Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Lilla Nygatan 2

Information om Portalen vid Lilla Nygatan 2

Lilla Nygatan 2

GPS: 59.324498, 18.067446

Petersenska huset som portalen vid Lilla Nygatan 2 sitter i uppfördes Ären 1645-1649 av understÄthÄllaren pÄ Stockholms slott, Reinholt Regner Leuhusen (1601-1655). Arkitekten till bÄde huset och husets alla portaler var Christian Julius Döteber.

Tomten dÀr huset ligger fanns inte förrÀn pÄ 1500-talet nÀr markutfyllningen och landhöjningen gjorde att MÀlarens vatten ersattes med fast mark. Fast nÄgra hustomter blev det inte utan hÀr byggdes den s.k. MÀlarmuren, det var först nÀr denna mur revs pÄ 1630-talet som tomterna blev tillgÀngliga för bebyggelse av annat Àn trÀdgÄrdar, bryggor mm.

Just tomten dÀr dagens Petersenska hus ligger kallades vid den hÀr tiden för "kryddegÄrdstomten" och den Àgdes vid tiden för murens rivning av Erik Jöransson (son till Jöran Persson, rÄdgivare till kung Erik XIV) som senare tog namnet Tegel efter att fadern blivit adlad (efter sin död). Han var gift med Magdalena Vilhelmsdotter i hennes andra Àktenskap, i det första Àktenskapet hade hon en son som hette Regner Leuhusen d.À. och det var han som under Ären 1645-1649 lÀt bygga huset pÄ tomten och dÀrmed ocksÄ portalerna.

Huset byggdes med framsidan mot Munkbron och ingÄngen frÄn Lilla Nygatan var en sidoingÄng, det gjorde att husets huvudportal sitter idag pÄ Munkbrotorget och Àr kanske den mest utsmyckade portalen av dem alla i Gamla Stan.

Portalen vid Lilla Nygatan 2 har en kartusch högst upp under en halvrund bÄge och dÀr syns Reinhold Leuhusens vapen. Under kartuschen syns en brandförsÀkringsmÀrke som har satts dit lÄngt senare. PÄ överstyckets vÀnstra och högra sida syns tvÄ fiskliknande varelser som skulle kunna vara krokodiler och varför dessa sitter dÀr har vi inte kÀnnedom om, de Àr unika för alla portalerna i Gamla Stan.

Under portalen överstycke pÄ var sin sida om portens överdel syns tvÄ putti som symboliserar Àgarens gudfruktighet. Innanför dessa finns utsmyckningar i form av frukter och blad som visar Àgarens vÀlstÄnd och centrerat över sjÀlva porten ytterligare ett ansikte av en putti. SjÀlva portalen Àr gjord i sandsten vilket var det vanliga pÄ den hÀr tiden.

Huset och portalen renoverades till dagens utseende under Àgaren Herman Petersen pÄ 1750-talet, det Àr ocksÄ efter honom som huset kallas för det Petersenska huset.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2417 x 4242 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test