Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Köpmangatan 2

Information om Portalen vid Köpmangatan 2

Köpmangatan 2

GPS: 59.325128, 18.073239

Portalen vid Köpmangatan 2, det s.k. Dykska huset efter Àgaren MÀster Dyk Är 1755 som lÀt renovera det, Àr gjord i sandsten men vid tvÄ olika tillfÀllen med ca 100 Ärs mellanrum. Detta Àr inget ovanligt i Gamla Stan dÀr husen har renoverats mÄnga gÄnger och sÄ Àven portalerna.

Huset vid Köpmangatan 2 var frĂ„n 1200-talet en del av stadsmuren som gick runt Gamla Stan mellan dagens VĂ€sterlĂ„nggatan - ÖsterlĂ„nggatan och PrĂ€stgatan - Baggensgatan - BollhusgrĂ€nd, nĂ€rmare bestĂ€mt var det en del av den s.k. Köpmanporten och det s.k. Bocktornet som ett av de tvĂ„ tornen pĂ„ var sin sida om sjĂ€lva porten.

Köpmanporten 1685Köpmanporten Är 1685. MÄlning av Elias Brenner.

Den 30:e april Är 1685 revs Köpmanporten och lÀmnade plats för dagens bebyggelse. Det var nÄgon gÄng Ären efter rivningen som huset vid Köpmangatan 2 byggdes och det var Àven dÄ som de övre delarna av portalen byggdes. Ett litet problem med detta Àr att det stÄr Ärtalet 1675 i sjÀlva kartuschen pÄ den övre delen av portalen, hur kunde huset byggas före rivningen av porten? Den enkla förklaringen Àr att tornen i porten, eller delar av tornen, revs före sjÀlva porten och det Àr ocksÄ det som mÄlningen ovan av Elias Brenner visar.

Huset pÄ Köpmangatan 2 har medeltida murverk upp till 4:e vÄningen vilket tydligt visar att det gamla Bocktornet Àr numera en del av det huset som finns pÄ platsen. Vem denna första Àgare var som lÀt riva delar av tornet, bygga om det till ett hus och dessutom lÄta bygga portalen vet vi inte. Den övre delen av portalen som Àr frÄn den tiden avslöjar dock lite.

Vi ser en stor kartusch dÀr det i mitten stÄr ANNO 1675, Ärtalet nÀr portalen byggdes. Ovanför kartuschen ser vi en skÄl med frukter som Àr en symbol för överflöd och rikedom, precis som fruktvaserna med vindruvor visar pÄ var sin sida av överstycket. Har du verkligt skarpa ögon kan du dessutom se de smÄ slingrande maskarna pÄ vindruvorna. Det var avsiktligt och var en s.k. vanitassymbol. En vanitassymbol avser att pÄminna om livets förgÀnglighet och tomhet och Àr dÀrmed motsatsen till "Carpe Diem" som betyder fÄnga dagen eller njut av dagen. Det var en symbol för ödmjukhet inför gud och att tÀnka pÄ livet efter detta.

Symbolerna talar m.a.o. en rik person som var gudfruktig och tÀnkte pÄ morgondagen, lÀgger vi ihop det med adressen Àr Köpmangatan vilket var handelsmÀnnens gata framför andra sÄ kan man misstÀnka att det var en framgÄngsrik och gudfruktig handelsman som bodde i huset.

SjÀlva stilen pÄ portalen har stora liknelser med stenhuggarmÀstaren Kristian Pfundts andra portaler sÄ det Àr sannolikt han som Àr den som gjorde portalen Är 1675, kanske han sista arbete dÄ han dog det Äret.

Den undre delen av portalen Àr gjord pÄ 1750-talet (en granskning av stenen visar detta) och det var dÄ som skrÀddarmÀstaren Nikolas Mattias Dyk Àgde huset. Vi vet frÄn ett dokument han skrev till stadens magistrat att han ville ha tillstÄnd att bygga om och renovera huset, dÄ ocksÄ portalen.

Han köpte huset Är 1750 och lÀt sedan bygga om det sÄ att det stod klart Är 1758, under den hÀr perioden fick ocksÄ portalen sin nedre del som syns idag under överstycket. Renoveringen kostade honom mycket pengar, hela 23 000 daler kopparmynt vilket var en förmögenhet pÄ den tiden, vi har en förteckning pÄ allt han gjorde och det var genomgripande arbeten pÄ alla vÄningarna.

Huset kom att fÄ hans namn och kallas Àn idag för det Dykska huset, vissa har pÄ senare tid försökt börja kalla huset för Bocktornshuset vilket ocksÄ kan vara ett passande namn.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2046 x 3983 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test