Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Kornhamnstorg 51

Information om Portalen vid Kornhamnstorg 51

Kornhamnstorg

GPS: 59.322928, 18.071415

Portalen vid Kornhamnstorg 51 byggdes samtidig med huset ca Är 1682-1685 av köpmannen Johan Scharenberg (1635-1688). Ursprungligen var tomten som huset ligger pÄ bakgÄrden till von der Lindeska huset vid VÀsterlÄnggatan, hÀr fanns en rad ekonomibyggnader, stall mm.

År 1650 lĂ„ter dĂ„varande Ă€garen Gustaf Gustafsson af Wasaborg (oĂ€kta son till kung Gustav II Adolf och halvbror till drottning Kristina) bygga till en flygel (frĂ„n den vĂ€stra delen av huset baksida) som strĂ€cker sig utefter TorgdragargrĂ€nden mot Kornhamnstorg. Det bursprĂ„ket (kanarp) som idag sitter pĂ„ fasaden mot Kornhamnstorg satt dĂ„ som avslutning pĂ„ flygelns kortsida mot torget. LĂ€s mer om Kanarpen hĂ€r. Vi vet inte hur flygeln sĂ„g ut men gissningsvis var den tvĂ„ fönsteraxlar bred och slutade ca 5 meter frĂ„n dagens fasad mot torget (den gick m.a.o. inte riktigt hela vĂ€gen fram till dagens gata).

Den 7:e april Är 1682 köper köpmannen Johan Scharenberg von der Lindeska huset pÄ auktion dÄ det sÀljs av Riksbanken för den pant som Gustaf Adolf av Wasaborg (son till Gustaf Gustafsson av Wasaborg ) inte kunde betala till banken. Han lÄter inom kort bygga en nytt stenhus vid Kornhamnstorg som via den tidigare byggda flygeln hÀnger ihop med det von der Lindeska huset vid VÀsterlÄnggatan. Han lÄter bevara kanarpen pÄ flygelns kortsida genom att flytta den till fasaden pÄ det nybyggda huset dÀr den sitter Àn idag.

Det Àr ocksÄ han som lÄter bygga portalen vid Kornhamnstorg 51. Den var vid denna tid inte husets huvudportal, det var den praktfulla portalen vid VÀsterlÄnggatan 68, detta skulle dock Àndras bara nÄgra Är senare efter Johan Scharenbergs död Är 1688 dÄ huset vid VÀsterlÄnggatan och huset vid Kornhamnstorg delas mellan hans barn.

Portalen Àr gjord i sandsten och har relativt fÄ utsmyckningar (det var ju inte husets huvudportal vid tiden nÀr den byggdes) men de mest framtrÀdande Àr maskaronen som sitter centralt över porten i trÀ. PÄ var sin sida om porten finns avsmalnande pilastrar med ornament förestÀllande bl.a. frukter, de symboliserar husets Àgares vÀlstÄnd.

MÄnga tror att det var i detta hus som den franske filosofen René Descartes levde och dog under sin vistelse i Stockholm Är 1650 men sÄ var inte fallet. Om han bodde i huset, vilket Àr troligt men inte helt sÀkert, sÄ bodde han i den flygeln som fanns dÀr före det nuvarande huset byggdes Är 1682 (huset var ju inte byggt pÄ den tiden som Descartes bodde i staden).

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3484 x 3454 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test