Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Kornhamnstorg 49

Information om Portalen vid Kornhamnstorg 49

Kornhamnstorg

GPS: 59.323048, 18.071201

Portalen vid Kornhamnstorg 49 är av från år 1906 när huset och portalen byggdes efter ritningar av arkitekten Edward Ohlsson (har även ritat Hamburgerbryggeriet och Villa Amalfi). Gången som portalen leder till går rakt genom huset samt det äldre huset vid Västerlånggatan, den är kantad med affärer och matställen och kallas för Passagen och stod klar år 1908.

Denna del av Gamla Stan drabbades av den stora branden år 1625 och vad som fanns på platsen före dess är inte känt. Vi vet dock att år 1647 fanns här endast en trädgårdstomt som ägdes av ägaren till huset som gränsar mot Västerlånggatan, Curt Wittholt. År 1670 heter ägaren till tomten Jacob Wattrang som är Kunglig sekreterare och då finns det ett stall på tomten, stallet finns kvar på år 1725 års tomtkarta.

År 1755 köper bleckslagaremästaren Johan Jeremias tomten och det är han som låter uppföra ett hus som ritades av murmästaren Alexander Högman och var 2 och en halv våning högt och fem fönsteraxlar brett samt hade en stor körport i mitten för att en höst med vagn skulle kunna komma in och ut till gården.

År 1857 delas tomten där de två husen står, det mot Västerlånggatan resp. det mot Kornhamnstorg upp på två fastigheter som kom att betecknas Typhon 16 (den mot Kornhamnstorg) och Typhon 19 (den mot Västerlånggatan). Under åren fram till 1900 har huset mot Kornhamnstorg flera olika ägare men då köptes det av Gustaf Friberg som ville riva det för att bygga ett helt nytt hus, så kom det inte att bli. År 1905 säljer han fastigheten till firman Wessling & Lindholm och de genomför planerna. På en fasadskylt på huset från en foto år 1912 syns deras namn tydligt.

Under ledning av byggmästaren O.K. Hellström revs det gamla huset från år 1755 och byggnationen av dagens hus påbörjades, bygget genomfördes åren 1906-1908. Det utformades från början med avsikt att bli ett handelshus med butiker i flera plan, ett av Stockholms tidigaste varuhus men här för kläder i första hand. Här låg också Gamla Stans enda biograf åren 1908 - 1927 (Kornhamns-Biografen). Numera är det endast gatuplanet som har affärer och matställen, resten är kontor.

Högst upp på portalen syns en kartusch med siffrorna 49 för gatunumret och på var sin sida står statyer. Till vänster en staty av en kvinna som håller en våg (Justitia som är rättvisans beskyddare) och till höger en staty av en man som håller i ett roder (Minerva som är handelns beskyddare). Under statyerna finns hängande vindruveklasar som symboliserar välstånd. Själva portalen är gjord i sandsten och får räknas till en av de vackrare i Gamla Stan även om den inte är så gammal som den ser ut.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 4000 x 4832 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test