Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Munkbron 1

Information om Portalen vid Munkbron 1

Munkbron

GPS: 59.325254, 18.066523

Portalen i Bergstralska huset vid Munkbron 1 är gjord när det ursprungliga Ryningska palatset byggdes åren 1640 - 1644 av amiralen Erik Ryning. Det var då den stora portalen in till gården som låg väster om palatset.

Portalen idag har fått förändrade proportioner p.g.a. att gatan numera går ca 50 cm högre än vad den gjorde på 1600-talet, det ger ett mer fyrkantigt utseende istället för det ursprungliga rektangulära. De viktiga delarna av portalen påverkas dock inte av detta då de främst är på den övre halvan.

Överst syns en "trasig" halvrund form som (syns ej på bilden) slutar i en fönsterkarm. Så var det inte ursprungligen, fönstret sattes in på slutet av 1700-talet när läkaren Johan Bergstral köpte gårdshuset (och gav det sitt namn) och lät bygga till det. Från början satt portalen i en mur som omgärdade palatset gård och då stäckte sig portalen hela vägen upp. Den halvrunda formen var då en full cirkel av ornament som omgav en skulptur av något slag (vi har inte tagit med fönstret på bilden då det inte tillhör portalen utan tvärtom har förvanskat den, i verkligheten börjar dock fönstret direkt ovanför ornamentet - bäst är att gå dit och ta en titt på egen hand).

På var sin sida om halvcirkeln finns två skulpturer av sjöodjur, det högra är dock ganska likt en säl. Sjömotiven symboliserar självfallet amiralen Erik Rynings verksamhetsområdet, havet. Under sjöodjuren ser vi tre maskaroner, två på vardera pilastern och en som slutsten ovanför porten. Runt själva porten finns sedan reliefer som går nästan hela vägen ner till marken. Relieferna har till största delen rundade former och går att associera till sjövarelser. Portalen är gjord i sandsten och röd kalksten.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2187 x 5422 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test