Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Munkbron 11

Information om Portalen vid Munkbron 11

Munkbron

GPS: 59.324433, 18.067006

Portalerna vid Petersenska huset tillhör de mest utsmyckade och vackraste i Gamla Stan (och Stockholm), portalen vid Munkbron 11 är inget undantag. Huset byggdes ursprungligen av Reinholt Regner Leuhusen (1601-1655) åren 1645-1649 och arkitekten var Christian Julius Döteber som också ritade alla portalerna förutom den på tillbyggnaden vid Munkbron 11.

Tomten där huset ligger fanns inte förrän på 1500-talet när markutfyllningen och landhöjningen gjorde att Mälarens vatten ersattes med fast mark. Fast några hustomter blev det inte utan här byggdes den s.k. Mälarmuren, det var först när denna mur revs på 1630-talet som tomterna blev tillgängliga för bebyggelse av annat än trädgårdar, bryggor mm.

Just tomten där dagens Petersenska hus ligger kallades vid den här tiden för "kryddegårdstomten" och den ägdes vid tiden för murens rivning av Erik Jöransson (son till Jöran Persson, rådgivare till kung Erik XIV) som senare tog namnet Tegel efter att fadern blivit adlad (efter sin död). Han var gift med Magdalena Villhelmsdotter i hennes andra äktenskap, i det första äktenskapet hade hon en son som hette Regner Leuhusen d.ä och det var han som under åren 1645-1649 lät bygga huset på tomten. Fast portalen vid Munkbron 11 och byggnaden den sitter i byggdes inte då, vid tiden för byggnationen var det en trädgård omgiven av en mur tillhörande huset på den här platsen.

Huset renoverades på 1750-talet av den dåvarande ägaren, Herman Petersen, som också har givit huset dess namn. Portalen vid Munkbron 11 kom till på 1870-talet när Herman Magnus af Petersen ägde huset och lät både renovera det samt bygga till en byggnad över den tidigare gården och sätta in portalen som entré vid Munkbron 11. Arkitekten för både byggnationen och portalen var Johan Erik Söderlund.

Portalen ansluter till de äldre portalerna med samma formspråk vilket är helt avsiktligt. Den är gjuten i betong till skillnad från de andra som gjordes i sandsten. Högst upp syns en kartusch med två vapensköldar, den vänstra är den adliga släkten af Petersens för att år 1870 när tillbyggnaden skedde och portalen skapades var det Herman Magnus af Petersen som innehade fiedekommisen och beslutade om tillbyggnaden. Han var då gift med Charlotta Augusta Eleonora Catharina Stenbock och det är den Stenbockska vapenskölden som syns till höger.

Under kartuschen finns en rad utsmyckningar som visar familjens välstånd och rikedom. Alldeles ovanför porten finns mer utsmyckningar där det bl.a. går att se 4 förvridna ansikten för den som är skarpsynt. I mitten finns en inskription "MDCCCLXXII" vilket är de romerska tecknen för årtalet 1872 och då stod portalen klar. På var sin sida porten finns sedan de två skulpturerna, till vänster en man som troligen föreställer en bonde. Till höger en kvinna som sannolikt är bondens hustru. Här skall man veta att i fiedekommissen ingick lantegendomen Erstavik i Nacka och det var säkert en koppling till denna.

Längre ner på var sin sida om porten ser man frukter som hänger vilket också symboliserar välståndet hos ägaren.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3708 x 5632 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test