Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Köpmangatan 15

Information om Portalen vid Köpmangatan 15

Köpmangatan 15

GPS: 59.325079, 18.071694

Den hÀr delen av Gamla Stan tillhör de tidigaste bebyggda och dÀrmed har ofta fastigheterna en historia som strÀcker sig tillbaka till medeltiden, mÄnga gÄnger till 1400-talet och i nÄgra fall Ànnu tidigare. NÀr det gÀller huset pÄ Köpmangatan 15 Àr det lite svÄrt att följa dess historia tillbaka till medeltiden för vi vet att den hÀr tomten var tidigare uppdelad pÄ 3 olika tomter, var och en betydligt smalare (liknande den för huset pÄ Köpmangatan 13) och dÀrmed en rad olika Àgare mm.

GÄrdsportal vid Köpmangatan 15GÄrdsportal. Foto M. Trysén Är 1931.

Vad som Àr dokumenterat Àr att Är 1422 sÀljer Jacob remslagare sin hustrus fastigheter som troligen stÀckte sig över 2 av de 3 tomterna som dagens hus ligger pÄ. Köpare var Clauus Wittae och Hans Angerman svÀrdslipare, vem som vilken del vet vi inte. Vad vi vet Àr att nÄgon gÄng mellan Är 1650 och 1664 köper handelsmannen Hans Primeroos fastigheterna, lÄter riva husen och bygger det huset som Àr dÀr idag (det kallas Àven idag för det Primerooska huset), det Àr ocksÄ han som lÄter bygga portalen. Faktum Àr att han lÀt bygga 2 portaler för inne pÄ gÄrden finns det en portal till (den syns rakt in genom portalen vid Köpmangatan om porten Àr öppen), se bilden pÄ gÄrdsportalen ovan.

igensatt portal vid Wrangelska palatsetIgensatt portal vid Wrangelska palatset. Foto av okÀnd Är 1902

Portalen vid Köpmangatan Àr sannolikt gjord av stenhuggarmÀstaren Kristian Pfundt (eller nÄgon av hans gesÀller som t.ex. Hans Eldtner). Pfundt har gjort en rad andra portaler frÄn samma tidsperiod som t.ex. pÄ Ulvsunda slott (1648), Wrangelska palatset (1663-1665), Klara kyrkogÄrd (1668-1669) och i stilen pÄminner de om varandra (se bilden ovan av Pfundts portal vid Wrangelska palatset).

Precis som pĂ„ mĂ„nga andra portaler har den genomgĂ„tt renoveringar vilket gör att överdelen Ă€r originalet som Pfundt gjorde nĂ„gon gĂ„ng Ă„ren 1650-1664 medan den undre delen Ă€r gjord pĂ„ 1770-talet i samband med den renovering som dĂ„varande Ă€garen Gottlieb GĂŒrtler lĂ€t göra.

Överst pĂ„ portalen Ă€r en halvrund bĂ„ge som innehĂ„ller en kartusch, mitt i kartuschen syns den Primerooska vapenskölden och över den finns initialerna H.P och I.L.D som stĂ„r för Hans Primeroos och hans hustru (i hans andra Ă€ktenskap) Ingeborg Larsdotter. Det Ă€r ocksĂ„ tack var dessa initialer vid kan faststĂ€lla tiden för huset och portalens byggande, Hans och Ingeborg gifte sig Ă„r 1650 och Hans dog Ă€r 1664.

PÄ var sin sida om vapenskölden syns reliefer av frukter och bÀr som symboliserar vÀlstÄnd och utanför den halvrunda bÄgen syns ocksÄ tvÄ urnor ocksÄ fyllda med frukter och bÀr med samma innebörd av vÀlstÄnd. En intressant detalj Àr att det inte finns nÄgra putti eller andra symboler för gudfruktighet vilket kan antyda att Primeroos inte var speciellt religiös.

Den undre delen av portalen, som troligen byggdes pÄ 1770-talet i samband med en renovering följer gissningsvis samma stil som originalet gjort av Pfundt pÄ 1600-talet. Motivering till den gissningen Àr Àn en gÄng likheten mellan portalen vid Köpmangatan 15 och den vid Wrangelska palatset dÀr den senare inte har renoverats.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3107 x 3945 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test