Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Lilla Nygatan 2

Information om Portalen vid Lilla Nygatan 2

Lilla Nygatan 2

GPS: 59.324498, 18.067446

Portalerna vid Petersenska huset tillhör de mest utsmyckade och vackraste i Gamla Stan (och Stockholm), portalen vid Lilla Nygatan 2 Àr inget undantag Àven om det Àr den kanske mest blygsamma av dem alla.

Petersenska huset byggdes Ären 1645 - 1649 av understÄthÄllaren pÄ Stockholms slott, Reinhold Govert Leuhusen (1601 - 1655), som kom av en gammal borgarsslÀkt med anor tillbaka till 1400-talet. Arkitekten Àr okÀnd men portalerna gjordes av Christian Julius Döteber. En bildhuggare frÄn Tyskland som utförde en rad uppdrag i Stockholm under denna tiden, bl.a. Tyska kyrkans portaler. Leuhusen adlades Är 1645 vilket sammanfaller med byggstarten pÄ det stora huset, troligen finns det ett samband som kanske Àr att han ville visa för alla sin nya position i samhÀllet.

Portalen vid Lilla Nygatan 2 var inte huvudingÄngen till det stora huset, det var istÀllet porten vid den stora dubbelportalen vid Munkbron. Portalen har trots detta fÄtt mycket utsmyckning dÀr det högst upp finns en kartusch som pÄ bÄda sidor omgÀrdas av krokodiler, de enda kÀnda i Gamla Stan pÄ en portal. Det Àr okÀnt varför dessa finns dÀr. Ovanför porten finns ett ansikte av en putti och pÄ var sin sida om porten finns ocksÄ tvÄ putti. Dessa respresenterar det kyrkliga hos Àgaren och hoppet om en skyddande hand frÄn Gud.

Portalen Àr gjord i sandsten med en rad ornament som visar Àgaren vÀlstÄnd.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2417 x 4242 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test