Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Köpmangatan 15

Information om Portalen vid Köpmangatan 15

Köpmangatan 15

GPS: 59.325079, 18.071694

Portalen vid Köpmangatan 15, det s.k. Primerooska huset, Ă€r gjord i sandsten dĂ€r överstycket gjordes nĂ„gon gĂ„ng mellan 1650-1664 och troligen av Kristian Pfundt. Den nedre delen som ocksĂ„ Ă€r gjord i sandsten Ă€r utformad som bandrusticerade pilastrar pĂ„ vardera sidan Ă€r troligen gjord pĂ„ 1700-talet, sannolik i samband med den renovering som dĂ„varande Ă€garen Gottlieb GĂŒrtler lĂ€t göra pĂ„ 1770-talet.

PÄ var sin sida om kartuschen pÄ överstycket syns en draperad urna fylld med frukter och bÀr som symboliserar Àgaren vÀlstÄnd och rikedom. Frukterna och bÀren gÄr ocksÄ igen inne i sjÀlva kartuschen pÄ var sin sida om vapenskölden som Àr slÀkten Primeroos vapen. Ovanför vapenskölden syns initialerna H.P och I.L.D vilka stÄr för handelsmannen Hans Primeroos (adlad Primeroos tidigare Primerose ) och hans hustru Ingeborg LarsDotter.

Ingeborg Larsdotter var Hans Primeroos hustru i hans andra Àktenskap och de gifte sig Är 1650, redan Är 1664 dör dock Hans Primeroos och dÀrför vet vi att portalens överstycke gjordes nÄgon gÄng mellan dessa tvÄ Ärtal.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3107 x 3945 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test