Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Kornhamnstorg 49

Information om Portalen vid Kornhamnstorg 49

Kornhamnstorg

GPS: 59.323048, 18.071201

Portalen vid Kornhamnstorg 49 Àr av senare datum, huset och portalen byggdes Är 1906 efter ritningar av arkitekten Edward Ohlsson (har Àven ritat Hamburgerbryggeriet och Villa Amalfi). GÄngen som portalen leder till gÄr rakt genom huset samt det Àldre huset vid VÀsterlÄnggatan, Àr kantad med affÀrer och matstÀllen, kallas Passagen och stod klar Är 1908.

Huset utformades frÄn början med avsikt att bli ett handelshus med butiker i flera plan, ett av Stockholms tidigaste varuhus men hÀr för klÀder i första hand. HÀr lÄg ocksÄ Gamla Stans enda biograf Ären 1908 - 1927 (Kornhamns-Biografen). Numera Àr det endast gatuplanet som har affÀrer och matstÀllen, resten Àr kontor.

Högst upp pÄ portalen syns en kartusch med siffrorna 49 för gatunumret och pÄ var sin sida stÄr statyer. Till vÀnster en staty av en man som hÄller en vÄg och till höger en staty av en man som hÄller i ett roder. BÄda symboliserar handelsverksamhet. Under statyerna finns hÀngande vindruveklasar som symboliserar vÀlstÄnd. SjÀlva portalen Àr gjord i sandsten och fÄ rÀknas till en av de vackrare i Gamla Stan.

 

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 4000 x 4832 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test