Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Munkbron 11

Information om Portalen vid Munkbron 11

Munkbron

GPS: 59.324433, 18.067006

Portalerna vid Petersenska huset tillhör de mest utsmyckade och vackraste i Gamla Stan (och Stockholm), portalen vid Munkbron 11 Àr inget undantag. Huset byggdes ursprungligen av Reinholt Regner Leuhusen (1601-1655) Ären 1645-1649 och arkitekten var Christian Julius Döteber som ocksÄ ritade alla portalerna förutom den pÄ tillbyggnaden vid Munkbron 11.

Tomten dÀr huset ligger fanns inte förrÀn pÄ 1500-talet nÀr markutfyllningen och landhöjningen gjorde att MÀlarens vatten ersattes med fast mark. Fast nÄgra hustomter blev det inte utan hÀr byggdes den s.k. MÀlarmuren, det var först nÀr denna mur revs pÄ 1630-talet som tomterna blev tillgÀngliga för bebyggelse av annat Àn trÀdgÄrdar, bryggor mm.

Just tomten dÀr dagens Petersenska hus ligger kallades vid den hÀr tiden för "kryddegÄrdstomten" och den Àgdes vid tiden för murens rivning av Erik Jöransson (son till Jöran Persson, rÄdgivare till kung Erik XIV) som senare tog namnet Tegel efter att fadern blivit adlad (efter sin död). Han var gift med Magdalena Villhelmsdotter i hennes andra Àktenskap, i det första Àktenskapet hade hon en son som hette Regner Leuhusen d.À och det var han som under Ären 1645-1649 lÀt bygga huset pÄ tomten. Fast portalen vid Munkbron 11 och byggnaden den sitter i byggdes inte dÄ, vid tiden för byggnationen var det en trÀdgÄrd omgiven av en mur tillhörande huset pÄ den hÀr platsen.

Huset renoverades pÄ 1750-talet av den dÄvarande Àgaren, Herman Petersen, som ocksÄ har givit huset dess namn. Portalen vid Munkbron 11 kom till pÄ 1870-talet nÀr Herman Magnus af Petersen Àgde huset och lÀt bÄde renovera det samt bygga till en byggnad över den tidigare gÄrden och sÀtta in portalen som entré vid Munkbron 11. Arkitekten för bÄde byggnationen och portalen var Johan Erik Söderlund.

Portalen ansluter till de Àldre portalerna med samma formsprÄk vilket Àr helt avsiktligt. Den Àr gjuten i betong till skillnad frÄn de andra som gjordes i sandsten. Högst upp syns en kartusch med tvÄ vapensköldar, den vÀnstra Àr den adliga slÀkten af Petersens för att Är 1870 nÀr tillbyggnaden skedde och portalen skapades var det Herman Magnus af Petersen som innehade fiedekommisen och beslutade om tillbyggnaden. Han var dÄ gift med Charlotta Augusta Eleonora Catharina Stenbock och det Àr den Stenbockska vapenskölden som syns till höger.

Under kartuschen finns en rad utsmyckningar som visar familjens vÀlstÄnd och rikedom. Alldeles ovanför porten finns mer utsmyckningar dÀr det bl.a. gÄr att se 4 förvridna ansikten för den som Àr skarpsynt. I mitten finns en inskription "MDCCCLXXII" vilket Àr de romerska tecknen för Ärtalet 1872 och dÄ stod portalen klar. PÄ var sin sida porten finns sedan de tvÄ skulpturerna, till vÀnster en man som troligen förestÀller en bonde. Till höger en kvinna som sannolikt Àr bondens hustru. HÀr skall man veta att i fiedekommissen ingick lantegendomen Erstavik i Nacka och det var sÀkert en koppling till denna.

LÀngre ner pÄ var sin sida om porten ser man frukter som hÀnger vilket ocksÄ symboliserar vÀlstÄndet hos Àgaren.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3708 x 5632 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test