Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Kornhamnstorg 51

Information om Portalen vid Kornhamnstorg 51

Kornhamnstorg

GPS: 59.322928, 18.071415

Portalen vid Kornhamnstorg 51 byggdes samtidig med huset ca år 1682-1685 av köpmannen Johan Scharenberg (1635-1688). Ursprungligen var tomten som huset ligger på bakgården till von der Lindeska huset vid Västerlånggatan, här fanns en rad ekonomibyggnader, stall mm.

År 1650 låter dåvarande ägaren Gustaf Gustafsson af Wasaborg (oäkta son till kung Gustav II Adolf och halvbror till drottning Kristina) bygga till en flygel (från den västra delen av huset baksida) som sträcker sig utefter Torgdragargränden mot Kornhamnstorg. Det burspråket (kanarp) som idag sitter på fasaden mot Kornhamnstorg satt då som avslutning på flygelns kortsida mot torget. Läs mer om Kanarpen här. Vi vet inte hur flygeln såg ut men gissningsvis var den två fönsteraxlar bred och slutade ca 5 meter från dagens fasad mot torget (den gick m.a.o. inte riktigt hela vägen fram till dagens gata).

Den 7:e april år 1682 köper köpmannen Johan Scharenberg von der Lindeska huset på auktion då det säljs av Riksbanken för den pant som Gustaf Adolf av Wasaborg (son till Gustaf Gustafsson av Wasaborg ) inte kunde betala till banken. Han låter inom kort bygga en nytt stenhus vid Kornhamnstorg som via den tidigare byggda flygeln hänger ihop med det von der Lindeska huset vid Västerlånggatan. Han låter bevara kanarpen på flygelns kortsida genom att flytta den till fasaden på det nybyggda huset där den sitter än idag.

Det är också han som låter bygga portalen vid Kornhamnstorg 51. Den var vid denna tid inte husets huvudportal, det var den praktfulla portalen vid Västerlånggatan 68, detta skulle dock ändras bara några år senare efter Johan Scharenbergs död år 1688 då huset vid Västerlånggatan och huset vid Kornhamnstorg delas mellan hans barn.

Portalen är gjord i sandsten och har relativt få utsmyckningar (det var ju inte husets huvudportal vid tiden när den byggdes) men de mest framträdande är maskaronen som sitter centralt över porten i trä. På var sin sida om porten finns avsmalnande pilastrar med ornament föreställande bl.a. frukter, de symboliserar husets ägares välstånd.

Många tror att det var i detta hus som den franske filosofen René Descartes levde och dog under sin vistelse i Stockholm år 1650 men så var inte fallet. Om han bodde i huset, vilket är troligt men inte helt säkert, så bodde han i den flygeln som fanns där före det nuvarande huset byggdes år 1682 (huset var ju inte byggt på den tiden som Descartes bodde i staden).

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3484 x 3454 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test