Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Munkbron 11

Information om Portalen vid Munkbron 11

Munkbron

GPS: 59.324433, 18.067006

Portalerna vid Petersenska huset tillhör de mest utsmyckade och vackraste i Gamla Stan (och Stockholm), portalen vid Munkbron 11 Àr inget undantag. Petersenska huset byggdes till pÄ 1870-talet dÄ den lÀgre byggnaden (ursprungligen en gÄrdsmur) byggdes upp till full höjd och portalen vid Munkbron 11 kom till. De ursprungliga portalerna skapades av mÀstaren Christian Julius Döteber medan den nya utbyggnadens portal skapades av arkitekten Johan Erik Söderlund.

Portalen ansluter till de Àldre portalerna med samma formsprÄk vilket Àr helt avsiktligt. Den Àr gjuten i betong till skillnad frÄn de andra som gjordes i sandsten. Högst upp syns en kartusch med tvÄ vapensköldar, den vÀnstra Àr den adliga slÀkten af Petersens för att Är 1870 nÀr tillbyggnaden skedde och portalen skapades var det Herman Magnus af Petersen som innehade fiedekommisen och beslutade om tillbyggnaden. Han var dÄ gift med Charlotta Augusta Eleonora Catharina Stenbock och det Àr den Stenbockska vapenskölden som syns till höger.

Under kartuschen finns en rad utsmyckningar som visar familjens vÀlstÄnd och rikedom. Alldeles ovanför porten finns mer utsmyckningar dÀr det bl.a. gÄr att se 4 förvridna ansikten för den som Àr skarpsynt. I mitten finns en inskription "MDCCCLXXII" vilket Àr de romerska tecknen för Ärtalet 1872 och dÄ stod portalen klar. PÄ var sin sida porten finns sedan de tvÄ skulpturerna, till vÀnster en man som troligen förestÀller en bonde. Till höger en kvinna som sannolikt Àr bondens hustru. HÀr skall man veta att i fiedekommissen ingick lantegendomen Erstavik i Nacka och det var sÀkert en koppling till denna.

LÀngre ner pÄ var sin sida om porten ser man frukter som hÀnger vilket ocksÄ symboliserar vÀlstÄndet hos Àgaren.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3708 x 5632 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test