Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Kindstugatan 10

Information om Portalen vid Kindstugatan 10

Kindstugatan 10-12

GPS: 59.324646, 18.072263

Portalen vid Kindstugatan 10 är inte en av de vackrare i Gamla Stan men den har en intressant inskription på ovansidan som vi får en hel del frågor om. Men först några ord om huset där portalen sitter.

Huset har sin rötter från 1500-talet när sannolikt det första huset på tomten byggdes, det var troligen ett lägre uthus, vagnshus eller förrådsbyggnad då bostadshusen vid den här tiden låg ut mot Köpmangatan medan på bostadshusens baksidor (de som låg mot Kindstugatan) fanns kålgårdar, uthus etc. På 1600-talet ändrades detta och bostadshus byggdes även ut mot Kindstugatan, uthusen etc. hamnade nu mellan bostadshusen längs Köpmangatan och Kindstugatan i det som vi idag kallar Cepheusgården (efter S:t Erks stora sanering av kvarteret på 1930-talet).

År 1698 dör handelsmannen Egidius Pinser och då är det inskrivet i stadens tänkebok att hans änka "Handelsmannen Sahlig Pinsers änkas begge huus och Portgång" var ägare till fastigheten. Då vet vi också att senast år 1698 hade de ursprungliga två husen på tomten (nr 10 och nr 12) fått samma ägare men var fortfarande två olika hus. Hon sålde husen någon gång i början av 1700-talet men det var först under 1790-talet som vi vet helt säkert att de två husen hade blivit sammanbyggda till dagens enda hus. Det finns en beskrivning av husen år 1766 och där står det att det finns en s.k. "Klöfwerport" vilket var en port som man kunde rida genom med en häst men ej med häst och vagn. Den porten finns uppenbart inte kvar efter att husen byggts ihop vilket måste ha skett efter år 1766 men före år 1797 då huset ägdes av sockerbagaren Molin ägde huset (huset ägdes av Molins arvingar år 1797 enligt dokumenten) för då nämns portalen.

Portalen som sattes in vid ihopbyggnationen är inget speciell, faktum är att den är allt annat än speciell men den har en intressant inskription på ovandelen. Där står det: "WHOL DEM DER DEN HERRN FÜRCHTET UND GROSSE LÜST HAT ZU SEINEN GEBOTEN REICHTUM UND DIE FÜLLE WIRD IM IHREN HAUSE SEYN. Psalm 112 vers 1&3" vilket betyder (vi har valt översättningen i 1917 års utgåva av Psaltaren*) "SÄLL ÄR DEN MAN SOM FRUKTAR HERREN OCH HAR SIN STORA LUST I HANS BUD. GODS OCH RIKEDOM SKALL FINNAS I HANS HUS, OCH HANS RÄTTFÄRDIGHET BESTÅR EVINNERLIGEN".

Husets utseende efter ombyggnaden någon gång mellan 1766-1797 framgår av en akvarell som gjordes ca år 1900 men som avbildar huset någon gång i början av 1800-talet. Här saknar bottenvåningen helt fönster, fasaden är slätputsad gul (normalt för den tiden då gatljusen krävde ljusare fasader för att kunna lysa upp gränderna), det finns X formade ankarslutar (dessa användes åren 1800-1850, läs vår artikel om ankarslutar här) och taket är ett obrutet tegeltak.

Vi har även en hel del uppgifter om husets inre och mer detaljer om dess historia för den som är intresserad.

*Psaltaren (Book of Psalms på Engelska) är en skrift i Bibelns Gamla Testamente, där är ett antal mycket gamla texter samlade (de är från ca 600 f.Kr - 300 f.Kr). Den svenska översättningen baseras på den grekiska originalöversättningen och namnet Psaltaren kommer just från det grekiska ordet "Psalt´aerion vilket i sin tur kommer från det hebreiska ordet "Nebael" vilket är ett stränginstrument.

Info om bilden

Bilden är fotograferad år 2016 och går att beställa i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det går bra att ladda ner bilden för privat bruk och att använda den på egen hemsida med copyright texten intakt men inte att använda den på sociala medier, sälja eller på annat sätt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild är behandlad i Photoshop men originalbilden är bevarad i det högupplösta formatet 3259 x 5000 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersättning ingår alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test