Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid JĂ€rntorget 84

Information om Portalen vid JĂ€rntorget 84

JĂ€rntorget

GPS: 59.322741, 18.073475

Portalen vid JÀrntorget 84 byggdes samtidigt som det stora huset, Sveriges första Riksbankshus, Ären 1675-1682. Arkitekten var Nicodemus Tessin d.À. som ocksÄ var en av landets första arkitekter.

En intressant detalj med portalen Ă€r att det stĂ„r nummer 55 över porten, idag Ă€r det nummer 84. Nummer 55 Ă€r det nummer som huset hade dĂ„ man rĂ€knade frĂ„n ÖsterlĂ„nggatan, idag slutar den pĂ„ 51 och sedan tar JĂ€rntorgets nummerserie över men sĂ„ var det inte förr i tiden.

Portalen Àr en nÀsta identisk kopia av gÄrdsportalen i Villa Farnese i Caprarola utanför Rom som ritades av Giacomo Barozzi da Vignola Är 1559. Tessin har uppenbart haft tillgÄng till ritningarna. PÄ var sin sida om numret 55 finns 4 reliefer som förestÀller vapen, rustningar och andra krigiska attribut som symboliserar styrka och makt. Portalen Àr gjord i sandsten.

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3748 x 5560 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test