Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Munkbron 1

Information om Portalen vid Munkbron 1

Munkbron

GPS: 59.325254, 18.066523

Portalen i Bergstrahlska huset vid Munkbron 1 Àr gjord nÀr det ursprungliga Ryningska palatset byggdes Ären 1640 - 1644 av amiralen Erik Ryning. Det var dÄ den stora portalen in till gÄrden som lÄg vÀster om palatset.

Portalen idag har fÄtt förÀndrade proportioner p.g.a. att gatan numera gÄr ca 50 cm högre Àn vad den gjorde pÄ 1600-talet, det ger ett mer fyrkantigt utseende istÀllet för det ursprungliga rektangulÀra. De viktiga delarna av portalen pÄverkas dock inte av detta dÄ de frÀmst Àr pÄ den övre halvan.

Överst syns en "trasig" halvrund form som (syns ej pĂ„ bilden) slutar i en fönsterkarm. SĂ„ var det inte ursprungligen, fönstret sattes in pĂ„ slutet av 1700-talet nĂ€r Johan Bergenstrahl köpte gĂ„rdshuset (och gav det sitt namn) och lĂ€t bygga till det. FrĂ„n början satt portalen i en mur som omgĂ€rdade palatset gĂ„rd och dĂ„ stĂ€ckte sig portalen hela vĂ€gen upp. Den halvrunda formen var dĂ„ en full cirkel av ornament som omgav en skulptur av nĂ„got slag (vi har inte tagit med fönstret pĂ„ bilden dĂ„ det inte tillhör portalen utan tvĂ€rtom har förvanskat den, i verkligheten börjar dock fönstret direkt ovanför ornamentet - bĂ€st Ă€r att gĂ„ dit och ta en titt pĂ„ egen hand).

PÄ var sin sida om halvcirkeln finns tvÄ skulpturer av sjöodjur, det högra Àr dock ganska likt en sÀl. Sjömotiven symboliserar sjÀlvfallet amiralen Erik Rynings verksamhetsomrÄdet, havet. Under sjöodjuren ser vi tre maskaroner, tvÄ pÄ vardera pilastern och en som slutsten ovanför porten. Runt sjÀlva porten finns sedan reliefer som gÄr nÀstan hela vÀgen ner till marken. Relieferna har till största delen rundade former och gÄr att associera till sjövarelser. Portalen Àr gjord i sandsten och röd kalksten.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2187 x 5422 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test