Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Köpmangatan 2

Information om Portalen vid Köpmangatan 2

Köpmangatan 2

GPS: 59.325128, 18.073239

Portalen vid Köpmangatan 2, det s.k. Dykska huset, Ă€r med all sĂ€kerhet frĂ„n 2 olika Ă„rhundraden och gjord i sandsten. Överstycket med druvklasarna och kartuschen Ă€r med största sĂ€kerhet frĂ„n 1675, det Ă„rtal som stĂ„r mitt i kartuschen. Den nedre delen av portalen Ă€r dock sannolikt frĂ„n mitten av 1700-talet.

Att portalen Àr daterad Är 1675 innebar att det byggdes före rivningen av den sista porten i den gamla stadsmuren Är 1685, Köpmanporten som gick tvÀrsöver nuvarande Köpmantorget. Vi kÀnner dock inte till vem som byggde huset och dÀrmed portalen men sannolikt var det en handelsman dÄ ornamenten pÄ portalen berÀttar om rikedom.

PÄ var sin sida om överstycket syns druvklasarna och det Àr nÄgot speciellt med dem. Tittar du nÀrmare kan du se smÄ slingrande maskar som kryper pÄ nÄgra av vindruvorna. Det var avsiktligt och var en s.k. vanitassymbol. En vanitassymbol avser att pÄminna om livets förgÀnglighet och tomhet och Àr dÀrmed motsatsen till "Carpe Diem" som betyder fÄnga dagen eller njut av dagen. Det var en symbol för ödmjukhet inför gud och att tÀnka pÄ livet efter detta. SjÀlva druvorna symboliserade dock vÀlstÄnd, överflöd och rikedom och visade Àgaren vÀlbestÄnd.

Mellan druvklasarna synd den stora kartuschen med Ă„rtalet 1675 i mitten. Det var sĂ€kert dĂ„ huset som portalen stod i byggdes. Över kartuschen syns ytterligare frukter mm och symboliserar Ă€n en gĂ„ng vĂ€lstĂ„ndet hos Ă€garen.

Den undre delen av portalen Àr stram och med största sannolikhet gjord Är 1755 nÀr MÀster Dyk renoverade huset och gjorde stora förÀndringar.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 2046 x 3983 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test