Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Munkbron 17

Information om Portalen vid Munkbron 17

Munkbron

GPS: 59.324148, 18.067263

Portalen vid Munkbron 17 är en kopia, inte detalj för detalj men helt klart avseende helheten. Tittar man på Johan Wendelstams portal vid Schantzska huset, Stortorget 20, så ser man att den var förebilden. Arkitekten Erik Josephson gjorde denna portal år 1922 i röd granit med samma struktur och ornamentik som den vid Schantzska huset

Längs upp ser vi två romerska krigare som skall symbolisera ägarens makt och styrka men sedan, till skillnad från portalen vid Stortorget, finns ingen kartusch mellan krigarna som är relativt normalt. Där står ofta ägarnas namn eller vapensköldar eller några visa ord etc. Det saknas helt vid Munkbrogatan 17 utan istället finns där ett fönster (ej med på bilden).

Ovanför porten är siffran 17 inhuggen som talar om gatunumret. På båda sidorna om porten är det sedan en struktur i granit som går hela vägen ner till gatan. Huset byggdes åt åt Lifförsäkrings AB De Förenade och ritades även det av Erik Josephoson.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3992 x 5940 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test