Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Lilla Nygatan 2

Information om Portalen vid Lilla Nygatan 2

Lilla Nygatan 2

GPS: 59.324498, 18.067446

Petersenska huset som portalen vid Lilla Nygatan 2 sitter i uppfördes åren 1645-1649 av underståthållaren på Stockholms slott, Reinholt Regner Leuhusen (1601-1655). Arkitekten till både huset och husets alla portaler var Christian Julius Döteber.

Tomten där huset ligger fanns inte förrän på 1500-talet när markutfyllningen och landhöjningen gjorde att Mälarens vatten ersattes med fast mark. Fast några hustomter blev det inte utan här byggdes den s.k. Mälarmuren, det var först när denna mur revs på 1630-talet som tomterna blev tillgängliga för bebyggelse av annat än trädgårdar, bryggor mm.

Just tomten där dagens Petersenska hus ligger kallades vid den här tiden för "kryddegårdstomten" och den ägdes vid tiden för murens rivning av Erik Jöransson (son till Jöran Persson, rådgivare till kung Erik XIV) som senare tog namnet Tegel efter att fadern blivit adlad (efter sin död). Han var gift med Magdalena Vilhelmsdotter i hennes andra äktenskap, i det första äktenskapet hade hon en son som hette Regner Leuhusen d.ä. och det var han som under åren 1645-1649 lät bygga huset på tomten och därmed också portalerna.

Huset byggdes med framsidan mot Munkbron och ingången från Lilla Nygatan var en sidoingång, det gjorde att husets huvudportal sitter idag på Munkbrotorget och är kanske den mest utsmyckade portalen av dem alla i Gamla Stan.

Portalen vid Lilla Nygatan 2 har en kartusch högst upp under en halvrund båge och där syns Reinhold Leuhusens vapen. Under kartuschen syns en brandförsäkringsmärke som har satts dit långt senare. På överstyckets vänstra och högra sida syns två fiskliknande varelser som skulle kunna vara krokodiler och varför dessa sitter där har vi inte kännedom om, de är unika för alla portalerna i Gamla Stan.

Under portalen överstycke på var sin sida om portens överdel syns två putti som symboliserar ägarens gudfruktighet. Innanför dessa finns utsmyckningar i form av frukter och blad som visar ägarens välstånd och centrerat över själva porten ytterligare ett ansikte av en putti. Själva portalen är gjord i sandsten vilket var det vanliga på den här tiden.

Huset och portalen renoverades till dagens utseende under ägaren Herman Petersen på 1750-talet, det är också efter honom som huset kallas för det Petersenska huset.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2417 x 4242 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test