Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Köpmangatan 2

Information om Portalen vid Köpmangatan 2

Köpmangatan 2

GPS: 59.325128, 18.073239

Portalen vid Köpmangatan 2, det s.k. Dykska huset efter ägaren Mäster Dyk år 1755 som lät renovera det, är gjord i sandsten men vid två olika tillfällen med ca 100 års mellanrum. Detta är inget ovanligt i Gamla Stan där husen har renoverats många gånger och så även portalerna.

Huset vid Köpmangatan 2 var från 1200-talet en del av stadsmuren som gick runt Gamla Stan mellan dagens Västerlånggatan - Österlånggatan och Prästgatan - Baggensgatan - Bollhusgränd, närmare bestämt var det en del av den s.k. Köpmanporten och det s.k. Bocktornet som ett av de två tornen på var sin sida om själva porten.

Köpmanporten 1685Köpmanporten år 1685. Målning av Elias Brenner.

Den 30:e april år 1685 revs Köpmanporten och lämnade plats för dagens bebyggelse. Det var någon gång åren efter rivningen som huset vid Köpmangatan 2 byggdes och det var även då som de övre delarna av portalen byggdes. Ett litet problem med detta är att det står årtalet 1675 i själva kartuschen på den övre delen av portalen, hur kunde huset byggas före rivningen av porten? Den enkla förklaringen är att tornen i porten, eller delar av tornen, revs före själva porten och det är också det som målningen ovan av Elias Brenner visar.

Huset på Köpmangatan 2 har medeltida murverk upp till 4:e våningen vilket tydligt visar att det gamla Bocktornet är numera en del av det huset som finns på platsen. Vem denna första ägare var som lät riva delar av tornet, bygga om det till ett hus och dessutom låta bygga portalen vet vi inte. Den övre delen av portalen som är från den tiden avslöjar dock lite.

Vi ser en stor kartusch där det i mitten står ANNO 1675, årtalet när portalen byggdes. Ovanför kartuschen ser vi en skål med frukter som är en symbol för överflöd och rikedom, precis som fruktvaserna med vindruvor visar på var sin sida av överstycket. Har du verkligt skarpa ögon kan du dessutom se de små slingrande maskarna på vindruvorna. Det var avsiktligt och var en s.k. vanitassymbol. En vanitassymbol avser att påminna om livets förgänglighet och tomhet och är därmed motsatsen till "Carpe Diem" som betyder fånga dagen eller njut av dagen. Det var en symbol för ödmjukhet inför gud och att tänka på livet efter detta.

Symbolerna talar m.a.o. en rik person som var gudfruktig och tänkte på morgondagen, lägger vi ihop det med adressen är Köpmangatan vilket var handelsmännens gata framför andra så kan man misstänka att det var en framgångsrik och gudfruktig handelsman som bodde i huset.

Själva stilen på portalen har stora liknelser med stenhuggarmästaren Kristian Pfundts andra portaler så det är sannolikt han som är den som gjorde portalen år 1675, kanske han sista arbete då han dog det året.

Den undre delen av portalen är gjord på 1750-talet (en granskning av stenen visar detta) och det var då som skräddarmästaren Nikolas Mattias Dyk ägde huset. Vi vet från ett dokument han skrev till stadens magistrat att han ville ha tillstånd att bygga om och renovera huset, då också portalen.

Han köpte huset år 1750 och lät sedan bygga om det så att det stod klart år 1758, under den här perioden fick också portalen sin nedre del som syns idag under överstycket. Renoveringen kostade honom mycket pengar, hela 23 000 daler kopparmynt vilket var en förmögenhet på den tiden, vi har en förteckning på allt han gjorde och det var genomgripande arbeten på alla våningarna.

Huset kom att få hans namn och kallas än idag för det Dykska huset, vissa har på senare tid försökt börja kalla huset för Bocktornshuset vilket också kan vara ett passande namn.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 2046 x 3983 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test