Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Kornhamnstorg 51

Information om Portalen vid Kornhamnstorg 51

Kornhamnstorg

GPS: 59.322928, 18.071415

Portalen vid Kornhamnstorg 51 Àr baksidan pÄ von der Lindeska palatset dÀr paradportalen ligger vid VÀsterlÄnggatan 68. FrÄn början var denna del av palatset endast en flygel men byggdes ut av köpmannen Johan Scharenberg till ett eget hus.

Portalen i sandsten byggdes samtidigt med att huset byggdes ut av Scharenberg Är 1682 och har relativt fÄ utsmyckningar. Ovanför porten sitter en maskaron och högst upp ett brandförsÀkringsmÀrke som vi inte tagit med pÄ bilden dÄ det inte har nÄgon koppling till portalen.

Det mest framtrÀdande Àr de tvÄ kraftiga avsmalnande pilastrarna pÄ var sin sida om porten dÀr ornamenten Àr hÀngande frukter som symboliserar Àgaren (Johan Sacharenberg) stora vÀlstÄnd och rikedom.

En intressant detalj Àr att det var i detta huset som den store franske filosofen René Descartes dog av lunginflammation den 11:e februari Är 1650. Troligen orsakad av de tidiga lektionerna med drottning Kristina i ett kallt Stockholm utan bra uppvÀrmning. Han hade bara varit i Stockholm nÄgra fÄ mÄnader före han dog.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3484 x 3454 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test