Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid Kindstugatan 10

Information om Portalen vid Kindstugatan 10

Kindstugatan 10-12

GPS: 59.324646, 18.072263

Portalen vid Kindstugatan 10 Àr inte en av de vackrare i Gamla Stan men den har en intressant inskription pÄ ovansidan som vi fÄr en hel del frÄgor om. Men först nÄgra ord om huset dÀr portalen sitter.

Huset har sin rötter frÄn 1500-talet nÀr sannolikt det första huset pÄ tomten byggdes, det var troligen ett lÀgre uthus, vagnshus eller förrÄdsbyggnad dÄ bostadshusen vid den hÀr tiden lÄg ut mot Köpmangatan medan pÄ bostadshusens baksidor (de som lÄg mot Kindstugatan) fanns kÄlgÄrdar, uthus etc. PÄ 1600-talet Àndrades detta och bostadshus byggdes Àven ut mot Kindstugatan, uthusen etc. hamnade nu mellan bostadshusen lÀngs Köpmangatan och Kindstugatan i det som vi idag kallar CepheusgÄrden (efter S:t Erks stora sanering av kvarteret pÄ 1930-talet).

År 1698 dör handelsmannen Egidius Pinser och dĂ„ Ă€r det inskrivet i stadens tĂ€nkebok att hans Ă€nka "Handelsmannen Sahlig Pinsers Ă€nkas begge huus och PortgĂ„ng" var Ă€gare till fastigheten. DĂ„ vet vi ocksĂ„ att senast Ă„r 1698 hade de ursprungliga tvĂ„ husen pĂ„ tomten (nr 10 och nr 12) fĂ„tt samma Ă€gare men var fortfarande tvĂ„ olika hus. Hon sĂ„lde husen nĂ„gon gĂ„ng i början av 1700-talet men det var först under 1790-talet som vi vet helt sĂ€kert att de tvĂ„ husen hade blivit sammanbyggda till dagens enda hus. Det finns en beskrivning av husen Ă„r 1766 och dĂ€r stĂ„r det att det finns en s.k. "Klöfwerport" vilket var en port som man kunde rida genom med en hĂ€st men ej med hĂ€st och vagn. Den porten finns uppenbart inte kvar efter att husen byggts ihop vilket mĂ„ste ha skett efter Ă„r 1766 men före Ă„r 1797 dĂ„ huset Ă€gdes av sockerbagaren Molin Ă€gde huset (huset Ă€gdes av Molins arvingar Ă„r 1797 enligt dokumenten) för dĂ„ nĂ€mns portalen.

Portalen som sattes in vid ihopbyggnationen Ă€r inget speciell, faktum Ă€r att den Ă€r allt annat Ă€n speciell men den har en intressant inskription pĂ„ ovandelen. DĂ€r stĂ„r det: "WHOL DEM DER DEN HERRN FÜRCHTET UND GROSSE LÜST HAT ZU SEINEN GEBOTEN REICHTUM UND DIE FÜLLE WIRD IM IHREN HAUSE SEYN. Psalm 112 vers 1&3" vilket betyder (vi har valt översĂ€ttningen i 1917 Ă„rs utgĂ„va av Psaltaren*) "SÄLL ÄR DEN MAN SOM FRUKTAR HERREN OCH HAR SIN STORA LUST I HANS BUD. GODS OCH RIKEDOM SKALL FINNAS I HANS HUS, OCH HANS RÄTTFÄRDIGHET BESTÅR EVINNERLIGEN".

Husets utseende efter ombyggnaden nÄgon gÄng mellan 1766-1797 framgÄr av en akvarell som gjordes ca Är 1900 men som avbildar huset nÄgon gÄng i början av 1800-talet. HÀr saknar bottenvÄningen helt fönster, fasaden Àr slÀtputsad gul (normalt för den tiden dÄ gatljusen krÀvde ljusare fasader för att kunna lysa upp grÀnderna), det finns X formade ankarslutar (dessa anvÀndes Ären 1800-1850, lÀs vÄr artikel om ankarslutar hÀr) och taket Àr ett obrutet tegeltak.

Vi har Àven en hel del uppgifter om husets inre och mer detaljer om dess historia för den som Àr intresserad.

*Psaltaren (Book of Psalms pÄ Engelska) Àr en skrift i Bibelns Gamla Testamente, dÀr Àr ett antal mycket gamla texter samlade (de Àr frÄn ca 600 f.Kr - 300 f.Kr). Den svenska översÀttningen baseras pÄ den grekiska originalöversÀttningen och namnet Psaltaren kommer just frÄn det grekiska ordet "PsaltŽaerion vilket i sin tur kommer frÄn det hebreiska ordet "Nebael" vilket Àr ett strÀnginstrument.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3259 x 5000 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test