att förstÄ symboliken med helgonet som ger bort halva sin mantel till en tiggare nÀr det gÀller en bank, de Àr knappast kÀnda för sin givmildhet utan snarare för sin girighet.

Den högra reliefen visar gudinnan Justitia med sin vÄg dÀr hon ser till att alla fÄr rÀttvisa. Det Àr först pÄ senare tid hon har fÄtt en bindel för ögon, pÄ portalen har hon det inte och det var tidigare det normala sÀttet att Äterge henne. Hon symboliserar sannolikt bankens rÀttvisa behandling av sina kunder.

Utanför relieferna finns tvÄ skulpturer. Den vÀnstra Àr guden Mercurius som med sin hÀroldstav med tvÄ slingrande ormar och bevingade hjÀlm var köp- och handelsmÀnnens beskyddare. Det var sannolikt en passande symbol för banken men Mercurius var ocksÄ tjuvarnas gud och beskyddare nÄgot som kanske inte var sÄ lÀmpligt för en bank men kanske enligt mÄnga en korrekt symbol.

Skulpturen lÀngst till höger Àr för oss okÀnd men har sÀkert nÄgon koppling till bankens verksamhet eller önskade status etc. Ovanför porten stÄr det: "INDUSTRIKREDIT AKTIEBOLAGET". Mellan orden finns en mindre figur som lÀser nÄgot frÄn ett lÄngt pappersark.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2295 x 4614 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test