Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Lilla Nygatan 4

Information om Portalen vid Lilla Nygatan 4

Lilla Nygatan 4

GPS: 59.324318, 18.067703

Portalen vid Lilla Nygatan 4 Àr sannolikt gjord av Johan Wendelstam pÄ 1650-talet dÄ den har flera kÀnnetecken som Àr typiska för honom, det brutna gavelfÀltet och den ÄterhÄllna broskornamentiken.

Huset byggdes pÄ 1650-talet pÄ en tomt som blivit "ledig" efter den stora branden Är 1625 och nÀr de tvÄ stora nordsydliga paradgatorna (nuvarande Stora och Lilla Nygatan) skapades. Det byggdes av Catharina BÄÄt (F.CB = Fru Catharina BÄÄt) som var Ànka efter riksrÄdet Lars Eriksson Sparre (H.LS = Herr Lars Sparre) och det Àr dessa bÄdas vapensköldar med initialer som sitter i den stora kartuschen ovanför porten. Notera att det pÄ var sin sida om kartuschen finns ett ansikte.

PÄ de bÄda snedstÀllda gavelfÀlten fanns det ursprungligen tvÄ sittande kvinnofigurer men dessa har försvunnit i samband med senare renoveringar.

En liten intressant historia Àr att nÀr bruksdisponenten Herman Lagercrantz ville köpa huset i början av 1900-talet blev han hindrad p.g.a. sin religiösa övertygelse dÄ det fanns en bordell i huset. Han hade planerat att montera ner portalen och anvÀnda den pÄ sitt slott vid Virsbo, sÄ blev det inte och portalen blev m.a.o. rÀddad kvar i Gamla Stan p.g.a. bordellen. Han lÀt dock göra en kopia som Àn idag finns pÄ slottet i Virsbo.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3081 x 4832 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test